macba
Per ACN
Publicat el 30 de setembre 2021

Elvia Dyangani Ose s'ha incorporat recentment al capdavant del MACBA, un repte "intens" i "engrescador" que va assumir enmig de polèmics canvis organitzatius a l'equipament. Passades unes setmanes, Dyangani Ose manté el convenciment que la situació es podia haver gestionat "molt millor", però veu difícil que la relació amb els acomiadats es pugui restablir. En una entrevista amb l'ACN, la flamant directora es fixa com a prioritat que la realitat social que envolta el MACBA "impregni el museu", fent permeable dins allò que passa a la plaça dels Àngels. "La visió del museu com un espai elitista s'ha de trencar", precisa a l'Agència. Una de les prioritats per fer-ho possible serà fer gratuïta la visita d'espais de la col·lecció.

Una de les crítiques que entoma Dyangani Ose sobre el MACBA és que, fins ara, no hi ha hagut cap "garantia d'integració del museu al barri i del barri al museu", malgrat que l'equipament ja té 25 anys. Al seu entendre, no s'ha sabut "confrontar" la visió del museu com un "espai elitista" i reclama una relació "més oberta" –que ja s'ha començat a treballar, avança- que arribi a tots els departaments de l'equipament. També voldrà que es comenci a notar la seva petjada en la programació d'activitats temporals, programes efímers o col·laboracions amb altres institucions.

"A curt termini hem de fer que el museu sigui una institució permeable, que els veïns ens vegin com a casa seva, un servei públic", ha avançat. Davant d'això, demana un "punt de confiança" que el museu s'ha de guanyar "de mica en mica però a llarg termini". Per fer-ho, vol servir-se del nou edifici, no només per guanyar espai expositiu, sinó per fomentar també "l'encontre ciutadà" i que l'experiència en l'art "sigui diferent". "Hem de crear un espai en què la plaça entri al museu, que la realitat social que ens envolta, l'imaginari social, impregni el MACBA", precisa.

Una de les concrecions que proposa és retornar la col·lecció "a la gent", fent d'accés gratuïta la visita "d'aspectes de la col·lecció", no només dissabtes a la tarda sinó "sempre". Alhora, augura, caldrà "pensar com es compensarà" el finançament de recursos propis, aspectes del museu que depenien del pressupost de l'entrada. "Hem d'obrir el museu com a servei públic fent les col·leccions més accessibles i properes a la gent", ha asseverat com a projecte final. Per Dyangani Ose, va més enllà i se centra, no només en el nombre de visitants, sinó en tenir un públic "fidel" que hi torni, que "s'hi pugui perdre, entrar i seure per llegir". "Una expansió d'una plaça", concreta.

Crítiques del sector pels acomiadaments

La directora tampoc ha esquivat les crítiques d'una part del sector artístic a la reorganització de l'organigrama del museu i les destitucions de la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez. Dyangani, que ja va agrair a tots dos la seva tasca, ha reiterat que la gestió del cessament s'hauria pogut fer "molt millor".

Per a la nova responsable del museu, l'equipament ha de "ser capaç de donar explicacions" i reconeix que li hauria agradat tenir l'oportunitat de parlar-ne amb els acomiadats abans de la seva marxa. Ara, considera que no hi ha possibilitat que es reincorporin. "Aquesta relació s'ha acabat, crec, i hem de continuar endavant", conclou.

També considera que cal "donar resposta" a necessitats d'estudiants i professorat sobre el Programa d'Estudis Independents (PEI) del MACBA, una oferta que cal mantenir "amb una reformulació".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —