El problema d'Àfrica: la gent ja no té por del virus - Diari de Barcelona

Món
El problema d'Àfrica: la gent ja no té por del virus
Les autoritats de països com Zimbàbue es troben davant el dilema de rebaixar les mesures de confinament i evitar que la població es relaxi per a no augmentar l’impacte del virus, que en el continent ha estat menor de l'esperat
La disminució de les infeccions per coronavirus a Zimbàbue ha portat a la reobertura d'escoles, esglésies, bars, restaurants, aeroports i atraccions turístiques. Els bloquejos estrictes dissenyats per frenar la malaltia estan essent reemplaçats per un retorn a una vida relativament normal.
L'amenaça ha disminuït tant, que moltes persones no veuen la necessitat de ser cauteloses. Amb la mascareta en la butxaca, Omega Chibanda afirma que la Covid-19 no el preocupa. "Solíem témer el coronavirus, ja no", diu el jove de 16 anys en la concorreguda ciutat de Chitungwiza a les afores de la capital, Harare. "Per això ni tan sols faig servir mascareta".
A mesura que la xifra mundial de morts per Covid-19 s'acosta al milió, Zimbàbue i altres països africans no han experimentat les onades generalitzades i morts massives que fa mesos es van predir. Això ha portat la població a confiar-se massa. "Tot està relaxat ara", diu Chibanda.
A principis d'aquest mes, Zimbàbue va passar una setmana sense registrar cap mort per coronavirus, i les noves infeccions i morts han disminuït al país, així com a Sud-àfrica i Kenya.
El coronavirus a Àfrica sembla haver-se estabilitzat, amb 1,4 milions de casos confirmats que, encara que augmenten, ho fan relativament a poc a poc. S'espera que les proves d'anticossos mostrin moltes més infeccions, però la majoria dels casos són asimptomàtics. S'han confirmat poc més de 35.000 morts en un continent que compta amb 1.300 milions de persones.
S'han confirmat poc més de 35.000 morts en un continent que compta amb 1.300 milions de persones
Però la millora de les xifres i el començament de la calor abrasadora de l'estiu de l'hemisferi sud podrien soscavar encara més els esforços per a combatre el virus, comenta la treballadora de salut comunitària Rosemary Rambire.
Surt de casa primerenc i torna a la nit després d'anar porta per porta dient "l'evangeli és aquí" i així reunir les famílies per a sessions ràpides de conscienciació. "El nostre treball ara és més difícil de fer perquè la gent ja no té por", diu Rambire. "Alguns fins i tot ens diuen que el virus no ha matat ningú que coneguin. La majoria pensen que el sol mata al Covid-19, per la qual cosa no tenen per què preocupar-se. Fins i tot hi ha els qui pensen que són immunes pel fet de menjar all, gingebre i cebes, afirma Rambire.
En els seus 14 anys exercint i després de múltiples brots de malalties, el Covud-19 ha estat el més difícil en quant a aconseguir que les persones prenguin mesures preventives, diu. “És diferent de quan vam fer campanyes sobre el còlera i el VIH. Podríem dir que la gent tenia por i va intentar seguir les mesures preventives ", diu. "Amb Covid-19, no hi ha por ".
“És diferent de quan vam fer campanyes sobre el còlera i el VIH. Podríem dir que la gent tenia por i van intentar seguir les mesures preventives. Amb Covid-19, no hi ha por "
Moltes persones miren les xifres d'infecció i morts a Zimbàbue, les comparen amb altres països "i conclouen que només afecta a altres països i no a Zimbàbue", afegeix Rambire.
A Chitungwiza, un extens nucli de classe treballadora a l'extrem sud d'Harare, la gent ja no usa mascaretes als mercats, funerals o altres esdeveniments públics. Les màscares són ara l'excepció en moltes de les zones pobres de la capital.
“Hem perdut tant el factor por inicial davant la Covid-19 com la motivació per complir amb les pautes nacionals”, diu Aaron Sundsmo, de l'organització benèfica Mercy Corps. El grup ha reclutat celebritats locals del futbol, la música i el cinema per a reactivar la consciència.
El govern "no dubtarà a aplicar mesures realment estrictes" per a frenar qualsevol complaença progressiva, diu la Dra. Agnes Mahomva, coordinadora principal de resposta davant la Covid-19 a Zimbàbue. "Les espantoses projeccions de què 'amb Àfrica s'encebarà ' potser ens van ajudar. Ens vam preparara per al pitjor", diu.
La vigilància contínua ha d'acompanyar l'aparent èxit d'Àfrica, diu Mervyn Joullie, subdirectora regional per a Àfrica de Mercy Corps, que opera en 16 dels 54 països africans. "Les proves limitades en molts països africans dificulten l'avaluació de la realitat de la situació de la Covid-19", afegeix. A la regió del Sahel a Àfrica occidental, per exemple, els casos positius de Covid-19 han disminuït durant les últimes setmanes juntament amb la poca capacitat de realitzar proves, la qual cosa podria suggerir "una presència significativa de casos no detectats", diu Joullie.
"Les proves limitades en molts països africans dificulten l'avaluació de la realitat de la situació de la Covid-19"
Els experts en salut assenyalen la joventut de la població d'Àfrica com un factor que explica per què la Covid-19 no s'ha cobrat un preu major al continent, juntament amb els confinaments prematurs i la tardana arribada del virus.
Ara molts països africans han suavitzat les mesures de confinament i els tocs de queda aquestes últimes setmanes per impulsar les economies colpejades pel virus i, en alguns casos, alleujar la pressió política local.
Mantenir un equilibri entre les preocupacions per la desocupació, la seguretat i l'accés als aliments, i al seu torn evitar la relaxació de la població i la necessitat de mantenir baixes les infeccions podria ser el pròxim gran desafiament d'Àfrica, diuen els experts.
"Estem en una cruïlla en la qual hem de relaxar algunes de les restriccions", diu la Dra. Mahomva, coordinadora de resposta Covid-19 de Zimbàbue. "Això no acaba fins que acaba".
Tanmateix, per a Chibanda, l'adolescent de Chitungwiza, el dilema no existeix: “El coronavirus ja no és un problema aquí”, diu assenyalant a les persones que caminen pel carrer sense màscares. "Només mira al teu voltant."

