El 60,4 % dels ciutadans allargaria les mesures estrictes de confinament
Per Redacció i ACN
Publicat el 19 de maig 2020

El 60,4 % dels ciutadans creu que “cal mantenir mesures estrictes de confinament durant més temps”, segons l'estudi del CIS del mes de maig, publicat avui i que es va dur a terme entre el 4 i el 13 de maig, quan el govern de Pedro Sánchez ja havia anunciat la desescalada en quatre fases. En canvi, el 28,8% dels enquestats apostaria per “permetre més llibertat de moviments a la població”.

Amb relació a la presa de decisions, més d’un terç dels enquestats, concretament un 36,6 %, preferiria que fossin les comunitats autònomes les que s’encarreguessin de gestionar el procés de desconfinament. Mentre que una mica més de la meitat, el 55,9 %, es quedaria amb l’statu quo i creu que les mesures les ha de seguir prenent el govern espanyol.


Pregunta número sis del baròmetre del CIS del mes de maig. 

A favor de les pròrrogues de l’estat d’alarma
Demà s’ha de votar al Congrés una nova pròrroga de l’estat d’alarma. Segons Sánchez, seria l’última i duraria un mes. Les dades del CIS mostren que la majoria dels ciutadans estan a favor d’aquesta nova pròrroga. L’enquesta indica que el 74,9 % considera que els partits de l’oposició han de “donar suport al govern i deixar les crítiques per a un altre moment”.

El 40 % dels enquestats “no tindria problema en noves pròrrogues” de l’estat d’alarma per mantenir el confinament i el 48,8 % tampoc però “amb algunes mesures de desescalada”. Fins i tot, més de la meitat dels enquestats afirma que podria suportar quatre setmanes o més de confinament sense que tingui efectes negatius per la seva salut.

Consens favorable respecte a l’ingrés mínim
L’enquesta també pregunta per l’ingrés mínim vital, mesura que finalment s’aprovarà a l’últim Consell de Ministres de maig. El 83,4 % dels ciutadans està a favor que el govern espanyol “concedeixi un ingrés mínim vital a aquelles persones i sectors més necessitats”. Per contra, el 12,4 % no ho veu amb bons ulls i l’1,7 % creu que s’han de buscar altres mesures.

PSOE es manté, C’s puja, UP, PP i Vox baixen
Pel que fa a la intenció de vot en unes eleccions generals, l’enquesta recull que el 31,1 % dels espanyols votaria el PSOE, una xifra gairebé idèntica a la de fa un mes. Els seus socis de govern, Unides Podem, sí que patirien una regressió respecte al baròmetre del mes d’abril. La intenció de vot se situa en l’11,5 %.

A la dreta de l’espectre polític, C’s aconsegueix un augment significatiu en intenció de vot, passant del 7,6 % al 10,5 %. Per contra, baixen el Partit Popular amb un 20,3 %, un 0,8 % menys, i, sobretot, Vox, que amb un 11,3 % veuria reduït el seu suport en un 1,7 %.

Pel que fa als partits catalans, ERC es manté com el que té més estimació de vot amb un 2,9 %, tot i baixar quatre dècimes respecte a l'abril. JxCat obté l'1,4 %, dues dècimes menys, mentre que la CUP obtindria el 0,7 %, una dècima per sobre comparat amb el baròmetre del mes passat.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —