El ministre Illa compareix per anunciar les novetats dels canvis de fase
Per Redacció i ACN
Publicat el 15 de maig 2020

El ministeri de Sanitat ha acceptat avui la proposta de la Generalitat de mantenir Barcelona i l'àrea metropolitana a la fase 0 del desconfinament, amb la flexibilització d'algunes mesures a partir de dilluns que permetran l'obertura dels petits comerços sense cita prèvia, la celebració de vetlles amb aforament limitat i l'obertura de museus i centres de culte amb fins a un terç de l'aforament habitual. Encara no es podran obrir terrasses de bars ni restaurants ni fer trobades amb amics o familiars de fins a 10 persones, com preveu la fase 1.

Lleida, Girona, Catalunya Central, l'Alt Penedès i el Garraf sí que avançaran a la fase 1 a partir de dilluns que ve. Aquestes àrees se sumen a les autoritzades la setmana passada pel Ministeri: el Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Pirineu i l'Aran. El Baix Montseny, en canvi, també continuarà a la fase 0, però amb la flexibilització de les restriccions, com Barcelona i l'àrea metropolitana.

Les biblioteques també podran obrir per oferir el servei de préstec i les escoles per fer-hi tasques administratives. També es podran reactivar els serveis socials i s'autoritzarà la reobertura del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat. Totes les activitats permeses a partir de dilluns a la fase 0 es detallaran demà al BOE. "Totes aquestes mesures estan en permanent revisió, en funció de l'evolució de la pandèmia", ha argumentat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha admès que encara no coneix el pla de desescalada del conseller Buch: "L'analitzarem i ens hi pronunciarem un cop analitzat".

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha lamentat que el govern de l'Estat no hagi deixat avançar a la fase 1 de desconfinament el Baix Montseny: "Malauradament, el govern espanyol no ha acceptat adaptar el confinament del Baix Montseny i ha decidit mantenir-lo en fase 0 avançada".  Vergés ha reiterat que el departament treballa per un desconfinament "segur, prudent i adaptat al territori" i ha celebrat el pas a la fase 1 de Lleida, Girona, Catalunya Central i el Garraf i l'Alt Penedès, que formen part de la regió metropolitana sud.

El Govern va proposar ahir que el Baix Montseny, juntament amb la ciutat de Barcelona i les dues regions sanitàries de l'àrea metropolitana, passessin a una fase 0 avançada a partir de dilluns. L'Ajuntament de Barcelona es va sumar a la proposta de la Generalitat. "Amb la consellera [Vergés], hem decidit donar-nos més temps per analitzar la situació del Baix Montseny", ha assegurat Illa.

Madrid continuarà una setmana més a la fase 0

La comunitat de Madrid també continuarà a la fase 0, amb la incorporació del relaxament de mesures, perquè Sanitat ha denegat per segona setmana consecutiva la proposta de passar a la fase 1 que la comunitat havia tornat a demanar. El Ministeri considera que la comunitat encara no compleix tots els requisits per canviar de fase. Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries de Sanitat, ha dit que la situació de Madrid és "favorable" però que encara s’ha de quedar "per prudència" en aquesta etapa per les seves característiques. "La idea és que la setmana que ve gairebé tot el territori estigui a la fase 1 i alguns territoris estiguin a la fase 2", ha afegit Simón.

D'altra banda, Sanitat ha autoritzat que tot el País Valencià avanci a la fase 1 –la setmana passada només es van autoritzar 10 de les 24 àrees sanitàries– i que Granada i Màlaga, les províncies pendents d'Andalusia, també avancin a la 1. A Castella-la Manxa, passaran a la fase 1 les altres tres províncies pendents: Toledo, Ciutat Real i Albacete. A Castella i Lleó, passaran 42 àrees bàsiques que se sumen a les 26 que ja tenien autoritzades. Les illes de Formentera, La Gomera, La Graciosa i El Hierro –que estaven a la 1– passen a la fase 2.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —