Entitats i veïns del Raval denuncien Endesa pels talls de llum i per la mala gestió i manteniment de la xarxa elèctrica
Publicat el 22 de gener 2021
Temps de lectura 1 minut

"Som molts veïns i entitats que estem patint una situació anòmala: durant els darrers mesos el barri ha patit diversos talls de llum a causa de la mala gestió de la xarxa elèctrica i just durant l'onada de fred", començava Flora Muñoz, portaveu de la Xarxa Veïnal del Raval.

Veïns, veïnes i entitats del barri s'han manifestat avui en una roda de premsa davant d'una de les seus d'Endesa, situada a Gran Via de les Corts Catalanes. Entre elles, les associacions Acció Raval, Plataforma del Raval Nord, El Local, Guerrilla Raval, Raval Rebel, Eix comercial del Raval i el Sindicat d'Habitatge del Raval han denunciat la companyia elèctrica per la falta de manteniment i reforç que pateix la xarxa del barri durant tants anys, i els han presentat un escrit-queixa.

Segons la portaveu de la Xarxa Veïnal, la resposta d'Endesa davant aquesta situació ha estat el silenci, o fins i tot l'al·legació que veïns del barri punxen la llum. "Això sembla més aviat una excusa i una manera d'estigmatitzar encara més el barri". Creuen que els talls es deuen a la falta d'inversió de la línia i demanen la seva actualització, a més de rebre una resposta per part de la companyia.

Sota els hastags #Llumalsbarris i #Llumalraval, i amb les pancartes: "Aviso: sin luz no puedo leer la papeleta de voto" o "Passo més fred a casa que al carrer", portaveus, veïns i comerciants han explicat la seva situació. Des de les entitats encara no tenen dades del nombre exacte de gent a qui ha afectat els talls, però estan recopilant informació. "Sabem de finques senceres i zones del barri que han estat dies sencers sense llum", deia la Flora Muñoz. "Exigim que s'indemnitzi els clients amb bonificacions a les factures i als comerciants per les pèrdues ocasionades", explicava Hajar Hoummi, del Sindicat d'Habitatge del Raval. També demanen que l'Ajuntament porti el tema a la fiscalia i que es dugui a terme una auditoria externa de la xarxa elèctrica del barri. "La llum és un servei bàsic i volem que ens l'assegurin", es queixava Hoummi.

Veïns del Raval amb pancartes

La veu dels veïns

"Entre les tardes, els matins i les hores soltes que hem estat sense llum, he comptabilitzat 17 dies sencers sense el servei", deia la Carme, una veïna del barri i propietària d'una perruqueria canina. Pels comerciants, que vénen d'unes llargues setmanes de tancament a causa de les mesures del coronavirus, estar-se 17 dies més sense treballar és una barbaritat. "La gent no ens pot trucar per telèfon per preguntar-nos què passa, ni poden pagar-nos amb targeta", deia la Carme. "Fa 25 anys que pago el rebut de la llum i tenen un deure amb mi, jo sempre he complert la meva part. I com jo, molts altres veïns".

Un altre cas és el de la Yolanda, veïna del barri i membre del Sindicat d'Habitatge, que ha explicat que el seu bloc de pisos es va cremar per culpa de la mala instal·lació elèctrica. "Hi va haver gent que va estar a punt de morir". També ha parlat la Cristina Beorlegui Bueno, membre del CAP del Raval Nord, que ha explicat els greuges que pateix la gent amb patologies diverses. "Els talls de llum fan que les persones amb problemes respiratoris no puguin utilitzar oxigen ni tenir un ambient càlid a l'habitatge". A més, tampoc es poden conservar ni la insulina ni el menjar a la nevera i això provoca un menor control de la diabetis. Tampoc es poden carregar mòbils ni fer servir els telèfons, un fet que aïlla les persones i els impossibilita comunicar-se si hi ha cap problema.

"L'Ajuntament i Endesa es va passant la pilota, però nosaltres no volem reunions, volem fets", deia Hajar. I han demanat que es faci pública la xarxa i el subministrament elèctric.
Dies enrere Endesa va instal·lar un generador al barri, però una veïna ha manifestat que tan sols el van tenir tres dies i després el van treure. "Va estar funcionant un màxim de tres hores. No ha servit per res".

"La llum és un servei bàsic i volem que ens l'assegurin", es queixava Hoummi.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —