Entitats denuncien vulneració de drets humans als Centres d'Internament d'Estrangers
Publicat el 18 de novembre 2020

Les entitats IrídiaMigrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya, en defensa dels drets humans, han fet arribar una queixa als Jutjats de Control del Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) per denunciar les condicions en les quals els interns estan complint les mesures sanitàries de la Covid-19. Des de la reactivació del CIE, a principis d'octubre, cap entitat ni familiar ha tingut accés al centre, tampoc no han pogut obtenir dades de la situació de la pandèmia a l'interior, ni de les condicions concretes en les quals s'estan aplicant o no les mesures de seguretat.

Testimoni de tractament "inhumà"

En l'escrit presentat es recull el testimoni d'un intern que, en donar positiu per coronavirus, se li va aplicar el "règim d'aïllament". Aquest va consistir en "10 dies aïllat en una habitació del CIE" que "no comptava amb cap tipus de moble, ni cadira, ni llit on poder seure o estirar-me". El testimoni explica que va passar les 24 hores d'aquells 10 dies tancat "sense tenir contacte amb ningú, dormint i menjant a terra".


10 dies tancat "sense tenir contacte amb ningú, dormint i menjant a terra"


Només podia sortir per utilitzar els serveis i a vegades "vaig haver de fer les meves necessitats per la finestra, perquè els agents es negaven a deixar-me sortir". La persona interna denuncia que va rebre "en dues ocasions, agressions per part de la policia". Les dures circumstàncies li van afectar fins al punt que, explica, "vaig agafar un ganivet de plàstic que em proporcionaven per menjar i em vaig autolesionar".

Segons informen des de les organitzacions, a part d'aquest, hi ha un altre testimoni que ha denunciat agressions físiques per part dels policies del centre, i una experiència molt similar de l'aplicació de l'aïllament. Uns tractes que les entitats asseguren que "podrien constituir un delicte contra la integritat moral pel fet que podrien arribar a constituir, per si mateixes, un tracte cruel, inhumà o degradant".

Les reclamacions

Les diferents organitzacions van fer arribar un escrit de queixa davant del Jutjat de Control del CIE el 16 d'octubre en tenir coneixement que diverses persones internes havien donat positiu per Covid-19. En el document, exigien el tancament del CIE per no ser un espai preparat per afrontar la pandèmia, emparats en una resolució del Jutjat de Les Palmes de Gran Canària que argumentava en aquest sentit.

Reclamen que, com a garants dels drets fonamentals de les persones internes, els jutjats de Control regulin i controlin els mecanismes d'aplicació de les mesures de quarantena en el context del CIE per a aquelles persones que siguin positives i que, com que han de seguir les instruccions de les autoritats sanitàries, hagin de confinar-se. A la pràctica, tractant-se d'un centre de privació de llibertat, s'han aplicat mesures d'aïllament a vuit persones sense que hi hagi hagut regulació sobre la qüestió. Mercè Duch, la portaveu de l'entitat Tanquem els CIE ha explicat al Diari de Barcelona que "no sabem res de quin protocol estan seguint dins i, per això, aquesta és una de les peticions: que hi hagi una investigació. No en tenim ni idea. Enlloc se'ns ha explicat quin protocol s'ha aplicat".


Exigeixen que les persones que hagin de complir una quarantena siguin "traslladades a un lloc adequat per fer-la"


Des d'Irídia, Migrastudium, Tanquem els CIE i SOS Racisme Catalunya exigeixen que les persones que hagin de complir una quarantena siguin "traslladades a un lloc adequat per fer-la". També que es desenvolupi una "resolució en la qual s'estableixi en quins espais i sota quines condicions s'han de dur a terme confinaments de persones en l'interior dels CIE". Per últim, que s'iniciï una "investigació sobre les condicions en les quals han estat complint-se les mesures de quarantena".

Mercè Duch, portaveu de Tanquem els CIE explica que "en una situació tan especial com és la pandèmia, un moment on realment cal posar per davant la vida de la gent, en comptes d'això, després de declaracions en què es deia que no es deixaria a ningú endarrere, continuem amb unes polítiques violentes i racistes. Aquesta és la nostra gran denúncia".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —