- entrevistes -
Júlia Riera
Publicat el 02 d’octubre 2021

La Júlia Riera, de 22 anys, posa cara a Daily Catalan, un compte d'Instagram dedicat a ensenyar el català a estrangers. Amb la carrera d'Humanitats recentment acabada però sense deixar d’estudiar, aquest estiu ha començat un nou projecte que, en tan sols un mes, ja ha obtingut reconeixement per la seva frescor. Vídeos, reels i stories en anglès expliquen, en el seu feed ple de colors, com parlar el català de manera pràctica, senzilla, visual i, sobretot, ràpida. En mig minut com a màxim, aquells interessats en aprendre a demanar vi en català, expressions típiques o, fins i tot, a fer pa de pessic, poden fer-ho de manera immediata tan sols obrint el seu perfil. Per acabar d'arrodonir-ho, la Júlia també penja petits reels mostrant llocs especials i importants de Catalunya que ens convida a visitar.

Aquesta setmana contactem amb ella per a què ens expliqui què hi ha darrere de Daily Catalan i aprofitant que, com ella mateixa ens informa entre rialles, sempre porta “el mòbil enganxat”, concretem una videotrucada en qüestió de minuts. La Júlia entra una mica abans de l’hora acordada. Ens saludem i amb un somriure es disculpa, els veïns estan fent obres i potser en algun moment fan massa soroll. 


Com va començar tot això?
Això va començar fa poc més d’un mes. El dia 9 d’agost va ser el dia que vaig crear el compte. Hi ha gent del meu entorn que són estrangers, la meva parella és dels Estats Units, i ja feia temps que volien aprendre català. Jo els deia “doncs us passaré recursos o el que sigui de Youtube”. Hi ha molts comptes per aprendre italià o francès, però em vaig adonar de que hi ha molts pocs canals orientats a gent estrangera. Al Youtube potser alguns més, però a Instagram cap. 

En català, vols dir?
Sí, exacte. No ensenyen català per a estrangers. Per exemple, hi ha un compte que es diu 'Jo aprenc català' que ho fa més orientat a gent d’aquí, per si vols millorar el teu català. O gent que sí que té comptes però que són molt bàsics, i el contingut és una foto o un vídeo, contingut molt repetitiu. I amb això del Tik Tok, d’Instagram i els reels, vaig dir, “aquí hi ha un potencial per poder crear de manera súper dinàmica, visual i entretinguda”. Hi ha molt potencial a Instagram i amb els reels. Aleshores em van animar a fer-ho i vaig començar ara fa una mica més d’un mes. 


"Amb això del Tik Tok, d’Instagram i els reels, vaig dir, 'aquí hi ha un potencial per poder crear de manera súper dinàmica, visual i entretinguda'"


Ha crescut molt ràpid el compte, amb només un mes... 
Ha crescut molt ràpid perquè Carles Puigdemont, l’expresident, va trobar el compte [riu]. Vaig fer un tweet al Twitter enllaçant un vídeo i el link del meu perfil. Ho va trobar i hi va ferr retuit. I a partir d’aquí va ser un boom; TV3, RAC1… En tres dies va passar tot. I ara veig que em va seguint molta més gent que abans. Fins aleshores m’havien seguit unes 600 persones, i a partir d’allà va ser una explosió. Ara ja en 4.000! 

Creus que aquest seguiment és perquè faltaven comptes així en català?
Crec que sí. Jo crec que hi ha un forat dins l’àmbit d’ensenyar idiomes pel que fa al català que ningú l’havia emplenat fins ara. Segueixo comptes que ensenyen italià, o que ensenyen francès, i tots tenen una manera molt típica de fer-ho; amb reels, vídeos curtets, molt visuals, amb expressions del dia a dia que no siguin totxos, sinó per exemple com demanar el compte. Jo crec que això faltava en català. I vaig dir; “doncs tampoc no cal ser gaire innovador, sinó traslladar-ho al teu idioma”, i crec que per això ha funcionat.

El vas crear mentre estaves de vacances. Ara que estem a setembre has tingut problemes per compaginar-ho? 
Fins ara estava de vacances. He estat buscant feina però tal com està la cosa no veig la situació gaire positiva. D’aquí a un mes començo un postgrau. Però sí que sóc molt organitzada amb aquest tema. L’altre dia vaig penjar quin era l’horari que pretenia seguir més o menys, i volia assolir objectius realistes. No crec que penjar cada dia sigui gens realista i tampoc em vull posar massa pressió. Per exemple, aquesta setmana vull provar d'agafar una cançó catalana i fer que la gent triï si diu una cosa o una altra, o què significa aquesta expressió. I després dia sí i dia no penjar un Reels, que ja impliquen més feina: gravar, editar… 

Has penjat un Quiz a stories. Tens sempre en ment la interacció amb els seguidors?
Jo crec que la interacció és el que fa créixer un compte d’Instagram. Jo aprecio molt, per exemple, quan faig comentaris qualsevol compte, ja sigui gran o petit, de menjar o de fitness, o del que sigui, i em contesten i tenen aquesta interacció entre espectador i creador. Jo crec que això és el millor i és el que fa que un compte sigui de qualitat. Aleshores sempre intento contestar els comentaris. M’envien molts missatges privats dient “mira es que la meva dona és de Dinamarca i jo soc català i li estic ensenyant català gràcies al teu compte”. L’altre dia em va escriure una noia d’Austràlia dient que la seva parella és australiana i que n'està aprenent moltíssim. Trobo que interactuar amb la gent és crucial, és bàsic. 


"L’altre dia em va escriure una noia d’Austràlia dient que la seva parella és australiàna i que està aprenent moltíssim. Trobo que interactuar amb la gent és crucial, és bàsic."


Qui és aquesta gent que et contesta? Quin tipus de públic tens?
Jo crec que ara per ara tinc dos tipus de públic; el públic català que em segueix per curiositat, per dir “ostres, a veure com explica aquesta noia d’aquí com és viure a Catalunya o ser català a la gent estrangera”, des d’una òptica diferent. I després l’altre tipus de públic seria la gent estrangera, que es poden dividir en dos grups; la gent estrangera que té arrels catalanes, ja sigui per la parella o perquè ha vingut a estudiar i té el sentiment de nostàlgia, i la gent estrangera que és poliglota i té ganes i curiositat per aprendre altres llengües. 

Per què no només expliques la llengua catalana, sinó que també ensenyes a fer pa amb tomàquet i més coses... 
Sí [riu]. Crec que he d’utilitzar el meu rerefons d’Humanitats. Seria un insult a la carrera si no ho fes. M’agrada molt l’art i crec que Instagram és com una mena de pintura on pots anar fent pinzellades, ja sigui en vídeos o fotos. Si vas a Girona, per exemple, doncs pots fer un muntatge de vídeos, que és molt fàcil d’editar, tampoc no és tant temps i és una manera d’ensenyar el patrimoni de manera entretinguda i molt dinàmica. I les receptes també. Crec que és part de la cultura catalana, el menjar, i a la gent li fa gràcia. Molta gent em diu “continua penjant receptes, que les estic provant”. L’altre dia un home de Portugal em va enviar una foto del seu allioli i em va dir “passa el filtre o no?” [riu]. La gent ha respost súper bé. 

No pots aprendre només una llengua sense aprendre sobre la seva cultura...
Jo crec que llengua i cultura són un pack. No podem separar la llengua catalana de la cultura. I com més, millor.


"Jo crec que llengua i cultura són un pack. No podem separar la llengua catalana de la cultura"


I de cara al futur? Abans ens comentaves que havies fet un calendari... 
Sí, de moment seguiré aquest calendari perquè cada cop serà més feina compaginar això amb el que surti. Llavors vull ser realista amb el contingut, tampoc vull enganyar a la gent dient que “avui tindreu fitxes”, i després no. Vídeos, stories, de moment, coses que pugui fer en el dia a dia. Però sí que tinc en ment, quan ja tingui més subscriptors i tingui una plataforma més gran, potser obrir un canal de Youtube i fer vídeos d’un format més llarg. Perquè molta gent em diu que li agradaria escoltar més català però no tan assajat, per dir-ho d’alguna manera, sinó més del dia a dia. Molta gent m’ha preguntat “perquè no t’obres un canal de Youtube?”. Però ara per ara no ho sé, potser més endavant no ho descarto. A més a més, m’encanta consumir Youtube i crec que tampoc hi ha gaire contingut en català. Però no serien vídeos de llengua, sinó provant menjars o coses així. Que siguin en català però també amb una mica en anglès... Ho he de veure, encara.

Així, has valorat altres plataformes?
Sí. Molta gent també m’ha dit, “perquè no t’obres un canal de Tik Tok?”. Però es que jo no consumeixo Tik Tok. Sé que molta gent penja el mateix que a Instagram. Però no ho sé. Potser sí, no descarto res. 

Instagram és perfecte per pujar contingut concret i curt.
Tothom té un minut al seu dia per mirar un vídeo i dir “mira, doncs he après alguna cosa”. I potser quan vinguis a Catalunya diràs, “ah mira, me'n recordo, d’aquell compte”, i potser t’ho estudiaràs. O no. Jo ho faria. I crec que hi ha gent que també hi està interessada.


"Tothom té un minut al seu dia per mirar un vídeo i dir 'mira, doncs he après alguna cosa'"


I no només estrangers, també catalans.
Sí. I de fet molta gent m’està dient que aprèn anglès gràcies a tu. Perquè com que el que estic explicant també ho faig en anglès, doncs gent d’aquí també aprèn coses. Sobretot gent més gran. No m’ho hagués pensat mai. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —