El sindicats d'educació insisteixen en què cal un retorn segur a les aules i estudien una vaga - Diari de Barcelona

EDUCACIÓ
El sindicats d'educació insisteixen en què cal un retorn segur a les aules i estudien una vaga
Plantegen una convocatòria unitària de vaga
Diversos sindicats de l’educació s’han reunit aquest matí davant el Departament d’Educació per exigir millores en els protocols d’actuació davant la covid-19 i fer un acte de denúncia per posar de manifest la manca de coordinació i negociació amb el Departament. El mateix dia que a Catalunya es reprenien les classes, els sindicats han posat sobre la taula la possibilitat d'organitzar una vaga o altres mobilitzacions a mode de reivindicació, malgrat encara han d'arribar a una decisió final.
Demandes del sector docent
Els sindicats reclamen, en essència, la reducció de ràtios i l’increment de la plantilla. A més, exigeixen a la Generalitat de Catalunya i al Departament d'Educació garantir la presencialitat de tot l'alumnat als centres educatius, així com l'adopció de mesures concretes per tal de garantir la protecció de la salut d'alumnes, treballadors i famílies. Entre aquestes mesures, es troba l'obligatorietat de l'ús de mascaretes a partir dels 6 anys, facilitar EPIs per als treballadors i treballadores, garantir les distàncies de seguretat dins les aules, i evitar que s'incorporin a la feina els docents en situació vulnerable o de sensibilitat fins que no tinguin una resposta clara dels serveis de prevenció.
Ramon Font, portaveu nacional d'USTEC•STEs (IAC), s'ha mostrat indignat amb la falta de garanties sanitàries a les aules, i posa l'accent en el fet que "la distància entre les taules ve a ser d'uns 40 centímetres", quan a les botigues mantenim una separació "d'entre 1,5 i 2 metres". A més, ha subratllat que aquestes mancances en matèria de prevenció acabaran passant factura, tal i com ha succeït a Israel, que es torna a confinar per complet aquest divendres, després de "l'augment de la corba de contagis de manera exponencial" al haver obert les escoles "sense unes bones mesures de seguretat", puntualitza. Per la USTEC•STEs (IAC), el problema ve de creure en l'existència dels "grups bombolla", ja que asseguren que "són una entelèquia que només existeix als caps dels tècnics".
Així doncs, proposa readaptar les ràtios: "les d'infantil a 10 i les de primària, secundària i altres ensenyaments a 15". En aquesta línia, Font ha fet una crítica a la Conselleria d'Educació, dient que "ha volgut estalviar 1.500 milions d'euros", que tan sols representen un "1% dels 140 mil milions que venen de la Unió Europea". Així mateix, ha destacat que "se'ns van prometre 3.200 dotacions de professorat, i de moment n'han nomenat 2.500". Finalment, Font ha carregat contra les cúpules polítiques, assegurant que "no conec cap país que hagi gestionat pitjor la pandèmia que nosaltres", i ha afegit que la situació "seria perquè pleguessin els d'Educació, els de Salut i tot plegat".
Intervenció de @RamonFontUSTEC davant d'@educaciocat pic.twitter.com/yLNUPzVzAP
— USTEC•STEs (IAC) (@USTECSTEs) September 14, 2020
Miquel González, secretari general de la Federació d’Ensenyament de la CGT de Catalunya, assegura que "és necessari en un primer moment la presencialitat al centre, però per evitar que això tingui una sortida catastròfica, creiem que el Departament no ha posat tots els diners i despeses que caldrien perquè això es pugui evitar".
Negociacions de vaga
Entre els participants del comunicat es troba la USTEC•STEs (IAC), el sindicat de CCOO educació, la Intersindical CSC, el Sindicat Professors de Secundària, el CGT Ensenyament, la UGT Educació, i la Federació d'Ensenyament (FEUSOC). Ara per ara, estan explorant formes de mobilització col·lectiva i creuen fermament que "la unió sindical és molt important". De fet, segons ha explicat Font, "nosaltres volem ser part de la solució i no el problema", i ha remarcat que, al final, es farà "el que diguin tots els sindicats i el que diguin els treballadors i treballadores en les seves respostes", per això encara resulta complicat aventurar una resposta clara.
Al seu torn, González ha explicat que s'està gestionant una enquesta entre els sindicats del comunicat per plantejar la possibilitat d'anar a una vaga. Ha dit que, en el termini "de 3, 4 o 5 dies com a màxim" faran una valoració i decidiran cap a quina direcció anar. Pel que fa a la CGT, ha explicat que "si hi hagués un escenari on la resta de sindicats no veiessin donar aquest pas d'aturar-nos, prepararíem la possibilitat de fer la proposta ni que sigui en solitari".

