Javier Borràs: "Un xinès s’assembla més a nosaltres que a un japonès" - Diari de Barcelona

“A la mínima que en saps una mica sobre la Xina ja et consideren un expert” afirma. Resta importància al seu coneixement sobre el gegant asiàtic i afirma que, si hagués nascut en un país com els Estats Units, on la sinologia compta amb nombrosos practicants, ningú no el consideraria un referent en el tema. Però vulgui o no vulgui, Javier Borràs Arumí, nascut a Barcelona ara fa 26 anys, és una de les veus catalanes més autoritzades per parlar de la Xina Popular i de la seva influència en el món d’avui i, molt probablement, en el de demà.
«A la mínima que en saps una mica sobre la Xina ja et consideren un expert»
El maig del 2019 va publicar Roja y gris, “una combinació entre llibre de viatge i assaig” on explica la seva experiència com a corresponsal de l’agència EFE a Pequín i on, a més a més, busca introduir el lector en els misteris de la segona potència econòmica mundial que, tot i la seva importància, continua sent una gran desconeguda per a molts. Un any després i amb la Xina com a líder global en la lluita contra la Covid-19, el llibre guanya vigència. Si, fins fa no res, calia mirar cap a Washington per saber com evolucionaria la nostra societat, és possible que ara calgui orientar la vista cap a les terres de la Gran Muralla. “Hi ha vegades en què, quan agafes un avió en direcció a la Xina, tens la sensació d’estar viatjant al futur, sobretot pel que fa a la qüestió tecnològica”, reflexiona. Pagament amb el mòbil, reconeixement facial, 5G… Tecnologies que aquí encara fa els seus primers passos, formen part de la realitat quotidiana de molts xinesos.
Algunes d’aquestes tecnologies s'han considerat autoritàries o distòpiques fins que, arran de la crisi sanitària actual, alguns sectors de la societat han començat a veure-les amb bons ulls. “Les càmeres de reconeixement facial no són bones ni dolentes, països democràtics com Corea del Sud o Taiwan les estan fent servir”. Tot i que no creu que els europeus abracin aquestes tecnologies de la nit al dia, té la sensació que les acusacions de distopisme s’han relaxat. “El rastrejament atempta contra la privacitat? Sí, però permet evitar confinaments tan llargs”.
«El rastrejament atempta contra la privacitat però permet evitar confinaments»
Un altre aspecte en el qual el règim de Xi Jinping demostra el seu potencial és, a parer seu, el de les energies renovables. “La contaminació és un dels problemes que més preocupa els xinesos i, a més, les energies verdes són un mercat amb molt futur que els pot permetre quedar-se amb una bona part del pastís de l’economia mundial”, diu. Aquesta aposta per les renovables, combinada amb la davallada dels preus del petroli i l’animadversió de Trump envers l’anomenada transició ecològica fa encara més plausible la idea d’un món futur on la República Popular de la Xina sigui qui talli el bacallà.
L’enviament massiu de material mèdic xinès a països com Itàlia i Espanya ha contribuït a millorar la imatge exterior d’un país al qual, fins fa poc, Occident havia mirat amb cert recel. “Crec que el que ha fet més per millorar la percepció que es té de la Xina ha sigut la seva capacitat per, a diferència dels Estats Units, posar fre a l’epidèmia de forma ràpida i eficaç”.
«Un mercat amb molt futur que els pot permetre liderar l’economia mundial»
Però, què en sabem realment de la batejada com a fàbrica del món? “Quan faig xerrades sobre la Xina m’adono que cada cop hi ha més gent que està interessada en el tema”. Es tracta d’un interès que, en la majoria de casos, no passa de la curiositat passatgera i que, de moment, té poca influència en la política. “Ha arribat el moment d’entendre que el que fan els xinesos ens afecta molt més del que pensem. De la mateixa manera que ens informem sobre l’actualitat política nord-americana, hem d’estar al corrent d’allò que passa a la Xina, tenir uns referents culturals bàsics”.
«Hem de saber allò que passa a la Xina, tenir uns referents culturals bàsics»
Aquest desconeixement generalitzat condueix sovint a confusions basades en els tòpics. “Molta gent té una idea de la Xina molt japonesa, esperen trobar-hi ordre, serietat, rigidesa... S’equivoquen. Un xinès s’assembla més a nosaltres o a un italià que no pas a un japonès. Sempre es parla de la tradicional siesta espanyola, però jo no he vist mai tanta gent fent la migdiada com a la Xina”.

