Helena Morén: "Volem que el públic jove s’enganxi a la música en català"
Publicat el 02 de març 2022

Oques Grasses, Zoo, Sara Roy i Miki Núñez són alguns dels protagonistes de la gala dels Premis Enderrock 2022, que tindran lloc el proper 3 de març a l’Auditori de Girona. Entrevistem a l’Helena Morén Alegret, directoral musical a la revista mensual Enderrock i coordinadora de l’Anuari de la Música. Ens parla sobre les novetats de la gala, la situació del panorama musical català i la presència cada cop més notable d’artistes femenines.

Funcionament de la gala

Els Premis Enderrock són els Premis de la Música Catalana que des de fa 24 anys organitza el Grup Enderrock. “Són la principal data del Grup Enderrock; a més a més, aquest any hi ha moltes actuacions, molta producció i moltes ganes de música, de retrobar-se després d’aquests anys pandèmics”, diu l’Helena Morén al Diari de Barcelona.


Per primera vegada, la gala dels Premis Enderrock es podrà seguir per streaming a la nova plataforma de 'Xala!' i als portals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals


La gala durarà aproximadament 3 hores i els premis s’atorguen tant per part d’un jurat expert, format per una trentena de periodistes musicals, com per part del públic, mitjançant una votació online que ja va tancar al febrer. Entre tots dos jurats —crítica i popular— s’escullen fins a 30 artistes premiats en diferents categories, entre els quals aquest any podem trobar Nil Moliner, Maria Arnal, Zoo, Sara Roy, Oques Grasses o Joan Dausà.

“En la votació popular els artistes mediàtics tenen més recorregut i per això compensem amb la crítica, perquè creiem que són propostes que potser no tenen tanta projecció i també val la pena descobrir-les”, explica la periodista. Miki Núñez, per exemple, és un dels artistes més estimats pel públic i, també, més nominat en les votacions populars. Tot i això, Morén diu que tothom que hi és a l’aparador és “perquè s’ho ha currat”. 

Per primer cop, per 'streaming'

La cerimònia serà retransmesa per TV3, la xarxa iCat i, per primer cop, es podrà seguir per streaming a la nova plataforma de Xala! i als portals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. “Volem que el públic jove s’enganxi a la música en català, que no la vegi com una cosa llunyana, sinó que la té a prop i pot participar en ella”, explica l’Helena Morén. A més a més, tant TV3 com Xala! faran emissions el diumenge 6 de març de totes les actuacions musicals de la gal·la. 


Helena Morén Alegret: “Volem que el públic jove s’enganxi a la música en català, que no la vegi com una cosa llunyana, sinó que la té a prop i pot participar en ella”


El català vs. el mainstream

La gala dels Premis Enderrock 2022 també comptarà amb l’actuació de reconeguts grups i artistes com la cantant barcelonina Suu, el grup de pop clàssic Blaumut, la popular banda de fusió Els Catarres i la veterana cantautora Marina Rossell, entre d’altres. “Ens agrada que el públic no només escolti el que dicta l’Spotify de torn, sinó que tingui la curiositat de descobrir nova música", diu al Diari de Barcelona.

Aquesta cerimònia és una manera que la gent estigui al cas de què s’està escoltant "i que no només segueixin les propostes a nivell internacional, que és el que ens venen al mainstream", afegeix Morén. La directora musical d’Enderrock també opina que la música catalana mereix més reconeixement del que actualment té: “Crec que el país hauria d’estar més orgullós dels seus artistes i més agraïts de tenir tot aquest talent i fer-lo present a la vida diària: anar a concerts, descobrir les noves propostes i seguir els que es mantenen”. 


“Ens agrada que el públic no només escolti el que dicta l’Spotify de torn, sinó que tingui la curiositat de descobrir nova música" 


Després de la gala

És el novè any que es fa la gala a l’Auditori de Girona, amb la diferència que aquest any estarà ple de gent. Helena Morén explica que, encara que els Premis Enderrock van néixer a Barcelona, en els darrers anys Girona ha apostat molt per ser capital en la música catalana: “Hem de descentralitzar una mica, perquè sembla que sempre tot hagi de passar per Barcelona i no té perquè”. 

Aquest any, a més de la gala de l’Auditori, posteriorment es farà una trobada al recinte firal que hi ha al seu costat. És una col·laboració amb el Festival Estrenes de Girona, on “la gent es podrà trobar postgala i podrà veure fins a 15 estrenes de les principals gires”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —