Aquesta proposta intenta millorar el control del comportament dels agents durant els aldarulls com els produïts després de la sentència de l'1 d'octubre
Per ACN i Redacció
Publicat el 30 de juny 2020
Temps de lectura 3 MINUTS

Els Mossos d'Esquadra proposen reforçar les unitats antiavalots de l'àrea metropolitana de Barcelona perquè hi hagi un major control dels comandaments centrals. D'aquesta manera, es vol millor la gestió dels aldarulls. També aposten per enfortir l'àrea de mediació i fer una comunicació més proactiva i periòdica sobre la gestió de certes anomalies internes i les mesures correctores aplicades.

Aquestes són algunes de les principals propostes fetes en el marc de l'auditoria sobre l'ordre públic de la policia catalana, la qual ha analitzat l'actuació durant l'octubre del 2019 arran de les manifestacions violentes per la sentència del Tribunal Suprem. Fins al moment, s'han obert 34 investigacions contra uns 50 agents, la meitat de les quals han acabat als jutjats denunciades pels ciutadans afectats i l'altra meitat investigades internament. Nou de les investigacions han estat denunciades per les entitats de drets civils.

18.200 mobilitzacions en dos anys

El 2017 i el 2019 hi va haver unes 18.200 mobilitzacions a tota Catalunya, unes 16,6 cada dia, el 90 % de les quals van ser sense incidents. En canvi, durant la segona meitat de l'octubre del 2019 es van produir 877 mobilitzacions, 67 cada dia, una mitjana quatre cops superior a l'anterior, i el 81 % de les manifestacions van ser sense incidents. El 81 % van ser durant la primera setmana i la meitat a la província de Barcelona.

"Una revisió de 360 graus"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit que aquesta auditoria és una "revisió de 360 graus" de la presa de decisions, les eines policials utilitzades, la interpretació dels protocols, les actuacions individuals i la comunicació pública d'aquells dies. A més a més, ha assegurat que el model de seguretat i ordre públic dels Mossos d'Esquadra és propi, està fixat pel Parlament i es pot analitzar, però no es pot posar en risc.

Buch també ha lamentat les manifestacions violentes d'aquells dies, les quals van tapar les massives manifestacions pacífiques dels mateixos dies. Per això, la policia va haver d'actuar, i ho va fer amb encerts i errors, ha admès.

El conseller també ha recordat que cal reforçar la confiança entre la ciutadania i la policia, i creu que els Mossos d'Esquadra han de tenir a l'ADN "la millora contínua, l'autoavaluació permanent, l'autoanàlisi".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —