- entrevistes -
Publicat el 02 de juny 2023

Gael Rodríguez Garrido té 19 anys i acaba de començar Dret a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Viu a Portbou i en les eleccions municipals d’aquest diumenge, les primeres en què ha pogut votar, es va presentar com a cap de llista de Sumem per Portbou, vinculada al PSC. Els veïns li van atorgar majoria absoluta, per la qual cosa es convertirà en l’alcalde més jove de Catalunya.

Tal com explica, el motor de l’economia de Portbou històricament havia sigut el fet de ser un municipi transfronterer i l’entorn del ferrocarril, però amb l’entrada d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea i a l’espai Schengen, “aquest motor va desaparèixer”. “Portbou no es va saber adaptar. Defensem un nou model per a un nou segle”, explica.

El projecte de Rodríguez ha destronat a l’actual alcalde, Xavi Barranco, de la llista Ara Portbou, adscrita a Junts. Rodríguez és molt conegut al poble per ajudar al bar Can David, dels seus pares. Ara vol continuar servint al poble també des de l’alcaldia.Gael Rodríguez. Font: ACN

Per què vas decidir presentar-te a l’alcaldia?
La política sempre m’ha agradat molt. Vaig entrar a militar al PSC el novembre del 2020 i, a poc a poc, atenent els clients del bar i fixant-me en els detalls, vaig veure que Portbou no anava bé, que hi havia un èxode de joves. Llavors vaig decidir fer un pas endavant a finals de l’any passat. Als meus companys els va semblar molt bé i vam posar-nos a per totes.

Has rebut comentaris per desincentivar-te pel fet de ser tan jove?
Hi ha gent que al principi ho comentava i deia: “Aquest on va?”. Fins i tot, els meus pares eren reticents per tot el que comporta, però a poc a poc la gent va veure com em movia i això de seguida va desaparèixer.


"El principal motor econòmic de Portbou ha de tornar a ser l'estació"


Quin projecte tens per a Portbou?
Som un poble i aquí no venim a fer grans projectes, sinó a fer que les coses funcionin i que la gent es pugui guanyar la vida, que els carrers estiguin nets i siguin segurs. Considero que el principal motor econòmic del poble ha de tornar a ser l’estació. Hem constituït un grup d’experts de l’entorn del ferrocarril i hem fet un avantprojecte. L’estació ha de ser un centre logístic integral al voltant del ferrocarril que complementi els altres dos que hi ha a l’Alt Empordà, i cal enfocar-ho amb una part centrada en la formació i una altra que esdevingui un hub d’innovació al voltant de les noves tecnologies de la transició energètica i del ferrocarril. La gran majoria de gent que treballa a l’estació es dedica al transbordament de mercaderies d’un tren d’ample espanyol a un d’ample internacional (UIC). És evident que el corredor mediterrani arribarà i hem d’estar preparats per no perdre llocs de treball. Hem de saludar el segle XXI.

Quines polítiques penses aplicar per als joves i evitar que marxin del poble?
El pla Obrim Portbou. Al poble ha minvat molt el teixit comercial i, per tant, proposem un pla per incentivar als joves a què es formin en oficis específics i ajudar-los a obrir el seu comerç a partir d’aquesta formació. L’Ajuntament els ajudarà fiscalment, amb facilitats, acompanyament, etc.

Aquests dies has sortit molt a la premsa. Has rebut felicitacions d’algun alt càrrec que t’hagi sorprès?
M’ha felicitat moltíssima gent. Tan bon punt acabar el recompte, per exemple, em va trucar Raül Blanco, president de Renfe i directiu socialista. Gairebé tots els alts càrrecs del partit s’han posat en contacte amb mi. De fet, Salvador Illa ha parlat de mi a la ràdio i sempre m’ha donat molt de suport.


Gael Rodríguez votant per primer cop en unes eleccions el passat diumenge. Font: Gael Rodríguez

Quina valoració fas dels resultats de les eleccions municipals a Catalunya?
La gent està farta del procés i de les baralles dins l’independentisme. Es vol passar pàgina i obrir una nova etapa. Aquestes eleccions han servit per posar els municipis en marxa com a primer pas per posar Catalunya en marxa, que és el que proposa el PSC. La victòria socialista evidencia que els catalans volen recuperar el lideratge que sempre hem tingut a Espanya i ser de nou la bandera del progrés, que Catalunya torni a ser un motor econòmic i respectada a tot el món.


"Podem era la nostra muleta i ha desaparegut en molts llocs"


Què opines de la convocatòria anticipada d’eleccions que ha fet Pedro Sánchez coincidint amb la victòria de la dreta i l’extrema dreta a molts indrets d’Espanya?
Sánchez mai actua desesperadament. Medita molt les coses i al seu voltant té un gran equip. El resultat de les eleccions al conjunt de l’Estat em preocupen. Dins el govern hi ha una part que ha perjudicat els socialistes. Unides Podem ha encapçalat les polèmiques i ens ha perjudicat la divisió d’aquest espai a l’esquerra del PSOE. Podem era la nostra muleta i ha desaparegut en molts llocs.

Per què creus que hi ha tants joves que voten la ultradreta?
Vox juga a les xarxes, on estem molt els joves, però els socialistes juguem al BOE guanyant drets per a la ciutadania. I, a vegades, costa que se sentin tots els resultats. Com que no governen, Vox ha fet una estratègia a xarxes demolidora amb discursos èpics, però res més. És el que feia Ciutadans i Podem, i mira on estan...

Com veus el teu futur?
La transformació de Portbou no la culminarem en quatre anys. Treballarem des del primer dia, però és evident que per culminar i consolidar el projecte necessitem vuit anys. Estic fent dret, que té un gran ventall de sortides laborals que ja em plantejaré. Tanmateix, em trec el màster d’advocacia o em presento a les oposicions. Ja ho veuré. Encara tinc molt de temps, vaig començar la carrera al març...

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —