El Pacte per Barcelona posa en marxa més de 300 accions per a la reactivació social i econòmica - Diari de Barcelona
RECUPERACIÓ
El Pacte per Barcelona posa en marxa més de 300 accions per a la reactivació social i econòmica
El pla, impulsat pels grups municipals, agrupa uns 200 participants que treballen per superar la crisi des del consens
El Pacte per Barcelona ha posat en marxa o ja té implementades més de 300 accions específiques per a la recuperació de l'activitat econòmica i social de la ciutat. El Pacte ha reunit aquest dilluns la seva taula general per fer la primera reunió de seguiment dels acords, després de la seva creació a l'inici de la crisi de la Covid-19. Aquesta iniciativa, impulsada pels set grups municipals de l'Ajuntament, agrupa prop de 200 participants que treballen per superar la crisi i generar un impuls a la ciutat de manera consensuada. S'han establert per al període 2020-2021 10 objectius com a línies prioritàries per a l'actuació del consistori i dels agents econòmics, socials, educatius, culturals, esportius i científics, amb visió metropolitana.
\uD83D\uDDD3Primera reunió de seguiment de la taula general del Pacte per Barcelona.
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 15, 2021
\uD83C\uDF99Trobada amb més de 60 representants dels àmbits econòmic, social, educatiu, cultural, esportiu i científic per fer balanç de les mesures per generar un nou impuls econòmic per a la ciutat. pic.twitter.com/8IktskLnaP
Dels 10 objectius, sorgeixen 73 línies d'actuació, amb més de 300 accions específiques, ordenades segons el seu caràcter estratègic per a la recuperació de l'activitat econòmica de la ciutat. En l'equador per a la implementació de les mesures, 71 de les 73 línies d’actuació es troben en marxa o ja desplegades i dues estan en estudi. De les 300 actuacions, algunes tenen un caràcter estratègic més marcat i d'altres són noves actuacions, ampliacions de serveis o programes ja existents o que es mantenen durant la crisi de la Covid-19.
Alguns exemples d'actuacions ja implementades són l’ampliació de l'espai per a les terrasses, la línia de subvencions i ajuts a persones autònomes: el Pla de Digitalització i preparació del Marketplace dels Mercats Municipals, la creació del Mecanisme per l'Energia Sostenible (MES Barcelona) per incrementar la generació d'energia renovable a la ciutat en un 66%, la campanya de Nadal, el desplegament de l'Estratègia de Soledat o el nou Centre Residencial d'Inclusió La Llavor per a la prevenció del sensellarisme femení. També, el conveni a favor d'entitats socials per a la provisió d'habitatges destinats a lloguer social, l'aprovació del protocol d'ampliació de l'Hospital Clínic, l'acord per a la ubicació de quatre nous CAP.
Altres actuacions en marxa són l'ampliació del Bicing amb més servei a tots els districtes, la consolidació del Programa Protegim les Escoles (amb 53 escoles actualment que han ampliat i millorat l’espai públic del seu entorn), la campanya 100% estiu per ampliar l'accés d'infants i adolescents al lleure educatiu, una nova línia de subvencions per a projectes científics, el manteniment de la programació cultural (Grec, Mercè, Districte Cultural, festivals literaris, etc.) adaptada a les circumstàncies, el Pla de Salvaguarda i Regeneració del Sistema Esportiu de la Ciutat, la derivació de més de 9 milions d'euros de l'impost turístic a l'impuls de l'economia del visitant post-Covid-19 o la creació d'una oficina municipal per a la captació de fons europeus, entre altres.
Algunes actuacions impulsades arran del pacte són:
— Ajuntament de BCN (@bcn_ajuntament) March 15, 2021
\u2615\uFE0F L'ampliació de l'espai per a les terrasses
\uD83D\uDC69\u200D\uD83D\uDCBB La línia de subvencions i ajuts a persones autònomes
\uD83E\uDD6C El Pla de digitalització i preparació del Marketplace de @MercatsBCN
\uD83D\uDEB2 L'ampliació del Bicing a tots els districtes pic.twitter.com/3loMOohutQ
Moltes de les actuacions que s'han desplegat en aquests darrers sis mesos s'han fet des de la cooperació entre l’Ajuntament de Barcelona i els actors econòmics, socials i no lucratius de la ciutat, com ara col·legis professionals, entitats socials i gremis.
També destaca la cooperació institucional amb altres administracions, com amb la Generalitat (en àmbits com l'educatiu o l'acord sobre congelació de les tarifes del transport públic amb Institut Català de Finances per afavorir línies de crèdit), amb l'Àrea Metropolitana (conveni Promoció Econòmica Urbana), amb la Diputació de Barcelona (Saló Biz i saló de l'Ocupació); amb l'Estat (Fòrum Internacional del futur dels treballs a celebrar a Barcelona) i amb el Consorci de Zona Franca (edifici central de Correus).
En la reunió d'aquest dilluns, l'alcaldessa, Ada Colau, ha reivindicat l'esperit de "diàleg" i "consens" del pacte, aspectes que molts dels que han intervingut també han destacat. En aquest sentit, ha advocat per, arran de la crisi de la Covid-19, impulsar canvis en les formes de treballar de la política, "de les administracions, entre administracions i de l'administració amb la ciutadania organitzada". En la sessió s'han assenyalat algunes mancances del pla o absències d'entitats que són referència a la ciutat i Colau s'ha compromès a esforçar-se per sumar-les al pacte.