Concentració a La Maternitat
Per Marta Bieto
Publicat el 19 d’octubre 2020

Els Metges Interns Residents (MIR) reprenen la segona jornada de vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya, des del passat 21 de setembre, amb una nova aturada els dies 19, 20, 21, 22 i 23 d’octubre i han pactat que, en cas de no arribar a un acord amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada (La Unió i CAPSS), mantindran la protesta de manera “indefinida”. La vaga de cinc dies es repetirà cada tres setmanes. 

Després de vuit dies d’aturada i davant la falta d’acord, el sindicat torna a convocar els joves facultatius a una nova aturada. El sindicat mèdic i els residents han decidit que la protesta es perllongui “mentre el Departament de Salut no fixi els criteris i faciliti els recursos” que facin possible un acord. Així doncs, més de 4.000 facultatius en formació dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) del sistema sanitari català, públic i concertat, estan convocats a les mobilitzacions que es duran a terme a Barcelona durant els cinc dies de protesta.

Com va comentar l’Àlex Mayer (@DrAMayer), resident de tercer any de Medicina Interna de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Catalunya (Sabadell) i portaveu de la vaga dels MIR al Diari de Barcelona, després de l’última aturada els metges en formació van estar valorant "amb assemblees i votacions”, per veure quins serien “els següents passos" i, finalment, “degut a la fallida en les negociacions i la no arribada a cap acord amb les patronals del CatSalut, amb una enquesta a tots els MIR de Catalunya i amb un 97 % de recolzament”, es convoca la vaga indefinida dels residents a partir del 19 d’octubre en format de cinc dies cada tres setmanes. És a dir, després dels cinc dies, hi haurà dues o tres setmanes de descans fins a la següent convocatòria, tal com explica l'Àlex. 

Avui, l'Àlex ha fet saber al DdB que la darrera proposta que els van fer ahir a la nit "ha estat encara pitjor en alguns dels aspectes" i recalca que "és veritat que el nostre desig és tancar el conflicte, però creiem que les patronals tenen la clau i no ho estan fent per falta de voluntat política, per tant, creiem que la responsabilitat del fet que seguim en vaga, evidentment, no és nostre. Ells ja saben què han de proposar perquè això s'acabi; si no ho estan fent, és perquè no volen. Nosaltres seguirem complint els mínims i treballant quan ens toca". 

Quant a l'augment de casos positius per la covid-19 a Catalunya, l'Àlex comenta que ho viuen amb preocupació i treballant com sempre a primera línia. No han rebut pressió per deixar les mobilitzacions per part dels seus adjunts, no obstant això, fan la reflexió de "si això hauria de repercutir en el nostre calendari".  També apunta que "pot ser que el seguiment baixi una mica, però en tot cas ho veurem demà. La vaga a vegades implica la pèrdua de formació i del sou, això ja pot fer que, per si mateix, a mesura que van avançant les setmanes, sigui més difícil de mantenir. Però si nosaltres seguim en vaga és perquè així ho hem decidit els residents. Esperem que el seguiment sigui el de sempre".


Els joves facultatius denuncien les condicions abusives en què treballen: no reben la suficient formació, fan guàrdies de 24 hores ininterrompudes i reben sous base mileuristes


La vaga manté els mateixos objectius de l’anterior convocatòria

Metges de Catalunya va convocar fa quinze dies, el passat 21 de setembre, les mobilitzacions de 3.500 facultatius residents de tots els nivells (des d'R1 a R5) tant d’hospitals com de Centres d’Atenció Primària de tota Catalunya amb l’esperança d’arribar a un acord de millora de les condicions formatives, laborals i retributives amb l’ICS i les patronals. Els joves facultatius denuncien les condicions abusives en què treballen: no reben la suficient formació, fan guàrdies de 24 hores ininterrompudes i reben sous base mileuristes. Per tant, reclamen que les jornades laborals siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal. També reclamen que el 15 % de la jornada ordinària es destini a formació no assistencial. A més, exigeixen un increment en el sou base d’uns 16.000 euros bruts a l’any i un increment de sou de les guàrdies.

Per consegüent, el SISCAT —nom que rep el sistema sanitari català— treballa per arribar a una negociació col·lectiva favorable. 

19 d’octubre, 11 hores

Concentració a la Plaça d’Espanya

20 d’octubre, 11 hores

Concentració a la Plaça de Sant Jaume

21 d’octubre, 18 hores

Concentració davant el Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut (Gran Via de les Corts Catalanes, 587)

22 d’octubre, 11 hores

Concentració a la Plaça de Sant Jaume

23 d’octubre, 18 hores

Concentració als Jardinets de Gràcia

— El més vist —
— Hi té a veure —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —