Pancarta Sant Jordi 2020
Per ACN
Publicat el 14 de juliol 2020

Sant Jordi és un dia esperat amb especial il·lusió pels enamorats, els llibreters, els escriptors i els floristes. Aquest any, però, l’anhelada festa primaveral es va haver de posposar a causa de la pandèmia de la Covid-19 amb la intenció de celebrar-la d’aquí a 10 dies. Tothom l’esperava de nou amb candeletes, però arran dels recents casos de coronavirus i el consegüent confinament, la comarca del Segrià ha decidit cancel·lar la celebració del Sant Jordi d’estiu. Per segona vegada.

Els representants del sector del llibre a la comarca de Lleida han explicat en un manifest que la decisió no ha estat fàcil, però l’han presa "en conjunt, amb el ferm convenciment que el més important és garantir la salut de tothom".

Els signants han indicat que durant les darreres setmanes han treballat intensament perquè la festa fos possible, també a la demarcació de Lleida. "Havíem previst una jornada festiva, gràcies a la qual escriptors, escriptores i públic lector poguessin retrobar-se i gaudir d’una festa dedicada a la literatura. Malauradament, la situació sanitària a la comarca del Segrià ens empeny a cancel·lar la celebració del Sant Jordi d’estiu als carrers".

Nou format

El sector del llibre de la comarca també ha anunciat que malgrat la suspensió, s’està treballant en una petita festa i, si la situació sanitària ho permet, aviat anunciaran una programació conjunta amb activitats digitals i físiques. "Les opcions que el veïnatge de Lleida tindrà a l’abast seran múltiples i totes garantiran estrictament les mesures de seguretat recomanades", han assenyalat.

Han fet una crida perquè la comunitat lectora s'animi a donar suport al Sant Jordi d’estiu a Lleida i al sector del llibre durant tot l’any. Consideren que "cal fer tots els esforços per preservar la pluralitat i la riquesa de l'ecosistema del llibre en català, perquè en depèn, en bona part, la maduresa i l’esperit crític de la nostra societat" i han demanat que no es deixin de comprar llibres. Sobretot, han remarcat la importància de donar suport al teixit local, perquè la comarca del Segrià serà "l’única que no podrà celebrar el Sant Jordi d’estiu en igualtat de condicions. I d’això també en depèn, en bona part, la supervivència de l’àmbit del llibre en català".

La celebració segueix endavant

Tot i la decisió al Segrià, la resta del país segueix endavant amb la celebració del dia del llibre i de la rosa el pròxim 23 de juliol al carrer si la situació sanitària ho permet, remarquen fonts del Gremi de Llibreters i del sector del llibre a l'ACN. Admeten que és un moment difícil, però creuen que la festa se celebrarà, a excepció del Segrià, tal com estava prevista, i si no es pot dur a terme per l'empitjorament de la situació sanitària, s'estudiarien altres opcions com vendre els llibres només des de les llibreries i no des del carrer.

Així mateix, el sector i els representants governamentals celebraran pròximament reunions per detallar la concreció de la festa.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —