FCD
Per ACN
Publicat el 26 de juny 2021

La Federació Catalana de Drogodependències (FCD) denuncia la "invisibilitat" que pateix el sector de les entitats que treballen per la prevenció i l’abordatge dels consums de drogues i dels usos no saludables dels entorns digitals. A través d'un comunicat, l'entitat assegura que a Catalunya els Centres d’Atenció i Seguiment reben anualment més de 14.000 primeres visites i d'aquestes, 7.000 persones accedeixen a recursos de reducció de danys, la majoria d'elles, en situació d’extrema pobresa i vulnerabilitat.

"Hem passat d’estar entre les tres màximes preocupacions per part de la societat i una prioritat en l’abordatge públic d’aquesta realitat; a 40 anys després, una situació de quasi invisibilització", diu el comunicat.

La FCD considera que els problemes vinculats al consum de drogues es troben en una cruïlla en la qual conflueixen qüestions de salut, benestar, economia, seguretat, treball, habitatge, educació o justícia: "Les persones que usen drogues i les seves famílies continuen necessitant una xarxa d’atenció i abordatge, que sigui especialitzada i específica, i que alhora estigui integrada en la resta de xarxes de l’àmbit social i de salut".

Tal com s'apunta al text, una part molt significativa de la població a la presó són persones consumidores de drogues i l'entitat reclama una millor atenció per a aquestes persones: "Cal donar suport a la implementació de polítiques de drogues basades en la salut pública, centrades en les persones i en el respecte dels drets humans, i posar fi a les polítiques repressives i basades en el control, i que generen estigma".

Aquesta denúncia s'emmarca en la campanya internacional 'Dona suport. No castiguis', amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, que se celebra avui, que pretén promoure millors polítiques de drogues amb mirada de la Salut Pública i de drets humans.

Augmenta el consum de drogues durant la pandèmia

La majoria dels països han informat d'un augment del consum de cànnabis durant la pandèmia, segons un informe que ha publicat aquest dijous l'Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDC). En les enquestes a professionals de la salut de 77 països, el 42% va afirmar que el consum de cànnabis havia augmentat. "Al voltant de 275 milions de persones van consumir drogues a tot el món durant l'últim any, mentre que més de 36 milions de persones van patir trastorns del consum de drogues", explica l'informe. Encara que aquest augment ja venia d'anys enrere. Entre 2010-2019, el nombre de persones que consumeixen drogues va augmentar un 22%, en part a causa del creixement de la població mundial, segons informa l'ONUDC.

Les últimes estimacions mundials diuen que més d’11 milions de persones es van injectar drogues, la meitat de les quals viuen amb hepatitis C. Els opioides continuen representant la càrrega més gran de malalties atribuïdes al consum de drogues. Tot i així, el tractament basat en la ciència està cada vegada més disponible. L'ONUODC assegura que la metadona i la buprenorfina, els dos opioides farmacèutics més utilitzats per tractar persones amb trastorns de l’ús d’opioides, han esdevingut més accessibles durant les darreres dues dècades.

Pel que fa al conjunt de l'Estat espanyol, en els últims quatre anys les persones en tractament per consum de cocaïna han passat del 31,1% al 39,1% del total, segons l'informe que recull l'Observatorio Proyecto Hombre 2020. A la cocaïna, la segueix l’alcohol com a segona substància amb més demandes de tractament, amb un 36,1% dels casos.

Més prevenció, més tractaments i més política basada en els Drets Humans

Davant l’increment del consum de drogues i en el marc del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues, l'ONG Projecte Home demana més intervenció per prevenir el consum de drogues i més accés als tractaments d'aquests, "especialment per a aquells col·lectius més vulnerables com ara les dones, la infància, les minories ètniques, les persones amb patologia dual o les persones recluses", diu l'informe que l'ONG ha presentat aquest divendres.

L'ONG assegura que l’empresonament, l’accés a substàncies controlades i l’abolició de la pena de mort no són les solucions i demana alternatives per poder reduir l’estigma de les persones que consumeixen drogues i despenalitzar-ne el seu ús, incorporant polítiques que tinguin en compte els drets humans.

Projecte Home ha llançat la campanya #Combateloinvisible per desmuntar mites i falsedats entorn el consum de drogues, i per insistir en la necessitat d'apostar per la prevenció en edats primerenques.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —