Anna Satorra (PDeCAT): "Som un partit independentista, però diem la veritat" - Diari de Barcelona

Anna Satorra (PDeCAT)
Candidata del Partit Demòcrata Europeu Català
"Som un partit independentista, però diem la veritat"

L’Anna Satorra (Barcelona, 1990) és la candidata número nou del PDeCAT per Barcelona i és representant de l'àmbit d'Igualtat i dels joves del partit. Durant els darrers cinc anys ha estat consellera municipal al districte de Sant Andreu. És llicenciada en Ciències Polítiques i durant el seu pas per la universitat va començar a militar a la Joventut Nacionalista de Catalunya i va arribar a ser representant de l'associació DONA, Joves Nacionalistes per a la Igualtat.
Què poden aportar a la política els joves com tu, per què creus que heu de ser-hi?
Crec que és importantíssim escoltar el que estem patint i vivint els joves, per la situació que estem vivint ara mateix amb la crisi sanitària, social i econòmica. Des de fa molts anys, es fan polítiques públiques dirigides als joves, sense parlar amb ells, sense preguntar-los quines necessitats tenen. Als dirigents polítics els fa falta una mica d’escolta activa. No pots prendre decisions si no has escoltat les demandes primer. Necessitem expressar-nos i dir: mira les nostres necessitats són aquestes, i encara més ara que la situació és cada vegada més greu. És més difícil trobar feina i si en trobes són amb salaris irrisoris o contractes laborals parcials o temporals. Els joves han de parlar i han de visibilitzar la seva situació.
Quins creus que són els problemes més importants per als joves ara mateix?
El que voldria qualsevol jove és emancipar-se, poder fer la seva trajectòria vital pròpia. Si tu et vols emancipar, necessites un salari digne i un contracte laboral estable, amb cara i ulls. La tercera pota és tenir un habitatge digne i assequible. La situació en què ens trobem ara, però, és tot el contrari. Els lloguers són cars, els contractes són temporals i els salaris són irrisoris. Crec que aquestes tres problemàtiques s’han de resoldre perquè els joves ens puguem emancipar.
Què proposa el teu partit per fer-hi front?
En temes d’habitatge nosaltres ho tenim clar: en primer lloc, fer construcció d’habitatge de protecció social exclusivament per a joves, amb un preu assequible. Com sabem que això triga uns anys, el més immediat és negociar amb la Sareb, la gestora de tots els pisos dels bancs que hem rescatat en aquests últims anys, i que els milers i milers de pisos buits que tenen a Catalunya, els cedeixin a la Generalitat i als Ajuntaments. Paral·lelament la Generalitat de Catalunya ha de dedicar més sòl públic a construir habitatge de protecció social per a joves.
I pels salaris?
Per tal de potenciar que els i les joves tinguin salaris dignes, volem fomentar des de l'ESO i a la universitat l’autoocupació. Creiem que la Generalitat hauria d'ajudar els joves que creen una empresa pel que fa al finançament. També creiem que cal ajudar a tots els que s'autoocupen a pagar la seguretat social, sobretot als joves menors de 30 anys. A més, també apostem per establir un salari mínim digne per als joves.
L'emergència climàtica és també un tema que preocupa a molts joves. Com ho encara el PDeCAT?Primer de tot, volem potenciar el transport públic. Això vol dir millorar la xarxa de bus elèctric i ampliar-la, incloent-hi també les línies de busos que surten de Barcelona cap al Vallès o cap a l'àrea metropolitana. Cal ampliar el transport públic amb més horaris, més autobusos elèctrics, millorar la xarxa de ferrocarrils i ampliar les línies de metro. És importantíssim unificar la Línia 9 de metro, fer el tram central.
En l'àmbit d'igualtat, quina proposta destacaries?
En l’àmbit d'igualtat, concretament pel que fa a les joves, creiem que cal fomentar els estudis tecnològics i científics en les noies, des de petites, en l'adolescència i en la universitat. La majoria de dones estudiem carreres universitàries més socials, amb formacions que es dediquen a les tasques de cures, com poden ser la medicina, la infermeria, els serveis socials… Són professions molt més feminitzades. Veiem que professions que són més masculinitzades, com poden ser les tecnològiques o la informàtica, tenen salaris molt més dignes i molt més alts. Cal fomentar també que les nenes tinguin referents de dones científiques als llibres perquè els motivi i puguin escollir aquestes carreres.
Podries dir una cosa que el Govern hagi fet bé durant aquesta última legislatura?
Baixar les taxes universitàries en un 33%. Quan l'Àngels Chacón era consellera d’Empresa i Coneixement, es va negociar amb les plataformes estudiantils i amb els rectorats baixar aquestes taxes. També destacaria l'aprovació del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació, per fomentar la ciència i la tecnologia en els estudiants.
I una que hagi fet malament?
Sabem que havia d'haver-hi eleccions des que el president Torra, fa un any, va dir que ja s’havia acabat la legislatura i que ja no hi havia confiança entre els membres del Govern. Ara ens trobem en aquesta situació en la qual es convoquen unes eleccions automàticament, que evidentment seran segures, però creiem que no s’ha fet tot el possible perquè siguin en el moment més segur. Es podien haver convocat perfectament el mes de juliol i no es va voler per càlculs polítics. Es va deixar que la sentència del Tribunal Suprem arribés i inhabilités el president Torra.
Què vol dir votar al PDeCAT?
Votar al PDeCAT vol dir diverses coses. En primer lloc, votar un partit independentista. En segon lloc, mentre no arriba la independència vol dir gestionar i gestionar bé: tenim una candidata que té tant el coneixement del món privat com del món públic. I també és visibilitzar el paper de la dona: portem dues dones com a candidates que han gestionat i han gestionat bé, l'Àngels Chacón, i la número 2, la Joana Ortega. És el primer tàndem femení que hi ha en unes eleccions catalanes.
"Amb l’embat i la confrontació contra l'estat espanyol, i amb el no a tot, no aconsegueixes res"
Quina és la proposta del partit per aconseguir la independència?
Som un partit independentista, però per desgràcia no l’aconseguirem el dia 15, ni d’aquí a un any. Creiem que s’ha de negociar un referèndum amb l’Estat, i que ha d'haver-hi un reconeixement en l'àmbit europeu i internacional. Fins que no arribi aquest acord, cal negociar amb l’estat espanyol totes les competències que siguin possibles per anar construint totes aquestes estructures d’estat que encara necessitem. Ara el Govern de la Generalitat, sobretot una part, s'ha dedicat a dir no a tot i a la confrontació i l’embat contra l’estat espanyol. Doncs amb l’embat, la confrontació i amb el no a tot no aconsegueixes res.
ERC proposa un govern “el més ampli possible” amb Junts, la CUP, el PDeCAT i els Comuns. Què hi dieu vosaltres a això, encaixa amb les vostres propostes?
Nosaltres el que diem és: fer un govern tan ampli, per què? Qualsevol cosa que el proper Govern de la Generalitat faci per anar avançant cap a la independència ens trobaran al seu costat, però tenim un projecte de país molt diferent. Sobretot tenim un model molt diferent amb la CUP: ells són un partit comunista i nosaltres, no. Nosaltres creiem en la creació de llocs de treball, a través de la creació i dinamització de l’empresa privada, perquè la millor política social és la creació de llocs de treball. És insostenible tenir un govern amb partits amb ideologia tan diferent. Si ja és un caos, o almenys és la sensació que transmet, l’actual Govern de la Generalitat, que està format per Junts i ERC, que tenen projectes diferents que cada vegada s’assemblen més, com podem estar en un govern on també hi ha la CUP?
Junts i el PDeCAT provenen d'un mateix espai. Quines són les principals diferències?
Som un partit independentista, però diem la veritat. I aquesta és que no aconseguirem la independència si no es negocia amb Europa i amb l'estat espanyol. Hem de treballar per tornar a parlar, tornar a assistir a la taula de diàleg, per negociar un referèndum legal, acordat i reconegut per la comunitat internacional. A part d'això, també estem a favor d'abaixar els impostos de successions, entre altres taxes impositives. Junts no tenen clar quin projecte de país, d'economia i de govern volen. Tenen gent dins del partit que són com en Joan Canadell, que són liberals, o gent com l'Aurora Madaula, que són comunistes. Quin projecte de país tenen? No ho sabem, només parlen d'independència i d'1-O.
I ara toca respondre el nostre test final en aquesta sèrie d'entrevistes electorals... Preparada?
Quin és l'últim llibre que t'has llegit?
El temps de les cireres, de Montserrat Roig.
Sèrie a la qual t'hagis enganxat més?
The Crown.
Cafè, cervesa o aigüeta?
Aigua.
Un personatge històric al que admiris molt.
Winston Churchill.
A quina discoteca sorties més de festa abans de la pandèmia?
Sala Apolo.
Tens Tik Tok?
Sí. Miro vídeos de gent tik toker coneguda per passar l'estona.
Quina música escoltes?
Música rock catalana i també música popular, com pot ser Shakira o Jennifer Lopez, una mica de tot.
Una cançó?
Escriurem, de Miki Núñez.
Amb quin polític no afí aniries a sopar?
Laura Borràs.
El ridícul més gran que hagis fet mai...
Relliscar i caure al terra.
A quina comarca no viuries?
A cap. Sempre hi ha coses interessants a aprendre a totes.
Què et fa més por: una PCR o parlar al Parlament?
Parlament.
Només em saltaria el confinament municipal per….
Només me'l saltaria si la meva mare o la meva àvia es trobessin molt malament i les hagués d'acompanyar a l'hospital.

