Asier Urbieta: “Hem volgut posar l'espectador a la pell dels protagonistes” - Diari de Barcelona


El 15 d'octubre de 2016, vuit joves van ser detinguts arran d’un altercat al bar Koxka, a la població navarresa d'Altsasu. Se’ls acusava d'haver agredit dos agents de la Guàrdia Civil fora de servei i les seves respectives parelles. Aquesta, però, no va ser una baralla de bar com qualsevol altra: els joves van ser acusats de terrorisme i portats a judici davant l’Audiència Nacional.
Quatre anys després dels fets, el director Asier Urbieta trasllada la seva història a la pantalla amb la minisèrie Altsasu, coproduïda per EITB i TV3.
Et pot interessar...
Adur Ramírez de Alda: "La jugada els ha sortit malament, no he abandonat les meves conviccions"
Quan i com va sorgir la idea de fer la sèrie Altsasu?
El novembre del 2019 vaig rebre una trucada de la Idurre Cajaraville, que tenia la idea de fer una sèrie sobre el cas Altsasu. Ens vam reunir i vam posar els nostres punts de vista en comú. Ens va semblar que era una història que mereixia ser explicada i vam començar a treballar en el projecte.
Personalment com vas viure el cas Altsasu? Vas seguir el procés judicial de prop?
Ho vaig viure amb molta expectació, no podia creure el rumb que estava agafant el cas.
Genera pressió parlar sobre un tema que toca tantes sensibilitats i que ha aixecat polèmica?
Sempre genera pressió tractar un tema pel que moltes persones han patit, i la veritat és que la polèmica és inherent al cas Altsasu. Hi ha diferents sensibilitats i és impossible que totes estiguin d'acord amb la sèrie. Però el que em genera més pressió és el que puguin pensar les persones que han sofert el cas en primera persona.
Cartell de la sèrie 'Altsasu'
S'ha parlat molt sobre què va passar realment la nit del 15 d'octubre de 2016. La sèrie relata aquest moment?
Aquella nit és el detonant, el que posa en marxa tot el cas. Nosaltres no vam estar al Koxka, no sabem què va passar al bar. Em semblen molt més importants les conseqüències que ha comportat, que no el que va passar aquella nit. És important no oblidar que aquell mateix any es van registrar 9571 successos qualificables d'atemptat contra l'autoritat, que és el tipus de delicte bàsic que suposadament va ocórrer al Koxka (colpejar o escometre a un agent de l'autoritat pel fet de ser agent de l'autoritat). El d'Altsasu va ser l'únic on els implicats en el procés judicial van ser acusats de terrorisme i empresonats.
La sèrie es basa en una història real, però no és un documental. És important el fet que sigui una ficció? Per què no vau fer servir els noms reals dels implicats?
La productora, la Idurre, em va proposar fer una sèrie de ficció. Hi ha diversos documentals en marxa que s'estan cuinant a foc lent. Em sembla interessant que el cas sigui tractat des de la ficció i des del documental. Pel que fa als noms reals dels implicats, la veritat és que els hem canviat per raons legals, o sigui que no ha estat una decisió creativa.
Imatges del rodatge d''Altsasu'
Per a elaborar el guió us heu basat en una compilació de 450 pàgines que transcriu el judici celebrat el 2018 a l'Audiència Nacional. La rigorositat era clau?
És una ficció, però està molt vinculada a la realitat. No hem escrit els diàlegs de les parts que recreem el judici, sinó que són extractes de la transcripció de les declaracions dels implicats. El procés de documentació, per tant, ha estat la base per a crear la sèrie. En aquesta tasca hi hem participat quatre guionistes: Andoni de Carlos, Harkaitz Cano, Mikel Álvarez i jo. Durant aquest procés de documentació vam trobar una peça que seria essencial per a la sèrie: la transcripció íntegra del judici. 450 pàgines que hem estudiat amb molt de deteniment. Ha resultat un document clau a l'hora d'escriure la sèrie.
També heu comptat amb el testimoni dels joves encausats. Com va ser parlar amb ells?
Després de llegir tota la documentació que hi havia al nostre abast, ens vam posar en contacte amb les persones que havien viscut el cas en primera persona. Els joves ens van rebre amb molta generositat. Ens van explicar com ho havien viscut, com els havia afectat, què havien sentit durant el procés... El tracte ha estat molt pròxim i els joves han estat molt generosos a l'hora de compartir amb nosaltres la seva experiència. Recordo un moment, per exemple, en què l'Iñaki ens explicava com va ser el trasllat amb cotxe a Madrid, després de ser detingut. Vaig sentir estar en aquell cotxe; la impotència, el desassossec, la incomprensió... Hem intentat que l'espectador se senti en la pell de cadascun dels joves. Ens han acompanyat en tot moment i, a nivell creatiu i personal, és un gest que no té preu. Molts dels actors van poder conèixer al personatge real que representaven, entrevistar-se amb ells i, fins i tot, crear una relació personal. El treball emocional dels actors ha estat molt intens.
El tracte ha estat molt pròxim i els joves han estat molt generosos a l'hora de compartir amb nosaltres la seva experiència
També volíeu comptar amb el testimoni dels guàrdies civils?
Sí. Nosaltres ens vam posar en contacte amb la Guàrdia Civil, però no ens van voler explicar el seu punt de vista. Segur que tenen les seves raons.
L'estrena de la sèrie aquest desembre a Euskadi ha generat polèmica. Per exemple, PP i Ciutadans han exigit la retirada immediata de la ficció perquè consideren que no és neutral. Què respondries davant aquesta crítica?
La veritat és que no entenc que exigeixin la retirada immediata d'un producte audiovisual de la televisió pública. La llibertat d'expressió és un dret bàsic.
?️ @LuisIGordillo "En la EiTB hemos pasado de Telebatzoki a Teleherriko"
— Cs Euskadi | #Póntela ? (@Cs_Euskadi) December 11, 2020
‼️ Exigimos la retirada inmediata de la serie Altsasu.
❌ ¡Basta de retratar a la Guardia Civil como provocadora y autoritaria y a los agresores como pobres víctimas! pic.twitter.com/QEYULTuilZ
Com vius tu aquesta polèmica, preocupa que hi hagi més reaccions d'aquest tipus?
Des del germen del projecte érem conscients que hi hauria veus discordants. És un tema complicat en què molta gent ha patit. Crec que és impossible fer una sèrie sobre el cas Altsasu i no rebre crítiques negatives.
Quines expectatives teniu amb l'estrena aquest dilluns a Catalunya?
Sabem que la sèrie ha creat expectativa a Catalunya perquè existeixen uns certs paral·lelismes amb altres processos judicials oberts al territori. Esperem estar a l'altura del que s'espera. Per altra banda, volem agrair el suport de TV3 per haver fet costat al projecte des del principi.
Vuit joves d’un petit poble de Navarra que pràcticament no es coneixen veuran els seus destins units per la fatalitat. "Altsasu”, una minisèrie basada en fets reals
— TV3.cat (@tv3cat) January 14, 2021
Dilluns, estrena #AltsasuTV3
? https://t.co/t53RJRn6tc pic.twitter.com/d7o7NDzc3j
La sèrie pretén generar una reflexió en l'espectador? Quina?
Nosaltres hem intentat oferir el nostre punt de vista sobre el cas. Ens interessava saber com aquests joves han viscut el procés, què han sentit, com això ha afectat les seves vides. Aquella nit va canviar el futur de molta gent i nosaltres hem volgut posar a l'espectador a la pell dels protagonistes.
Què ha suposat per a tu aquest treball?
La sèrie Altsasu ha estat molt potent a nivell personal, poder traslladar a la pantalla una història real és un repte complex, sobretot tenint en compte que el procés és actual i encara continua obert. Per altra banda, a nivell professional ha estat un gran aprenentatge, des de l'escriptura del guió, el treball amb els actors... Estic molt agraït a la Idurre i a Baleuko per comptar amb mi en tot el procés i també a totes les persones que han volgut formar part d'aquest projecte.

