El Tribunal Especial del Líban no té proves de la participació de Siria o Hizbulá a l’assassinat de Hariri
Per EFE
Publicat el 18 d’agost 2020

Els membres del Tribunal Especial pel Líban han considerat "provats els càrrecs" contra Salim Jamil Ayyash, presumpte membre del grup islamista chií libanès Hizbulà, en la preparació de l'atac "amb intenció homicida" contra l'ex-primer ministre libanès Rafic Hariri i ha absolt a tres dels altres acusats.

El jutge president, David Re, ha llegit que "la Sala de Primera Instància declara a Ayyash culpable sense cap dubte raonable, com a coautor de l'homicidi intencionat de Rafic Hariri". El Tribunal ha considerat que era el líder de la cèl·lula que va perpetrar l'atemptat a Beirut l'any 2005.

Tot i que ha reconegut que Ayyash "no va actuar sol", ha considerat que va "tenir un paper important en la perpetració de l'atac", per tant, "és culpable de tots els càrrecs". Entre aquests hi ha la "comissió d'un atac terrorista amb material explosiu", l'"homicidi intencionat" de Hariri i de 21 persones més que van perdre la vida i "l'intent d'homicidi intencionat" contra els 231 ferits.

Tres acusats absolts

Pel que fa als altres tres acusats -Hussein Hassan Oneissi, Assad Hassan Sabra i Hassan Habib Merhi- la justícia els ha absolt de la seva responsabilitat en "la conspiració per la preparació de l'atac terrorista perquè no es pot provar que aquests coneguessin que la intenció última dels seus actes - en molts casos, vigilar Hariri- fos matar el primer ministre.

Els quatre acusats han sigut jutjats per rebel·lia, ja que d'ençà que es van fer públiques les acusacions el 2011, cap d'ells ha donat senyals de vida, ni ha tingut contacte amb el tribunal, situat a la ciutat holandesa de Leidschendam.

Encara que Ayyash hagi estat considerat membre Hizbulà, el Tribunal Especial pel Líban (TEL) ha assegurat que "no ha rebut cap prova de participació directa" del Govern de Síria o d'algun dirigent del grup chií libanés Hizbulá en l'atemptat terrorista. Tot i així, ha reconegut que ambdues parts haurien pogut tenir "un interès" en el seu assassinat.

El judici es va iniciar el 2014 i tenia previst anunciar el veredicte a mitjans de maig, però la pandèmia va obligar a ajornar la decisió. Es va fixar com a nova data el 7 d'agost, però l'explosió a la capital libanesa va tornar a endarrerir el pronunciament fins avui.

Durant la lectura de la sentència per l'assassinat de Hariri, ara fa 15 anys a Beirut, i que encara no ha sigut pronunciada, el jutge de la sala, David Re, va dir que "Síria i Hizbulá poden haver tingut motivacions" polítiques en la mort de l'ex-primer ministre. No obstant això, d'ençà que el tribunal va obrir les portes l'any 2009, no ha rebut cap evidència que provi la seva participació.

L'atemptat de 2005

El tribunal, que anunciarà el seu veredicte durant aquest dimarts, jutja l'atac en què van morir Hariri i 21 persones més el 14 de febrer de 2005 i en el qual va haver-hi 231 ferits. El fet es va produir quan un camió que contenia almenys una tona d'explosius va esclatar al centre de Beirut.

Els quatre presumptes sospitosos són Salim Jamil Ayyash, Hassan Habib Merhi, Hussein Hassan Oneissi y Assad Hassan Sabra, tots responsables de "secundaris" que suposadament van ajudar a organitzar i preparar els atemptats. Tanmateix, cap dels tres estava a la cadena de comandament i no hi ha ningú acusat de ser l'autor intel·lectual de l'atac.

Un jove palestí de 22 anys, va enviar un missatge de vídeo gravat on s'identificava com a Ahmad Abu Adass, i explicava que s'havia immolat en un camió que contenia almenys una tona d'explosius, al centre de Beirut. Segons el jove, ho va fer en nom d'una organització fonamentalista denominada "Victoria i Jihad a la Gran Síria", totalment desconeguda.

No s'espera que avui s'anunciï la pena que haurien de complir els acusats si són declarats culpables. Tot i així, es podrà saber el nivell de participació d'aquests en la preparació de l'atemptat terrorista.

El jutge David Re, la jutgessa Janet Nosworthy i la jutge Micheline Braidly assisteixen a la sessió del Tribunal del Líban recolzat per les Nacions Unides. Piroschka van de Wouw. 

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —