- entrevistes -
-
Publicat el 09 d’agost 2022

L'Ajuntament de Barcelona va anunciar el passat dijous que avançarà l'horari de tancament de restaurants i terrasses en diversos carrers del districte de Ciutat Vella per tal de reduir la contaminació acústica que afecta els veïns. 

Parlem amb Jordi Rabassa (Barcelona, 1974), regidor del districte, sobre la implementació de la mesura i sobre com està afectant el turisme a Ciutat Vella.


Com ajudarà la mesura d’avançar l’horari de tancament de restaurants i terrasses?
S’hauria de reduir el soroll que ara mateix estan patint. L’oferta acabarà abans i, per tant, el soroll també: la gent podrà descansar més. D’altra banda, el sector de la restauració i l’alimentació, haurà de replantejar-se quin és el seu model de negoci i com vol relacionar-se amb el veïnat. Espero que el sector privat també faci les modificacions oportunes per a intentar molestar el mínim possible.  La mesura va implementar-se a la Plaça d’Osca, i els veïns i veïnes han reconegut que s’ha aconseguit que el soroll duri menys estona. Per tant, és un indicador que funciona. 

Per què arriba ara? 
És cert que, com a regidor de Ciutat Vella, m’hauria agradat que la mesura hagués arribat abans, però no podíem implementar-la sense haver-ho votat abans en plenari i obtenir una àmplia aprovació. Hem estat treballant durant tots aquests mesos per a fer-ho possible, i les sonometries ens han permès justificar-ho. Després de veure que, durant tota la setmana, s’han superat els decibels recomanats, tenim l’obligació d’actuar. 

Com han rebut la notícia els propietaris dels locals?
Hem anat explicant que faríem actuacions, i vam fer arribar a tots una carta, tot i que molts no l’han volgut agafar. En tot cas, les garanties legals hi són. Una vegada firmats els decrets, comunicarem oficialment a tothom quins són els nous horaris, tindran el dret a l‘al·legació i ens podran exposar les seves opinions. A partir d’aquí, la mesura entrarà en vigor en un mes o mes i mig. 

La mesura s'estendrà a altres zones del barri?
Vam decretar quatre zones acústicament tensionades en horari nocturn a Ciutat Vella. De moment, hem anunciat mesures en dues d’aquestes, però també les farem en les altres dues. La intenció és instal·lar sonòmetres en altres indrets on sabem que també hi ha molt de soroll, per a poder prendre les decisions adients. Aquestes són les primeres, però no seran les últimes.

Com està afectant el turisme a Ciutat Vella?
Ens està afectant l’alta concentració de persones que hi ha en alguns llocs en concret. Després de Setmana Santa, ens va sorprendre molt la quantitat de gent que hi havia al carrer, i fins a altes hores de la nit. Els hotels de Ciutat Vella estan plens. Hem tornat a nivells prepandèmics, i s’ha allargat l’horari en què els turistes gaudeixen dels nostres carrers. 

Una de les grans batalles dels veïns és la proliferació de pisos turístics. 
Estem tirant endavant una política molt activa d’inspecció dels pisos turístics il·legals d'acord amb totes les denúncies que rebem dels veïns, i dels inspectors i visualitzadors que tenim al carrer. I s’estan fent molts expedients. Sens dubte, el turisme ha tornat d’una manera molt intensa, i hi ha veïns que ens diuen que s’han reactivat pisos que havien deixat d’estar actius. Hem de continuar actuant. 

Pot ser que un dels problemes de Ciutat Vella sigui que cada partit de govern té un model de ciutat diferent en ment? 
No: estic treballant d’acord amb el regidor de turisme, i d’acord amb tot l’equip del PSC. No deixarem d’actuar partint d'una política molt clara: Ciutat Vella és un lloc on viure, on els veïns i les veïnes han d’estar bé i còmodes, i han de tenir la capacitat de gaudir dels seus carrers. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —