- entrevistes -
La candidata davant del Campus del Poblenou de la UPF
Per Guillermo Cabellos , Pau Torres i Berta Codina
Publicat el 12 de febrer 2021

Laura Casado (Sabadell, 1996) va entrar en política quan va veure que el procés independentista cada vegada tenia més veu a Catalunya. “Sentia que em volien fer estrangera a la meva terra”, explica. Llicenciada en Llengua i Literatura Espanyola, Casado actualment és regidora a l’Ajuntament de Sabadell. Ara també va de número 20 a la llista de Ciutadans a la província de Barcelona. 


Quines són les propostes que Ciutadans orienta als joves? 
Jo estic molt contenta perquè, a diferència d’altres campanyes, en aquesta els mitjans s’estan interessant per als joves. Creiem que és un col·lectiu que està a l’ombra i que a vegades oblidem. No vam aconseguir remuntar de la crisi del 2008 i ens hem topat amb la de la pandèmia. Des de Ciutadans volem posar els joves en el centre i tractar temes com l’educació. Potenciarem i dignificarem la formació professional, també l’FP dual. Volem augmentar el nombre de plaça en totes les modalitats i també fer el mateix amb les universitats. També volem treballar en el tema de l’ocupació i l’habitatge. Un jove necessita el 120% d’un sou per emancipar-se. Només el 20% dels joves poden independitzar-se. Volem fer una renda d’emancipació per als joves de fins a 35 anys i també volem potenciar préstecs perquè els joves puguin finançar l’entrada a un habitatge. 

Quines propostes teniu amb el tema de l’habitatge?
Volem augmentar el parc residencial de Catalunya perquè hi hagi més lloguer social i que tothom pugui tenir un habitatge digne. També volem començar a treballar en projectes perquè particulars puguin posar el seu immoble per a lloguer social. 

Respecte a la llei de regulació de lloguers que es va implementar a finals de l’any passat, quina és la posició de Ciutadans? 
S’ha de continuar treballant en el tema del lloguer perquè no siguin només tiretes, sinó una cosa a llarg termini. 


"Som el projecte que pot aglutinar tot el constitucionalisme"


Les enquestes donen una davallada important del teu partit, quina valoració en feu?
Les enquestes estan per orientar-se, però mai no ens hi hem deixat emportar. A les últimes eleccions no deien que guanyaríem i ho vam fer. Som el projecte que pot aglutinar tot el constitucionalisme. Hem vist que el PSC no sap ben bé per on anar. Si el senyor Illa té l’oportunitat de pactar amb les forces nacionalistes, ho farà. Si nosaltres som la força més votada, som capaços de pactar amb el PSC. Ja ho va dir el nostre candidat, Carlos Carrizosa. 

Per què va haver-hi un canvi en el candidat que presentàveu?
Va ser una decisió de l’executiva. Es va considerar que les eleccions a Catalunya eren prou importants perquè hi hagués un candidat que s’hi dediqués al cent per cent. Lorena Roldán en aquell moment era senadora i també formava part de l’executiva. Es necessitava una persona que dediqués tots els esforços a canviar el rumb de Catalunya i va ser Carlos Carrizosa, que ja era portaveu al Parlament. 

Ara Lorena Roldán es presenta a les llistes del PP. 
No deixa de ser una decisió personal. Cadascú sap quins són els seus valors i ideals. Si t’adones que no ets al lloc indicat és lògic que canviïs. 


"Nosaltres apostem per la moderació, la responsabilitat, les mesures que convinguin amb l'escenari que tenim"


Segons les enquestes, el vot que perdríeu aniria principalment al PSC i a Vox. És possible que aquest vot que marxa a Vox sigui pel to potser incendiari que ha tingut Ciutadans en els últims anys? Pot ser que amb l’aparició d’un partit que utilitza aquest discurs d’una manera molt més clara hagi atret simpatitzants de Ciutadans?
Jo no crec que sigui un discurs incendiari, crec que Ciutadans va ser capaç de donar resposta a la majoria dels catalans, perquè vam guanyar les eleccions. Vam parlar clar, vam dir que defensaríem les institucions i ho vam fer, molt catalans van confiar en nosaltres. Vox no deixa de ser populisme, com també ho són alguns partits d’esquerres. Sembla que aconseguiran entrar al Parlament i llavors els catalans veuran que hi ha algunes propostes que no podran fer. Necessitem mesures que toquin de peus a terra perquè Catalunya pugui prosperar. Nosaltres apostem per la moderació, la responsabilitat, les mesures que convinguin amb l'escenari que tenim… i així treballem.

El PSC sembla que traurà uns bons resultats. Els ha ajudat el diàleg que ha establert amb les forces independentistes i el fet d’haver tingut una postura més moderada que Ciutadans?
El PSC va canviar el seu candidat i això el pot ajudar a les eleccions. Illa ha estat ministre de Sanitat i ha deixat el ministeri amb unes dades dolentes. Ha fet una mala gestió de la pandèmia. El PSC va pactar els pressupostos amb les forces nacionalistes. Els socialistes, si són el partit més votat, no dubtaran en pactar amb les forces nacionalistes. Per als catalans que vulguin una Catalunya allunyada del nacionalisme, Illa no és el candidat idoni. 

Està sobre la taula un pacte amb VOX?
Estem en espera de veure com queda el Parlament. Nosaltres hem allargat la mà al PSC per fer un pacte de moderació i estabilitat si som la força més votada, un pacte allunyat dels nacionalismes i el populisme. A partir del 15 de febrer, començarem a treballar per veure com podem ser decisius en el futur de Catalunya. 

És a dir que podríeu pactar amb VOX en una possible coalició constitucionalista?
No deixarem de parlar amb ningú. Tenim moltes coses que ens allunyen de VOX i no sabem el nombre d’escons que trauran. 

Quin és el pitjor que ha fet la Generalitat durant aquesta última legislatura? 
Destinar fons, recursos i temps en les NASA catalanes i xiringuitos per a la independència a la vegada que descuidaven les mesures que ajuden als catalans i més en una pandèmia. S’hauria d’haver dotat de mitjans als nens que no podien seguir el curs acadèmic per falta d’eines digitals, com va prometre la Generalitat i després no va fer. 

I què és el millor que ha fet el Govern?
Hi ha hagut restriccions adequades i necessàries. Ara estem veient que els contagis estan baixant una mica. Però hem trobat a faltar que aquestes restriccions hagin anat acompanyades d’unes mesures econòmiques i socials per donar suport a tota la gent que s’ha vist afectada. 

I ara toca respondre el nostre test final en aquesta sèrie d'entrevistes electorals... Preparada?

 

 

Quin és l'últim llibre que t'has llegit?
Ara m’he rellegit La Regenta.

Sèrie a la que t'hagis enganxat més?
No soc massa de sèries. Últimament m’he aficionat a les pel·lícules basades en fets històrics.

Cafè, cervesa o aigüeta?
Cafè.

Un personatge històric a qui admiris molt.
Adolfo Suárez.

A quina discoteca sorties més de festa abans de la pandèmia?
No tenia una discoteca fixa. Tot i això, sortia pel Vallès i Barcelona.

Si els restaurants estiguessin oberts, amb qui aniries a sopar: Borràs, Aragonès o Sabater?
Aniria a sopar amb la Laura Borràs, a veure què ens explica del projecte que té per a Catalunya.

El ridícul més gran que has fet mai.
Doncs revelar algun secret sense saber que ho era. 

A quina comarca no viuries?
Soc bastant de ciutat, així que potser em costaria viure en alguna zona rural. Tot i això, no en descarto cap. 

Què et fa més por: una PCR o parlar al Parlament?
Crec que parlar al faristol del Parlament, ja que és una gran responsabilitat representar tots els catalans.

Només em saltaria el confinament municipal per….
Per veure algun familiar que fa molt de temps que no veig. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —