- entrevistes -
Per Rafa L. Recuenco
Publicat el 20 de març 2022

Archie M. Alled-Martinez (Barcelona, 1990) és el dissenyador que ha vestit a popstars com Harry Styles, Miley Cyrus, Sam Smith i Pharrell Williams. Va ser el guanyador del LVMH Graduate Prize el 2018 i aquest juny presentarà una col·lecció càpsula amb Karl Lagerfeld.


Quan neix la teva vocació per la moda?
Una de les coses que m’apassionava era vestir i consumir moda. D’aquí neix seguir el teu instint i si hi ha alguna cosa que t’agrada tant és que potser t’hi has de dedicar. Vaig seguir una mica aquesta estela i el 2007 li vaig robar la targeta de crèdit al meu pare, em vaig comprar un vol a Londres i em vaig inscriure a un curs d’un cap de setmana a Central Saint Martins. Vaig veure realment que això era al que em volia dedicar.

Per què vas triar aquesta escola? Com va ser la teva experiència?
Sempre he estat molt ambiciós, les mitges tintes no les plantejo ni les concebo. Probablement, de les millors decisions que he pres. Estic on estic no sols és pel meu esforç, sinó també per la formació que he tingut. L’experiència va ser al·lucinant. Aprens més dels companys que no pas dels professors. És una selecció basada únicament en el mèrit. A partir d’aquí, la selecció és l’elit, però l’elit artística.

Què vas sentir quan el 2018 vas guanyar LVMH Graduate Prize i vas conèixer el ‘kàiser de la moda’, Karl Lagerfeld?
Va ser fabulós, sobretot perquè era una cosa personal, era un reconeixement per a la meva mare, era un tema gairebé de deure. Pensa que a casa meva la meva mare m’ha donat suport des del no-res i hi ha hagut moments molt durs, jo era a Londres, durant vuit anys… Va ser un moment de reconeixement. Sobretot de poder de mostrar que una entitat externa confia en tu. Va ser un moment de satisfacció molt heavy i un moment molt dolç. Pel que fa a Karl Lagerfeld, pensa que ell era una figura que jo vaig estudiar durant els meus dos anys del màster fins a un punt molt obsessiu. Aleshores era com tancar un cercle. Realment, era traçar la meitat del cercle que ara s’acaba tancant.


"Sempre he estat molt ambiciós, jo les mitges tintes no les plantejo ni les concebo"


Com va ser treballar per Givenchy?
Meravellós, no hi ha absolutament res del que em penedeixi. Venien d’una època una mica fosca amb Riccardo Tisci, però Clare Waight Keller va deixar molt clar que el que volia més era que l’ambient fos un ambient de treball molt sa. Realment es notava, érem una petita família. Treballàvem molt, fèiem dotze hores que se’t feien com cinc, amb bromes, amb companyonia absoluta, res de mals rotllos.

Per què vas deixar la firma francesa i vas crear la teva?
El motiu principal és que era una causa pendent. Em van oferir quedar-me. Ho vaig parlar primer amb el director de punt i després amb la directora creativa, Clare Waight Keller. Tots dos em van dir que era el moment de llançar-me al buit, i que si havia de ser, seria. I ho vaig fer, vaig saltar al buit amb la benedicció de tots dos.


Foto: Jaime Llambias

Com definiries la teva marca en tres paraules?
Rellevant, atemporal i esotèrica.

Al juny presentaràs la teva col·lecció amb Karl Lagerfeld. Com va sorgir aquesta col·laboració, què en podem esperar?
La col·laboració va sorgir gràcies a Carine Roitfeld, que és l’assessora de styling de la marca i una de les meves heroïnes de quan començava a interessar-me per la moda. Em va conèixer en la nominació del premi LVMH 2020 i li vaig recordar molt l’ADN de la marca de Karl Lagerfeld i el disseny d’ell. M’ho va proposar i, òbviament, vaig acceptar. No ho podia fer d’una altra manera. I què podem esperar? És una mica un tribut a ell dins del món de la moda i és també un tribut a mi, a totes aquestes imatges que guardo a la retina de quan vaig començar a saber d’ell. És un tribut a tot això.

Com definiries Karl Lagerfeld en tres paraules?
Irredempt, icònic i geni.


"No sóc ningú per donar consells. Has d’aprendre dels teus propis errors"


Vogue diu que el vídeo que vas presentar el gener a la Fashion Week és “l’estrella d'aquesta temporada”. Què podem esperar del següent?
Espero que res, això de tenir expectatives no serveix de res. S’ha d’anar amb la mirada completa ment buida, sense esperar res i d’aquí en surt el millor. La moda es reinventa cada sis mesos, has d’anar amb zero expectatives.

Quin consell donaries als dissenyadors emergents?
No sóc ningú per donar consells. Has d’aprendre dels teus propis errors i que cadascú ens construïm el nostre camí i n’aprenem.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —