També ha advertit que la prohibició o limitació dels punts de venda temporals "poden generar aglomeracions"
Per ACN
Publicat el 16 de juny 2020
Temps de lectura 4 minuts

El sector pirotècnic afronta la revetlla de Sant Joan amb optimisme i preveient que assolirà el 75 % de les vendes d'anys anteriors. Tot i ser la primera festa post-Covid-19, és conscient que el format serà més petit. Aquest any s'apostarà pels petards de baixa intensitat, que poden llançar-se al jardí de casa i que són més adequats per al moment actual. Entre aquests, s'hi troben les clàssiques bengales, les bateries o les fonts de colors.

Alhora, demana fugir de les compres de darrera hora i proposa fer comandes per internet i recollir-les a l'establiment. Amb tot, adverteix que la prohibició d'alguns ajuntaments d'instal·lar punts de venda temporals o la reducció dels dies en què aquests podran obrir "pot causar aglomeracions". 

Caiguda d'ingressos per la Covid-19

La pandèmia ha causat una caiguda d'ingressos que el sector pirotècnic ha experimentat a causa de l'anul·lació de les Falles i les festes majors. Per aquest motiu, la revetlla de Sant Joan es presenta com l'oportunitat de poder remuntar un any que molts donaven per perdut.

"No sabíem si podríem celebrar la festa, molts negocis haurien hagut de tancar, per tant, partíem de zero. Si ara assolim el 75 % de vendes d'altres anys, ja estarem satisfets", comenta Josep Maria Vilardell, president de l'Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya.

Vilardell, propietari de l'empresa Petards CM, recorda que aquest any la cita serà "més familiar" i tindrà "un format més petit". Recomana a la ciutadania que aposti per llançar petards "de baixa intensitat", tot i que admet que els que són més potents no estan prohibits. "El que es busca és minimitzar els incidents i actuar amb prudència", assenyala.

Per promoure l'ús d'aquesta tipologia de petards, s'ha incrementat l'oferta de lots de baixa intensitat, amb productes dissenyats per a infants i famílies. "Són elements dels quals se'n pot gaudir a distància i s'adapten molt bé a la situació actual", apunta.

Mesures d'higiene a la revetlla

Els establiments dedicats a la venda de petards s'han adaptat a la situació actual i, a banda d'obligar els clients i els treballadors a dur mascareta, han instal·lat dispensadors de gel hidroalcohòlic als accessos i han senyalitzat itineraris d'entrada i sortida. "No ens ha costat adaptar-nos perquè som un sector en què ja hi ha una normativa estricta, per exemple, sempre hem tingut limitat l'aforament", remarca Vilardell.

Tot i això, per evitar cues i aglomeracions, aconsella no esperar a darrera hora per fer les compres i explica que s'han incentivat les comandes a través d'internet: "Demanen el que volen i han de venir-ho a buscar a la botiga perquè enviar elements pirotècnics al domicili del client no està permès", detalla. Assegura que els consumidors que escullin aquesta opció "no hauran de fer cua".

Possibles aglomeracions

Tot i que moltes persones s'estan anticipant i estan aprofitant per fer aquestes comandes en línia, Vilardell ha advertit que en certs municipis "podrien generar-se aglomeracions" per l'escassetat de punts de venda. "Alguns ajuntaments han prohibit que s'instal·lin les casetes de petards tradicionals o han limitat els dies en què podran desenvolupar aquesta activitat", comenta.


Demana a aquests consistoris que "es repensin el que estan fent" perquè va "en contra de la seguretat". Critica la manca de diàleg d'alguns governs locals i recorda que aquests negocis "no són casetes de fires, són botigues especialitzades que estan al carrer i que formen part d'un sector que dona feina a 3.000 persones".

Vilardell, propietari de Petards CM, sobre el proper Sant Joan
— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —