- entrevistes -
La Tiguerita: "Puc tenir classe encara que sigui de l'Hospitalet"
Publicat el 30 de juliol 2020

La Tiguerita és moltes coses: cantant, jugadora de futbol i impulsora d'una marca de roba urbana; però per sobre de tot és energia, persistència i passió. És, literalment, "aquella que es busca la vida", el significat del mot tiguere a República Dominicana, la paraula que li ha donat el nom definitiu a Melissa Peralta. 

La vena artística de La Tiguerita es va despertar ben aviat, en part per la influència dels ritmes llatins que ha escoltat des de petita fruit de l'origen dominicà de la seva família paterna. Un fet que, unit a les batalles de galls a Barcelona durant la seva adolescència, han forjat l'estil de La Tiguerita, que es mou entre el rap i el reggaeton amb desimboltura.  

No s'atura ni un moment, i des dels 17 anys ha anat produint les seves pròpies cançons en les que ha demostrat amb fermesa qui és, què vol i què la mou. Una altra de les seves passions és el futbol, un esport que ha jugat i del qual també es entrenadora l'equip Fontsanta Fatjó de Cornellà, al qual va homenatjar amb la cançó FNT. Així, amb caràcter i constància s'està fent el seu lloc en el panorama musical més jove i urbà.


T’agradaria no haver de presentar-te en el futur?
Sí! M’encantaria. 

Com has passat el confinament, com estàs?
Malament, em sento malament, perquè crec que això no ens permet ser com som. Estic com atrapada. Ara que podem sortir estic una mica millor i estic anant a l’estudi i fent molta música, però al principi, fatal. 

La setmana passada vas actuar al Primavera Pro, un concert online que s’emetia per streaming. Com va ser l’experiència?
La sensació és una mica estranya, perquè a mi el que m’agrada quan surto a cantar és quan el públic em llença la seva energia, i l’altre dia era tota l’estona jo, jo i jo, i no rebia aquesta energia. 

I què va suposar per a tu cantar amb La Mala Rodríguez al Primavera Sound?
Per mi suposa respecte. És una persona a la qual has de respectar. Jo mai he estat molt fan però és veritat que de petita l’escoltava. Com jo volia ser cantant la meva tieta me la va ensenyar. Em va dir: “mira, no hi ha més raperes, escolta aquesta perquè és d’aquí.” Així la vaig començar a escoltar i des d’aleshores l’he escoltat bastant. 

Al Primavera Pro quan et van presentar et van comparar amb Cardi B, perquè és una artista que com tu, fa rap i reggeaton i també perquè ella és del Bronx, un barri en el qual hi ha molta immigració, com pot ser en l’Hospitalet. Què en penses?
De la comparació, què és molt boig! Cardi B és la jefa, m’encanta. I sobre els barris, és cert que potser a Espanya no hi ha el que en altres llocs es coneix més com a “barris marginals”, aquí no es nota tant, ho pots dissimular. Però igualment es nota, quan parles amb gent que és d’altres llocs es nota en la forma de ser. Jo ho noto. I crec que ara la situació s’està posant tensa. Amb la quarantena crec que la diferència entre classes serà encara més gran. 

Quins són els teus referents?
Tot el que és reggaeton antic és el que més he escoltat i el que més he tingut com a referent. Daddy Yankee, Don Omar, Wisin & Yandel...

Una cançó en col·laboració amb l'artista Palestina, on es veu la influència del reggeaton antic

Podries triar una cançó de reggaeton antic com a preferida?
Hi ha moltíssimes, no puc triar una. Però et dic la cançó que m’encanta escoltar, encara que no és de reggeaton. El día de mi suerte de Héctor Lavoe.

Fa poc has tret un nou tema, OG? Què significa?
Significa original i parla una mica de mi. Una mica el que vull transmetre és que sí, és veritat que vinc de l’Hospitalet però que alhora pots tenir classe, no has de ser un “tirat”.  A vegades sembla que no pots pujar, que no pots tenir classe, però és clar que sí. 

 OG és l'últim tema que ha llançat La Tiguerita, on reivindica el seus orígens

Creus que és fàcil?
No… no ho és. I a mesura que em faig gran és encara pitjor. Me n’adono que els diners són molt necessaris per menjar, i que costa de guanyar-se’ls, i de mantenir-los encara més. No gastar-los, això costa. M’encantaria tenir diners. 

En algunes de les teves cançons dius frases com “Esta vida perra no me ha dao de na” o “To lo que tengo me lo he ganao. Quant has hagut de treballar per poder fer les teves cançons?
Jo he estat cantant des que soc petita. He anat a estudis amb gent que no coneixia de res i que eren més grans, tenien 30 anys i potser deien “i aquesta nena què fa aquí?”. Per mi això és currar-t’ho, buscar-te la vida. Però amb aquestes frases, quan dic d’això parlo d’alguna cosa més personal, de que això per mi és una sortida, em busco la vida sense haver de fer coses rares. 

Creus que podràs viure de la música?
Sí, és clar!

Tot i així, estaves estudiant un curs de màrqueting, oi?
No, d’això ja fa temps. Vaig fer el primer any però ho vaig deixar perquè no m’agradava gens. 

Però tot i així has creat Favela, la teva pròpia marca de roba urbana
Sí, jo vaig fer el curs, vaig començar a saber una mica com funcionava i vaig dir “m’hi fico en el món i ja està”, i així vaig aprenent. I de moment aquí estic. 

I com va el projecte de Favela?
És una marca de roba urbana, però el que jo intento amb aquest projecte és anar una mica més enllà. Jo, per exemple canto i jugo a futbol perquè a mi això em fa bé. De la mateixa manera que algú arriba a casa i es posa a dibuixar o tocar el piano o a fer riure, tot això també és art. Aleshores busco a gent propera, dels meus voltants, a ballarins o gent que estigui fent altres coses i els ajudo amb la meva marca. 

I a futbol encara hi jugues? Com ho portes després d’aquests mesos?
No, no gaire. Només hem pogut fer dos entrenaments i anar algun dia al parc. Però igualment ja no anem com abans, ja no som nens petits. 

Quin estil de música no faries mai?
Pop, mai de la vida, és massa suau. 

La Tiguerita no cantarà mai balades?
No, no no. Si ho faig és amb un altre ritme. 

I amb quin t’agradaria experimentar?
Amb el reggae, així cantat m’encantaria. 

I amb quin artista t’agradaria col·laborar?
Així com un somni del futur o ara?

Com un somni. 
Amb Daddy Yankee. 

I ara?
Hum… amb el que m’agradi en el moment. No vull dir tampoc un nom... (riu). 

Podem esperar noves cançons de La Tiguerita en els propers mesos?
Sí, vindran molts temes nous , si s’acaba això de la pandèmia aviat… 

Paraula a paraula

Rap
Reggaeton
Reggaeton

Calderón (Tego)
Carrer
Festa
FNT
Azul amarillo
Futur
Miami
La Tiguerita
Rica

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —