- entrevistes -
Entrevista Judith Toronjo
Publicat el 06 de febrer 2021

Judith Toronjo (Tordera, 1990) és la candidata número 14 de Junts per Catalunya per la llista de Barcelona i, a més, és la secretària general de JNC (Joventut Nacionalista de Catalunya) des del 2019, en què milita des dels 18 anys, encara que assegura ser-hi simpatitzant des dels 14. La Judit va estudiar Ciències Polítiques i ara està estudiant el grau de Dret.


Què creus que és el que més preocupa als joves ara mateix?
L'ocupació, la manca d'oportunitats que es troben en el seu dia a dia i, també, les dificultats per emancipar-se per manca de recursos. Encara que és cert que hi ha ofertes de feina, crec que moltes no s'adeqüen a la qualificació dels joves, vull dir, que molts estan sobrequalificats i es veuen frustrats a haver d'agafar feines que no són de l'àmbit que havien estudiat. Pel que fa al tema de l'habitatge, els lloguers han anat ascendint i també trobo que falten infraestructures arreu del país i això fa que la gent jove ens vulguem concentrar a la ciutat de Barcelona. L'ideal seria que hi hagués oportunitats laborals a totes les comarques, perquè la gent que estudia fora pogués tornar a treballar al seu lloc d'origen.

Com proposeu resoldre aquest problema?
És fonamental que es facin nous projectes per l'accés a llocs de feina a partir de la garantia juvenil, per exemple, un model que va funcionar durant uns anys, però partint d'una redefinició que s'ajusti a la situació en la qual ens trobem. També és molt important que hi hagi una avaluació per veure si aquest pla està funcionant i garanties perquè els joves es puguin quedar en aquell lloc amb un contracte indefinit. Per fer això, cal ajudar les empreses perquè se centrin a fer aquest tipus de contractes. Per altra banda, també cal potenciar tot el talent que tenim en aquest país a través dels emprenedors, de les start-ups, les pimes, els autònoms, etc. Per això, reclamem que els fons europeus els puguem administrar des de Catalunya.

Els partits més conservadors sempre poden semblar, a priori, menys atractius per als joves. Què esteu fent per atreure els joves?
Bé, jo no definiria Junts per Catalunya com a conservador. És un partit nou, es va crear al juliol i va ser mitjançant la fusió de diferents membres de l'espai polític independentista. Hi ha des de social-demòcrates, liberals, corrents de pensament molt més cap a l'esquerre, altres de centre... però crec que en ser un projecte nou, tothom hi té cabuda. I potser sí que hem trencat amb molts estereotips que hi havia fins ara amb alguns representants polítics que sí que venen d'altres partits més conservadors. Per tant, vull insistir que som un partit nou, renovat i que aposta per la gent jove i les noves generacions.

Està funcionant?
Crec que sí. El fet que jo com a candidata jove estigui a les llistes, però també que hi hagi gent jove arreu de les demarcacions, crec que ja és un fet distintiu. Perquè a altres partits trobem joves a les llistes, però en unes posicions en què no tenen gaires possibilitats reals de ser diputats.

Em dius que sou un partit nou, però clar, això es deu a la ruptura amb el PDeCAT. Com creus que us afectarà aquest fet a les eleccions?
És difícil de preveure i crec que ni les enquestes són capaçes d'anar alineades per dir cap a on anirà el vot. Encara hi ha molt vot indecís. En tot cas, nosaltres ens centrem a explicar el nostre projecte, intentar fer un discurs en positiu i transmetre la voluntat de treballar, no només per la independència, sinó també per combatre la crisi que estem vivint. No sé si això pot perjudicar el PDeCAT. Cal tenir en compte com a través de la llei D'Hondt és molt difícil treure representació a la demarcació de Barcelona. Però en les més petites, és més fàcil que els partits petits puguin arribar-la a treure. 

Si toca triar entre els partits independentistes, per què us hauríem de votar a vosaltres?
Perquè hem posat de manifest al llarg d'aquesta campanya que són els de la via de l'1 d'octubre i no els de la via d'eixamplar la base. Encara que creiem que és el moment de treballar de forma unitària des de tots els partits independentistes, i de fer-ho amb un acord de govern fort i públic, que permeti els ciutadans demanar comptes als partits.

Dius que és el moment que els partits independentistes treballin junts, però als últims dies hem vist bastanta crispació entre ells. Si els resultats no són prou bons perquè ningú governi en solitari, sereu capaços de pactar?
En el nostre cas està clar que, si hi ha pactes, han de ser amb partits independentistes, sigui Esquerra Republicana o la CUP, que fins ara mai ha volgut entrar al Govern o negociar una investidura. I en aquesta ocasió, també amb el PDeCAT i altres partits independentistes. Perquè no volem fer passos enrere en la independència, menys ara que la justícia europea ens està donant la raó.

Creus que reeditar el Govern que hi ha hagut fins ara serviria d'alguna cosa, tenint en compte totes les baralles que s'han produït?
Jo crec que era necessari fer aquestes eleccions i que també s'ha de fer un acord d'unitat i lleialtat, per això parlava d'un acord públic. Òbviament no han funcionat algunes conselleries com haurien d'haver funcionat, però jo crec que també ha sigut per la crisi sanitària aquests darrers mesos i també vull pensar que és perquè no hi ha hagut una persona al capdavant com a president per coordinar les diferents conselleries. Les conselleries actuals no s'adapten a les circumstàncies actuals, però jo crec que un pacte amb Esquerra és possible.

Podries dir una cosa bona que hagi fet el govern català aquesta última legislatura?
Doncs crec que una cosa bona que s'ha fet és el treball per la igualtat i contra la xacra de la violència masclista. Hem fet un pas endavant, però no tots els necessaris per a la plena igualtat. Penso que en el Govern següent podria arribar a adquirir una conselleria. 

I una que hagi fet malament?
Crec que el tema de la gestió de les residències. És per això que jo crec que seria interessant un canvi de conselleries i que sanitat pogués incloure tot el que implica també serveis socials, integrals, etc.

Què necessita Catalunya per aconseguir la independència?
Primer de tot, una grandíssima majoria, que és igual al 50 per cent més u. Posteriorment, que els partits vagin a l'una i que hi hagi un acord sòlid en què hi hagi com a objectiu la independència. Sempre som partidaris de la via del diàleg, però ens trobem amb un estat espanyol que no és capaç ni d'asseure's a parlar. Nosaltres voldríem un reconeixement del referèndum que vam fer i potser fer un altre referèndum acordat. Però també hi ha altres vies com ara a través de la justícia europea, que crec que ens ha donat molt la raó en els darrers mesos i ens agradaria un referèndum acordat internacionalment. Com a últim pas, si cap d'aquestes vies és possible, nosaltres apostaríem per la via unilateral, però també cal que tots els partits estiguem junts. 

Creus que Laura Borràs és la millor candidata, tenint en compte l'inici de la investigació judicial sobre ella?
El procés de primàries va ser impecable. I la veritat és que me n'alegro que la candidata sigui la Laura, una dona que té possibilitat de ser la primera presidenta del país. A més, una dona molt forta i valenta. Té un perfil polític molt diferent al qual estaven acostumats, que també és positiu com a partit nou. I pel que fa al tema de les investigacions, jo em plantejo: "s'hagués obert una investigació si no hagués sigut Laura Borràs, una persona de primera línia del Govern Torra?" Per a mi hi ha una resposta clara i és que no, que hi ha una repressió i una persecució judicial cap als partits i polítics independentistes. Per altra banda, crec que la justícia a hores d'ara encara no ha demostrat que hi hagi proves incriminatòries contra Laura Borràs. Jo confio en ella i que serà la primera presidenta, malgrat que les clavegueres de l'estat són capaces d'inventar-se proves i tot el que vulguin. 

I ara toca respondre el nostre test final en aquesta sèrie d'entrevistes electorals... Preparada?

 

Quin és l'últim llibre que t'has llegit?
Tot just he començat el de la Laura Borràs, Filla de l'1 d'octubre.

Sèrie a la qual t'hagis enganxat més?
La del Sucesor Designado em va enganxar moltíssim, però soc més fan de The Crown.

Cafè, cervesa o aigüeta?
Cervesa.

Un personatge històric al que admiris molt.
Pompeu Fabra.

A quina discoteca sorties més de festa abans de la pandèmia?
A la que més he anat és Millennium.

Si els restaurants estiguessin oberts, amb qui aniries a sopar: Illa, Carrizosa o Garriga?
 
Illa.

El ridícul més gran que has fet mai.
Confondre a algun famós del món de la política i equivocar-te de nom.

A quina comarca no viuries?
Potser a l'Ebre, ja que és on tenim la segona residència i ja m'està bé només passar-hi moments de desconnexió.

Què et fa més por: una PCR o parlar al Parlament?
Soc anti-punxades i anti-PCR, així que em quedo amb el Parlament.

Només em saltaria el confinament municipal per….
Per una urgència mèdica.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —