El jutge refusa arxivar la causa de l'actuació policial de l'1-O i constata que no es va ajustar a la llei
Per ACN
Publicat el 03 de juny 2020

El magistrat Francisco Miralles, del jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, ha rebutjat arxivar la causa de l'actuació policial que va tenir lloc l'1-O, com havia demanat la fiscalia, i constata que no es va ajustar a la llei ni als protocols policials, segons una interlocutòria que ha avançat Eldiario.es i a la qual ha tingut accés l'ACN. "La manera com es va realitzar l'actuació no es va ajustar de cap manera al previst en la legislació vigent ni en els protocols existents al Cos Nacional de Policia ni als estàndards internacionals en la matèria", apunta Miralles, que subratlla que els ciutadans van ser tractats amb "absoluta falta de consideració" pel que fa a la seva "integritat física i dignitat".

La fiscalia havia sol·licitat el sobreseïment provisional de les actuacions i la incoació de només cinc procediments independents per delicte lleu, a més d'un procediment abreujat per lesions. També apuntava que calia continuar amb les diligències prèvies per aclarir què va passar amb Roger Español, a qui se li imputa un delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat.

En la interlocutòria, el magistrat remarca que existeixen diligències acordades que estan pendents de practicar i diversos escrits de les parts personades sol·licitant noves diligències de prova encara per acordar. "La decisió de sobreseïment no deixa de ser prematura", afegeix.

A més, remarca que el procediment no versa sobre la legitimitat de l'actuació policial, que havia estat ordenada per l'autoritat judicial i, per tant, devia iniciar-se, sinó que va sobre "la manera amb què es va produir en relació amb els ciutadans que es trobaven concentrats al lloc".

El magistrat justifica la seva decisió i recorda que "són múltiples les imatges de persones arrossegades pel terra de qualsevol manera, agafats dels cabells o de la mandíbula, tirats escales avall, trepitjats per agents, ignorats un cop presentaven ferides de consideració, sense entrar en els insults que alguns ciutadans denuncien haver rebut".

Després d'apuntar que hi ha 300 informes mèdics de lesions a la causa, també aprofita per indicar que les resolucions que vinculen el jutjat són les dictades per l'Audiència de Barcelona, "que ja s'ha pronunciat en repetides interlocutòries respecte a la necessitat de continuar la investigació iniciada".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —