El tresor més preuat de Disney compleix mig segle
Per EFE i Redacció
Publicat el 21 de juny 2020

El 1967, Dave Smith, un bibliotecari de la Universitat de Califòrnia va començar a recopilar informació sobre les pel·lícules i la vida de Walt Disney. El juny del 1970, Roy O. Disney, germà de Walt, el va contractar per crear Els Arxius Disney, els quals, 50 anys després, són un tresor per a la indústria cinematogràfica.

Smith, nascut a Califòrnia l'any 1940, es va unir a la companyia Disney el 22 de juny del 1970 com el seu primer arxiver. La seva tasca inicial va ser catalogar i documentar cada article que es trobava a l'oficina de Walt Disney a Burbnak, un espai que no s'havia tocat des de la mort del productor el desembre del 1966.

La feina de l'arxiver va permetre a la companyia fer-se amb alguns objectes que s’havien donat per perduts perquè no havien estat considerats en el seu moment com a importants i guardar i catalogar els de les pel·lícules següents. Fins i tot, també va possibilitar recrear l'oficina de Walt tal com estava quan ell vivia, ja que Smith va fer unes fotos que esdevindrien fonamentals per a la restauració de l’oficina el 2015, ben igual que la del 1966.

Dave Smith va ser el fundador de l'arxiu de Disney i una de les persones amb més coneixements sobre les produccions de la companyia. Foto: D23

Smith va ser el responsable de transformar l’arxiu Disney d’un departament d’una única persona a un arxiu que representa un model entre els arxius corporatius, i va esdevenir l’autoritat final en totes les qüestions relacionades amb la història de Disney. El 1996, va publicar un dels seus llegats més especials, l'enciclopèdia Disney A to Z, amb tota la informació recopilada al llarg d'anys de feina.

Com a reconeixement a la seva tasca d'arxiver, la qual va exercir durant 40 anys, el 2007 a ser nomenat "Disney legend". Després de retirar-se d'aquest lloc el 2010, va continuar treballant per la companyia com a consultor fins que va morir el passat febrer del 2019.

En el 50è aniversari de la creació d’aquest arxiu, Disney va anunciar que aquest juny Smith rebria el màxim honor que Disneyland pot atorgar: una finestra de tribut a "Main Street, U.S.A." la primera àrea temàtica que es troba als parcs de la companyia a la qual s'inclou el nom de les persones més importants del món Disney.

El paper dels arxius 

Durant cinc dècades, Els Arxius Disney han salvaguardat acuradament els articles més preuats de la història de la companyia Disney. Des de guions originals, accessoris, vestits i objectes dels rodatges fins a la correspondència de Walt, notes de guions, mapes dels parcs temàtics, mercaderies, milions de fotografies d'arxiu i multitud d'efectes personals.

Els Arxius Disney es divideixen en diferents departaments: recerca, col·leccions, exposicions, operacions, biblioteca de fotos i laboratori digital. La funció de cadascun no només és recopilar i conservar tots els aspectes de la història de Disney, sinó també fer que aquest material estigui disponible per a investigadors de totes les àrees de la companyia Disney, així com per a historiadors, escriptors i documentalistes.

Exhibició Dins Els Arxius Disney: 50 anys preservant la màgia

Per tal de commemorar la fita que representa la creació d'aquests arxius, Disney va preparar de cara a l'any 2020 un seguit d'exhibicions i experiències per mostrar-ne la màgia.

El març, al Museu Bowers de Califòrnia, es va inaugurar una exposició sobre l'arxiu que mostra objectes històrics rarament vistos abans que segueixen els inicis de The Walt Disney Company fins avui. Per descomptat, una part també està dedicada a Dave i conté documents i memòries tant dels arxius com de la seva col·lecció personal, inclosa la proposta presentada per Roy O. Disney que va suposar la creació de tota la col·lecció.

 

 

La sèrie Prop Culture

Donen Lanigan, col·leccionista d'attrezzo de cinema, va decidir fer Prop Culture (Disney+), la sèrie documental que porta l'espectador al viatge de la cerca d'objectes perduts per retornar-los als arxius de Walt Disney amb la seva esplendor original.

El col·leccionista afirmava a EFE en una entrevista que aquests objectes històrics, els quals "podríem anomenar relíquies", no només t'ajuden a entendre com es van fer i quina és la història de cada pel·lícula, sinó que també te'n fan sentir part.

"Aquests objectes tenen una màgia increïble. Cada vegada que en veiem algun, la ment de seguida es trasllada a aquesta pel·lícula. És com si aquests accessoris tinguessin una connexió forta amb la nostra ment, i això em sembla molt especial", assenyalava Lanigan.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —