Diferents grups de drets civils estan representant a una nena salvadorenya a la demanda a l'Administració Americana per repatriar-la on la seva vida estava en perill
Per EFE
Publicat el 12 de juny 2020

Una nena de tretze anys ha presentat una demanda en un tribunal federal contra el Govern del president Donald Trump per haver-la enviada de tornada al seu país d'origen, El Salvador, on la seva vida estava en perill, en violació del degut procés legal als Estats Units.

L'ACLU, l'organització humanitària Oxfam i altres grups de drets civils representen la menor en la demanda, en la qual asseguren que l'ordre de l'Administració Trump que restringeix la immigració a la frontera invocant la Llei del Servei de Salut Pública per la pandèmia de COVID-19 és "il·legal".

La nena, a la qual només identifiquen com GYJP, va arribar sola a la frontera dels EUA fugint de les colles que havien fet que la seva mare, una ex-policia, hagués hagut de deixar El Salvador quan es va negar a cooperar amb bandes delictives.

La mare de GYJP, que ara resideix a Nova York, va ser objectiu de les colles salvadorenques per no voler cooperar amb elles, pel que va ser forçada a fugir ràpidament. Quan va arribar als EUA se li va atorgar protecció legal i la seva filla va intentar unir-se amb ella quan les colles van començar a amenaçar també la seva vida.

No obstant això, malgrat que la menor va informar les autoritats nord-americanes del que havia passat i els va donar el número de la telèfon de la seva mare perquè la truquessin els agents no van fer la trucada i la van repatriar sola al Salvador, on ara està amagada. Les autoritats migratòries nord-americanes no van celebrar una audiència del seu cas, violant el degut procés legal, han afirmat les organitzacions en un comunicat conjunt.

Van destacar que segons els antics estatuts d'immigració que protegeixen els nens GYJP havia d'haver estat enviada a un refugi fins que fos lliurada a la seva mare i haver tingut un procés just per decidir sobre el seu dret a la protecció, la qual cosa li hauria permès de reunir-se permanentment amb la seva mare.

Gernt, l'advocat d'ACLU, va afirmar: "el Govern de Trump s'amaga darrere de la COVID-19 per retornar els nens a un greu perill. Igual que l'horrible política de separació familiar de Trump, els tribunals haurien de concloure que aquest últim atac contra nens és il·legal".

Aquesta és la segona demanda pel mateix motiu que han presentat l'ACLU i Oxfam a les últimes hores en contra de l'ús de normes de salut per expulsar menors sense el procés degut. A la primera, el jutge Emmet Sullivan, de districte federal de Columbia (Washington), va aturar la deportació d'un hondurenc de setze anys, donant temps a l'organització per prosseguir amb la seva demanda sense que el menor fos deportat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —