Primer pla de Puigdemont.
Per ACN i Redacció
Publicat el 31 d’agost 2020

Els consellers de Polítiques Digitals i d’Interior, Jordi Puigneró i Miquel Buch, han anunciat que s’han donat de baixa del PDeCAT, juntament amb el conseller Damià Calvet i la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Han seguit l’exemple de l’expresident Carles Puigdemont, qui ha anunciat a les xarxes socials que ja ha comunicat que abandona el PDeCAT a David Bonvehí, el president del partit. Ha assegurat que, en la seva posició com a president de JxCat treballarà per mantenir una “relació cordial” amb la formació de Bonvehí.

Els quatre consellers també han realitzat un comunicat conjunt oficial, en el qual han culpat el PDeCAT, de “no seguir” el mandat de les bases i, sobretot, de “judicialitzar” la relació amb JxCat. I és que, el partit que presideix David Bonvehí ha portat Junts als tribunals pel control de les sigles.

Tal com han afirmat, amb "la voluntat de revertir la repressió, l'exili i la presó provocats per l'Estat amb el 155 del 27 d'octubre del 2017" la seva aposta havia estat sempre Junts per Catalunya i que, vistes les discordances entre les dues entitats, han decidit optar per la "coherència". "Fem el pas de militar de manera exclusiva a Junts per Catalunya", han dit. Es consuma, així, la ruptura total entre JxCat i el PDeCAT.

 

També els presos

Els presos del PDeCAT també han estripat el carnet del partit. Jordi Turull ho ha anunciat aquest dilluns per Twitter, i Josep Rull i Quim Forn ho faran les properes hores, tal com han confirmat a l'ACN fonts de JxCat, i deixen així a David Bonvehí sense els grans referents del PDeCAT. Els tres exconsellers, empresonats a Lledoners, han seguit les passes de Carles Puigdemont i dels consellers Damià Calvet, Meritxell Budó, Jordi Puigneró i Miquel Buch. La majoria d'associats del PDeCAT del grup parlamentari de JxCat també s'han donat de baixa, i deixant sols Marc Solsona i Lluís Font -membres de la direcció. Es consuma així la ruptura entre JxCat i el PDeCAT, fet que apropa el partit de Bonvehí a presentar-se en solitari a les eleccions.

Turull ha explicat per Twitter que ha donat a conèixer la seva decisió a Bonvehí. "Com diu Puigdemont, treballarem per mantenir una relació cordial entre les dues formacions. L'exconseller forma part de la direcció de JxCat com a vicepresident. Dirigent històric de CDC i un dels impulsors del PDeCAT, va ser portaveu de JxSí fins que l'aleshores president Puigdemont el va nomenar conseller de la Presidència i portaveu del Govern abans de l'1-O.

Fonts coneixedores de les negociacions entre JxCat i PDeCAT afirmen que Rull ha estat dels qui més ha intentat l'encaix entre les dues formacions, per evitar una ruptura ara ja insalvable. L'exconseller de Territori va assegurar a finals de juliol que faria "tot el possible" perquè "ningú" no hagués de trencat el carnet del PDeCAT per entrar a JxCat. Un mes després, però, ell mateix ho ha hagut de fer.

Turull, Rull i Forn ja van fer una proposta el 26 de juny -amb l'exconseller Lluís Puig, que també s'ha donat de baixa del PDeCAT- perquè el partit debatís si es mantenia o es dissolia dins de JxCat. La direcció, on Bonvehí hi té majoria, ho va rebutjar. Els quatre exconsellers veien la fórmula de la coalició que proposava el president del partit com la "pitjor forma" que podria adoptar el nou espai. Finalment, JxCat es va constituir com a partit just un mes després.

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —