Mick Jagger, cantant dels Rolling Stones, el 2017 a l'Estadi Olímpic de Barcelona
Per Redacció
Publicat el 13 d’octubre 2021

El tema Brown Sugar, que ha acompanyat els Rolling Stones durant 52 anys i 1.269 concerts, ja no tornarà a sonar en directe, almenys de moment, per part dels seus creadors. El grup va fer debutar el tema en el Festival d'Altamont (Ilinois), batejat com "el Woodstock de la Costa Oest", el 6 de desembre de 1969, un any abans de gravar-la en el seu àlbum Sticky Fingers. Des de llavors, ha estat una peça fixa en tots els concerts. "L'hem tocat totes i cadascuna de les nits que hem fet concerts des de 1970", ha declarat el cantant del grup, Mick Jagger, al diari Los Angeles Times.

Ara, a la gira que els Rolling estan realitzant als Estats Units, la primera després de la mort de Charlie Watss, han decidit que Brown Sugar no soni. La raó: la polèmica lletra i les crítiques que se'n deriven.

Brown Sugar és una cançó que tracta —o més aviat festeja— els temes següents temes: l'esclavitud, la violació, el sadomasoquisme, el racisme, la pèrdua de la virginitat i, fins i tot, el sexe amb menors.

Keith Ricards ha explicat que és una lletra de denúncia contra tot això, però el cert és que no ha convençut pas tothom. La qüestió és que la major part del públic dels Stones no s'ha fixat en la major part d'aquests significats. Per a la majoria, Brown sugar és, sense més, un clàssic del rock'n'roll, encara que arrenqui amb dos versos tan poc equívocs com "un vaixell d'esclaus de la Costa d'Or rumb als camps de cotó/ i a la benda en el mercat en Nova Orleáns" i, poc després, com "senten assotar les esclaves després de la mitjanit". Perquè, efectivament, el tema sembla explicar com un blanc compra una esclava per violar-la. D'aquí ve la tornada "Sucre bru, com és que tens tan bon gust?".


A la gira No filter —que, paradoxalment, significa "sense filtre"—, els tres supervivents de la banda han decidit que aquesta lletra és problemàtica. Com és habitual en el grup, hi ha hagut dues explicacions: l'empresarial (de Mick Jagger) i la visceral (del guitarrista Keith Richards).

La millor és la de Richards: "No s'han adonat que aquesta cançó tracta dels horrors de l'esclavitud? Estan tractant d'enterrar-la. Ara com ara, no vull ficar-me en embolics amb tota aquesta merda, però espero que puguem ressuscitar aquesta bellesa en tota la seva glòria en aquesta gira".

Mick Jagger és l'autor del tema. El va escriure a Austràlia en una època en la qual, segons les seves pròpies paraules, la seva vida es centrava en "les drogues i les noies". Al desembre de 1995, en una entrevista a la revista Rolling Stone (que, malgrat el nom, no té relació amb el grup), va ser més explícit, en afirmar, literalment, que la referència al 'sucre bru' és "l'heroïna i cardar". Això sí, amb un cert toc racista: el títol original era Black pussy; és a dir, "Cony negre".

Lletra de Brown Sugar

Gold Coast slave ship bound for cotton fields
Sold in the market down in New Orleans
Skydog slaver knows he's doin' all right
Hear him whip the women just around midnight

Brown Sugar, how come you taste so good
Brown Sugar, just like a young girl should

Drums beatin' cold, English blood runs hot
Lady of the house wonderin' when it's gonna stop
House boy knows that he's doin' all right
You should have heard him just around midnight

Brown Sugar, how come you taste so good?
Brown Sugar, just like a young girl should

Brown Sugar, how come you dance so good?
Brown Sugar, just like a black girl should

I bet your mama was a tent show queen
And all her boyfriends were sweet 16
I'm no school boy but I know what I like
You should have heard them just around midnight

Brown Sugar, how come you taste so good
Brown Sugar, just like a young girl should

I said, yeah, yeah, yeah, wooo!
How come you, how come you dance so good
Yeah, yeah, yeah, wooo!
Just like a, just like a black girl should
Yeah, yeah, yeah, wooo!

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —