- vídeos -
L'enemic no està entre nosaltres, Timber (2014)
Per Laura Valenzuela
Publicat el 06 de novembre 2021
Duració 5'35

Un grup de desconeguts es veu en una situació límit on la supervivència a una freda nit dependrà d'una foguera… El problema ve quan resulta que els protagonistes són troncs i el foc, el seu gran enemic, havent d’utilitzar el seu propi cos com a combustible per a no morir. Un curt que et pren desprevinguda (l’estil de dibuix prefereix no preludiar el seu contingut, perquè l’horror pot venir dels llocs més inesperats) i capgira la idea del canibalisme des de l’humor negre: el que esperaríem ser una faula sobre la solidaritat i companyerisme acaba sent una imatge violenta sobre com ens comportem en situacions límit (sent troncs o no, és clar).

Podem parlar de selecció natural però jo parlaré de sistemes, perquè potser és l’entorn qui ens fa d’aquesta manera; intentem no sempre culpar a la “naturalesa humana” quan la naturalesa en la que es viu ja és morta, cremada i freda. En temps del ‘calamar’ és necessari utilitzar aquests missatges (que no van néixer pas de la sèrie coreana, com el mateix Timber demostra) per a saber que lluitar contra nosaltres és ometre a qui ens va posar en la batussa per primer cop: anem contra els donants de circumstàncies, i no el veí. Els protagonistes moren per pensar que el problema i solució està entre ells, sense adonar-se’n que aquesta no és una lluita individual. 

Dirigit per Nils Hedinger, Timber va ser estrenat el 2014 a Suïssa, i va guanyar dos premis a Millor Curt Animat als festivals Swiss Film Prize i Go Short-Festival Nijmegen. La idea apareix de la imatge persistent de troncs cremant-se entre ells dins el cap del creador, qui va pensar en l’encant d’una peça audiovisual “simple, divertida i horripilant que alhora pot servir com una metàfora de la nostra societat (entrevista amb Short of the Week)”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
- vídeos -
— El més vist —