Monument franquista a Tortosa
Per ACN
Publicat el 17 de novembre 2020

La Comissió d'Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CUTE) ha aprovat definitivament aquest dilluns la modificació del planejament urbanístic de Tortosa (Baix Ebre) per descatalogar el monument de la Batalla de l’Ebre, situat al riu Ebre al seu pas per la ciutat. El monòlit ja no s'inclou en cap de les tres categories de protecció incloses a la Llei del Patrimoni Cultural Català i amb la modificació definitiva del POUM de Tortosa se suprimeix la fitxa 0154, corresponent al monument, del catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat. Aquest monòlit commemoratiu de la Batalla de l'Ebre va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco el 1966.

Els informes sectorials aportats pel consistori eren favorables a la descatalogació i el plenari ho va aprovar el passat 23 d'octubre. L'informe de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) tampoc no conté cap objecció a l’eliminació del monòlit situat en domini hidràulic i la CUTE ha considerat que, pel que fa a la legislació urbanística, la proposta de modificació del planejament és admissible.

La conseller de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que aviat hi haurà notícies "exactes i exhaustives" sobre com es retirarà el monument del mig del riu. "Hi haurà un calendari acurat i els terminis en què ens podem moure", ha reiterat. Capella ha recordat que s'ha fet una feina "molt laboriosa" per determinar qui n'era el propietari, que és l'Estat. "L'obligació d'actuar l'ha tingut sempre qui n'era el propietari", ha recriminat la consellera a l'executiu espanyol. Capella ha recordat que en la carta que va enviar a la vicepresidenta, Carmen Calvo, va demanar al govern espanyol "si ells no estaven disposats a fer-ho, perquè tenien l'obligació i no ho havien fet, que no posessin obstacles perquè la Generalitat ho fes".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —