Les entitats socials denuncien 123 intents de desnonament en quatre dies a Barcelona
Per Redacció
Publicat el 17 de setembre 2020

Segons dades del Consejo General del Poder Judicial, la mitjana de desnonaments diaris a Espanya era de més de 160. Aquesta setmana, en quatre dies se n'han intentat executar 123 només a Barcelona, tal com denuncia Endavant Barcelonès.

El dilluns en va haver-hi 34 a Ciutat Vella i Poble Sec; dimarts, 26 a la zona de Sant Martí; dimecres, 32 a la zona de Sants; i avui, dijous, n'hi ha programats 31 a la zona nord de la ciutat, és a dir, als barris d'Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. El col·lectiu Alerta Desnonaments de la zona nord ha convocat els veïns i veïnes de la ciutat per aturar cinc desnonaments programats al llarg del matí en aquests barris.

El primer d'ells, al carrer Mühlberg, al Carmel, s'ha acabat executant, pel que s'ha expulsat una família d'un pis propietat d'Oleguer Pujol Ferrussola, que segons la Xarxa d'Habitatge d'Horta-Guinardó no ha volgut pactar un lloguer social amb la família. Aquest col·lectiu ha anunciat l'arribada de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a les nou del matí, que ha acabat carregant cap a les 10h contra les desenes de persones que intentaven impedir el desnonament. Els activistes havien aturat dos intents previs de desnonament d'aquesta família.

Tot i que les entitats veïnals han aconseguit aturar diversos desnonaments al llarg de la setmana, com va ser el cas ahir al carrer Antoni Campany de Sants, molts han estat finalment executats. És el cas, per exemple, de la Carmen i la seva família, que van ser expulsats dimarts d'un pis al carrer Terol sense que els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona fessin acte de presència per ocupar-se dels seus quatre fills.

L'estat d'alarma ha estat un fre, però no un aturador

A Catalunya el 2019 va haver-hi uns 12.500 desnonaments, el que suposa una mitjana diària de 30 llançaments. Enguany, la crisi de la Covid-19 va portar el govern espanyol a aprovar la suspensió de tots els desnonaments durant l'estat d'alarma. Després de la finalització d'aquest, la suspensió seguiria fins a l'u d'octubre, però s'hauria de sol·licitar. 

A més, l'executiu també va aprovar una moratòria en el pagament d'hipoteques i lloguers. Malgrat tot, les entitats denuncien que tan bon punt es van obrir els jutjats, tots els desnonaments que havien quedat arxivats d'abans i durant el confinament van tornar a programar-se, el que ha portat ciutats com Barcelona a arribar a unes xifres tan alarmants.

Una problemàtica que també afecta L'Hospitalet

La capital catalana, però, no és l'única afectada per aquesta problemàtica. A L'Hospitalet de Llobregat, una localitat amb molta densitat de població i desenes d'edificis en constant construcció, fa temps que les entitats denuncien un degoteig constant de desnonaments. 

El Periódico ja publicava el passat juliol que un secretari judicial va confessar als activistes de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de L'Hospitalet que si aleshores tenien uns 10 desnonaments diaris, al setembre seria "terrible".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —