Xavier Novell
Per ACN
Publicat el 07 de setembre 2021

La renúncia del bisbe de Solsona, Xavier Novell, continua aixecant polseguera. El sector eclesiàstic critica "les formes" i continua exigint a Novell que doni les explicacions pertinents. "Molts el tenien com a referent, i ara deuen estar decebuts i patint, ha deixat molta gent penjada", lamenta mossèn Fermí Manteca, membre del Fòrum Ondara i rector de Torà. "Si hagués donat les explicacions pertinents no et quedaries així de descol·locat i no obriries la porta a tantes especulacions", opina mossèn Climent Capdevila, de l'Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat de Solsona. "M'hauria agradat saber-ho en comunitat i no per la premsa", lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto.

El Bisbat de Solsona va anunciar el 23 d'agost a través d'un comunicat que Xavier Novell havia presentat la  renúncia al càrrec per motius "estrictament personals". Una decisió, segons s'assegurava en el comunicat, que havia pres "després d'un període de reflexió, discerniment i oració", però no en donava més detalls. Aquest diumenge, però, el portal Religión Digital va avançar que Novell hauria abandonat la vida religiosa per tenir una relació sentimental amb una dona.

"Malauradament ho hem sabut per la premsa i després ho he pogut corroborar", explica a l'ACN mossèn Manteca. Tot i que el mateix mossèn reconeix que sovint divergia de la manera de fer de Novell, creu que només se li ha de retreure la manera de marxar. "Com a mínim s'hauria d'haver reunit amb els capellans perquè oficialment continuem sense saber res", lamenta.

No ha estat l'únic religiós al qual Novell ha descol·locat. "És una tristesa com ho ha fet, no m'ho esperava i crec que no s'ha gestionat gens bé", diu mossèn Jordi Orobitg, rector consultor del Bisbat. "Respecto la persona, però m'hauria agradat saber-ho en comunitat i no pels mitjans de comunicació", lamenta el mossèn de Mollerussa, Alfons Busto. També mossèn Climent Capdevila, de l'Agrupació Parroquial de Mollerussa i rector consultor del Bisbat, opina que aquesta manca d'informació el que ha generat són més especulacions. En aquest sentit, mossèn Eduard Ribera, membre també del Fòrum Ondara, assegura que malgrat que no li sap greu que plegui, "ho ha fet d'una forma poc humana i menys cristiana". "Per mi, ha deixat la gent penjada", diu.

També des de l'Associació d'Amics de mossèn Huguet, el seu president, Ramon Segués, segueix amb incredulitat el que ha succeït: "Sap molt greu que plegui sense donar explicacions, deixant treballadors i gent propera a ell d'aquesta manera". Considera que hauria d'haver donat explicacions, tot i que creu que "ara és cada cop més complicat que ho faci".

Renúncia com a bisbe, però no com a sacerdot
​​​​​​​Novell va presentar la renúncia a Roma d'acord amb el cànon 401/2 del Codi de Dret Canònic, que se sol aplicar quan hi ha una situació greu o malaltia. Segons aclareix mossèn Manteca, deixa de ser bisbe, però es manté com a capellà. Per a deixar de ser-ho, hauria de presentar una sol·licitud de reducció a estat laïcal, un fet que el dispensaria del celibat i l'obediència.

Ni els religiosos consultats ni el mateix bisbat, però, no tenen constància que Novell hagi iniciat a hores d'ara cap tràmit en aquest sentit.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —