El primer assaig clínic de la vacuna COVID a Espanya comença aquest dilluns.
Per EFE
Publicat el 14 de setembre 2020

L'Estat espanyol comença aquest dilluns amb el primer assaig clínic per a una vacuna contra la Covid-19 en fase 2, és a dir, en humans. L'assaig està sent desenvolupat per la farmacèutica belga Janssen als hospitals madrilenys de La Paz i La Princesa, i en el Marquès de Valdecilla de Santander.

La vacuna de Janssen es provarà en 190 voluntaris de dos grups, un de 18 a 55 anys i un altre de 65 i més. Aquest assaig de fase 2 durarà entre quatre i sis mesos. A La Paz i en La Princesa s'han seleccionat a 75 voluntaris i a Santander 40. A tots ells se'ls començarà a subministrar les primeres dosis des d'aquest dilluns fins al 22 de setembre. Estar sans, no haver tingut la Covid-19 i acceptar unes condicions per a un assaig clínic han estat els requisits d'aquests voluntaris per a provar la vacuna.

La farmacèutica assegura que els resultats preclínics "han demostrat que dóna molt bona protecció enfront del coronavirus perquè és capaç de prevenir la replicació del virus en diferents nivells de les vies respiratòries".

Alberto Borobia, investigador del servei de Farmacologia Clínica i la Unitat Central de Recerca Clínica i Assajos Clínics (UCICEC) de l'Hospital de La Paz, va assenyalar que una vegada subministrades les dues dosis a tots els voluntaris, s'administren dosis baixes de la vacuna "per a simular una infecció i avaluar si l'organisme del voluntari genera o no anticossos neutralitzadors enfront d'aquests antígens que se li han injectat".

"No provoques una infecció perquè és una vacuna que no és d'un virus, no és del virus atenuat, sinó que és un organisme modificat genèticament, és un adenovirus en el qual se li insereix en una de les seves seqüències una de les proteïnes del coronavirus", ha explicat Borobia, que ha comentat que tot aquest procediment es prolonga 14 i 16 mesos.

En condicions normals, s'esperaria a la conclusió de la fase 2 de l'assaig perquè passar a la fase 3, que consisteix a avaluar l'eficàcia del fàrmac, i el termini perquè la vacuna estigui llesta seria de "entre un i dos anys". A més d'Espanya, l'assaig es realitzarà en altres dos països europeus, Bèlgica i Alemanya. La fase 1 s'ha fet als Estats Units i a Bèlgica.

En total hi participaran 550 voluntaris sans dels tres països europeus per a avaluar el rang de les dosis i les diferents pautes d'administració. En concret, aquesta vacuna denominada Ad26.COV2.S usa una tecnologia basada en un adenovirus recombinant no replicatiu per a generar una resposta immunològica enfront d'una de les proteïnes del coronavirus.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —