- entrevistes -
Entrevista a la nutricionista Carla Zaplana
Publicat el 18 d’abril 2020

Al principi de la pandèmia per la Covid-19 el paper de vàter i el desinfectant s'exhaurien. Dies més tard, les prioritats han canviat i productes com ara la cervesa, la xocolata o el llevat els han pres el relleu. Però... com afecta el confinament la nostra alimentació? Com podem mantenir fortes les nostres defenses i el nostre benestar?

La Carla Zaplana (Figueres, 1988) ens respon aquestes preguntes i ens aconsella sobre com mantenir-nos saludables. Ella és una nutricionista, creadora de la filosofia d'alimentació "Menja net" i coneguda per les seves publicacions sobre batuts verds i superaliments. A través de les xarxes socials ofereix tallers, conferències i programes de nutrició pel cos, la ment i les emocions. 

 

Com portes el confinament? Estàs al Perú, oi?

Sí, el 6 de març vam sortir de Barcelona cinc persones amb l’expectativa de fer un viatge per fer feina. Per mi era un viatge més místic, de molta desconnexió de la feina, de les xarxes i per connectar amb mi mateixa. A mig viatge ens va enganxar que el Perú va declarar l’estat d’emergència i ens demanava que ens quedéssim confinats. I així vam fer-ho. Ara estem en una comunitat a prop de la ciutat de Pisac, on ens sentim com si estiguéssim dins una bombolla. Aquí podem sortir fora, no de la comunitat però sí al jardí. Per tant, molt agraïts perquè malgrat que la situació és molt complicada aquí estem molt bé.

Per què vau decidir de quedar-vos?

Era molt complicat tornar. Han sortit molt pocs avions des de Lima i, esclar, des de Cusco, on érem, són més de 20 hores d’autobús i hi havia molta incertesa sobre si podríem volar o no. Davant d’aquesta situació, i veient també molta gent a Lima desesperada en condicions precàries, vam creure que era prioritari que aquesta gent pogués tornar. Nosaltres estem molt bé i per això vam prendre aquesta decisió.  

Imagino que en aquests dies de confinament l'alimentació esdevé molt important. Què podem menjar per ser feliços?

Hi ha cinc recomanacions que són clau en el moment que estem vivint, però també sempre, per mantenir un bon estat de salut. Primer, portar una alimentació neta i descansar set o vuit hores. Després, moure el cos per activar la circulació i d’aquesta manera anar filtrant i expulsant les toxines i tot allò que no correspon dins del cos. També és important gestionar les emocions, perquè quan sentim pànic, por, tristesa i ràbia les nostres defenses baixen. Per últim, tenir en compte els protocols d’higiene i rentar-se les mans abans de manipular aliments o abans de tocar-se la boca, el nas o els ulls.

Quins riscos alimentaris pot tenir el confinament?

Som el que mengem, i no només a nivell físic, sinó que també afecta com ens sentim, el nostre estat d’ànim. Ara és un moment crític perquè podem caure fàcilment en la gana emocional. Això vol dir que per avorriment, per ansietat o per estrès mengem més del compte o anem a buscar aliments que ens donen plaer, però un plaer momentani.

Quins són aquests aliments?

Normalment no són aliments massa saludables, sinó que contenen sucres refinats, farines refinades o greixos. Són més processats, contenen més productes químics o amb una densitat calòrica molt alta. Precisament, aquests dies la nostra mobilitat no és gaire intensa, no podem anar a caminar o al gimnàs, tot i que sé que hi ha gent que ja s’ha muntat rutines i es manté activa. Però hem de vigilar de no caure en aquesta gana emocional, de ser-ne conscients i de no deixar-nos emportar per aquesta emoció.

Com ho evitem?

Primer, hem d’emplenar-nos amb altres aliments, que jo sempre anomeno els aliments primaris. Fer una activitat amb els teus fills, agafar un llibre i llegir, començar o recuperar algun hobby... Tot això també alimenta d’una altra manera, et distreu. Segona, sempre tenir a l’abast aliments —tant com sigui possible— com ara un bon bol de fruita de temporada, fruits secs o llavors. I quan ens agafi la gana emocional, alimentar-nos d’això: d’aliments més naturals que també poden ser fast food, però que ens nodreixen. Què hi ha més ràpid que menjar un plàtan o una poma? És el que més ens convé aquests dies per no anar al paquet de galetes, a la brioixeria o a la rajola de xocolata. 

No hem de menjar xocolata?

No hi estic en contra ni de bon tros. Soc la primera que en menjo cada dia, però ha de ser la teva porció i de qualitat, amb un tant per cent de cacau molt elevat

Què hem de menjar per enfortir el nostre sistema immunològic?

Més que aportar, moltes vegades el que hem de fer és treure. Aquesta frase al metro de “deixeu sortir abans d’entrar”, per exemple, és igual amb el nostre cos: primer treu tot allò que t’està perjudicant, que et fa mal, i després posa-hi les coses que són bones. Hem d’intentar guardar tota l’energia possible per mantenir les defenses fortes.

 

Així doncs, no hi ha cap excusa, oi?

No. Però ni ara, que en principi tenim més temps perquè som a casa, ni mai. Molts cops utilitzem aquest pretext que “és molt complicat cuinar saludable”. No ho és, ni et pren més temps ni és mes car; això són excuses. Si jo segueixo aquest estil d’alimentació és perquè és molt senzill. Pots anar al supermercat i comprar un paquet de macarrons, carn picada i salsa de tomàquet. O pots, en el mateix moment, comprar un paquet de llenties, espinacs i oli i fer unes llenties saltejades amb ceba o all i els espinacs. I ja tens un plat supernutritiu.  

Aleshores hem d’aprofitar el confinament per fer desintoxicació?

Si treus de la teva alimentació els productes processats, redueixes els productes d’origen animal, ja estàs donant un respir al teu cos, ja estàs fent una desintoxicació d’alguna manera. No cal anar a fer dejunis o semidejunis o només prendre batuts. Això és una altra manera de depurar el cos més profunda. Només amb aquestes recomanacions ja estàs depurant una mica el teu cos.  

Amb l'inici de la primavera proposaves als teus seguidors de fer un repte de depuració. Per què ara?

La primavera és un moment molt clau per netejar l’organisme. Venim de tardor i hivern, d’hivernar, on tendim a acumular més greix per protegir-nos del fred i perquè també són reserves. És moment de depurar el fetge, de treure’ns tot aquest pes que portem acumulant i equilibrar-nos.

I com ha estat aquest repte?

Ha estat molt bonic, ho feia a través d’un grup de Facebook i hem arribat a ser 1.400 persones. Teníem sis dies previs per anar acostumant el cos, traient els productes que ens fan més mal i incloent-ne més de beneficiosos. Després fèiem tres dies de depuració a través de batuts, sucs, lattes i infusions. Jo em connectava al grup de Facebook per donar suport i respondre preguntes. A més, cada dia feia un taller de recitar mantres, de com sanar relacions personals, ara que estem confinats i no tenim escapatòria d’estar amb qui ens toca estar. És moment de sanar i encarar moltes coses. 

L’alimentació també ens ajuda a sanar?

És moment de saber mantenir molta calma i molta coherència, i una bona alimentació ens ajuda a estar en equilibri emocional. Menjar, mengem tots, mínim tres vegades al dia de mitjana, que són tres vegades que podem posar medicina dins el nostre cos. Un professor meu deia que tens l’oportunitat de donar-te químio tres vegades al dia, cada dia. Tot depèn de l’elecció dels aliments que estiguis utilitzant. 

Aquests dies no sortim de casa i ens movem menys. Hem de reduir la ingesta calòrica?

Si tenim tant desgast energètic i no tenim gana emocional, el nostre propi cos ja ens dirà que no cal que mengem tant perquè no necessitem tanta energia. Per això dic que és molt important que anem a buscar productes molt naturals. Fruita fresca, amanides, cremes de verdures... per saciar-nos, omplir-nos de fibra i sentir-nos tips i no menjar tanta densitat calòrica. No es tracta de passar gana, es tracta d’omplir-nos, sentir-nos satisfets però amb aliments més lleugers, que ens atipin. 

Hem de sortir el mínim al carrer, és moment de ser més flexibles i austers?

Totalment. És hora de treure tot el que tenim a les reserves i anar a buscar el mes bàsic. Això no vol dir menys nutritiu, al contrari, moltes vegades és més nutritiu. I potser ara tampoc és moment d’anar a buscar aquests superaliments i coses exclusives i cares.  Per tant, buscar el més simple, el plat més tradicional.  

Què són els superaliments?

Són aliments que tenen un alt valor nutricional en poques quantitats: vitamines, minerals, hidratació, fibra... Hi ha molts superaliments que tenen altes propietats nutritives, però són més costosos i venen de procedències llunyanes i per tant tenen una petjada de carboni. Tot s’ha de sospesar. 

Quins podem utilitzar aquests dies?

Els millors superaliments que podem incloure són els vegetals de fulla verda. Estic parlant de la col kale, els espinacs, les bledes, els enciams, els canonges. Per altra banda també fruites i verdures com poden ser la llimona o els cítrics, que tenen un residu alcalí dins el nostre cos. Ens aporten vitamina C i són molt rics en hidratació i fibra. Els fruits secs com les nous ens aporten àcids grassos essencials, o les llavors de lli també són molt riques en fibra i proteïna d’origen vegetal. Tots aquests superaliments que podem tenir a l’abast i que són locals els inclouria dins la nostra alimentació. 

 Ja per acabar, quins són els plans de futur?

Ara mateix, acabo d’anunciar el meu nou projecte, Orígenes, un podcast que ja podeu escoltar tots a través d’iTunes o Spotify. Entrevisto gent que m’he trobat en el meu viatge de més de nou anys fora de Catalunya. Comparteixo moltes experiències, no només de nutrició física sinó també més emocional i espiritual, i em fa molta il·lusió. A més, aquest Sant Jordi surt el meu nou llibre, que és un recull de contes per a nens; s’ha posposat la seva sortida al maig i espero poder ser a Catalunya i fer les presentacions corresponents. És un projecte molt bonic, un llibre molt diferent de tot el que he escrit fins ara. Va ser molt emotiu escriure’l perquè està basat en la meva infància, i ara tot just tornava a viure a Catalunya i és com tornar a l’origen

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —