Ariadna Calvet (Substitutes en lluita): "La incertesa és el plat fort de ser substituta" - Diari de Barcelona

El personal docent substitut té un paper essencial en el sistema educatiu català: han de tenir disponibilitat completa, incorporar-se en noves aules i a maneres de fer d’un dia per l’altre, adaptar-se a un claustre per a una durada incerta, i crear vincles amb l’alumnat sent conscients que en qualsevol moment se’ls pot acabar la substitució i hauran de començar el cercle altra vegada. En definitiva, una tasca clau dins el sistema, però que es caracteritza per la incertesa constant i que condueix els mestres substituts a una situació de “vulnerabilitat”.
No saber quan es treballarà, si es cobrarà el cap de setmana o les vacances de Nadal o si es podran agafar baixes o permisos són algunes de les principals dificultats. I a aquesta situació laboral, ja de per si difícil, se li ha sumat el confinament pel virus de la COVID-19. I el consegüent tancament dels centres educatius, que ha estat la gota que ha fet vessar el got.
Quan va començar el confinament els nomenaments, o sigui, l’atorgament de substitucions, es van aturar durant un mes i mig. Això va implicar que els docents substituts a poc a poc s’anessin quedant sense feina, alguns fins i tot sense poder cobrar l’atur, ja que l’havien hagut d’agafar prèviament per cobrir les vacances.
Arran de la decisió del Departament d’Educació de no fer nomenaments mentre durés el confinament, va néixer la plataforma de Substitutes en Lluita, un col·lectiu format amb l’objectiu de “defensar els drets dels substituts i una escola pública i de qualitat”. El 4 d’abril, la plataforma, amb el lema “no volem molles, volem el pa sencer” cobrava vida a les xarxes socials, i diferents docents substituts aprofitaven per compartir les seves experiències.
Som el col·lectiu de docents substituts. El departament @educaciocat ens vol 6 mesos sense feina i per això estem en lluita. Ens ajudes? #substitutesenlluita
— substitutes_en_lluita (@SubstitutesL) April 4, 2020
?"El meu nomenament va acabar mentre estava de permís de maternitat. Vaig agafar els sis dies d'atur i ara no puc empalmar amb atur nou perquè no hi ha nous nomenaments"
— substitutes_en_lluita (@SubstitutesL) April 18, 2020
?️ De què voleu que visquem, @educaciocat ?#somsubstitutes#substitutessolucions#substitutesenlluita pic.twitter.com/J2U0avfJHS
? "Comptava amb l'atur per solventar la inestabilitat que té fer substitucions. És una situació molt precària i molt injusta"
— substitutes_en_lluita (@SubstitutesL) April 17, 2020
?️Un testimoni més que denuncia la precarietat que ens ofereix @educaciocat#somsubstitutes#substitutessolucions#substitutesenlluita pic.twitter.com/t5knqKCrrA
“El Departament ens havia deixat a l’estacada, no havia fet res per buscar solucions a la nostra situació i molta gent estava, i està, molt desesperada”, explica al Diari de Barcelona l’Ariadna Calvet, membre de Substitutes en Lluita. És per això que des de la plataforma defensaven unes exigències molt clares: nomenaments extraordinaris per donar suport a centres que ho necessitessin i fer cursos formatius propis; que se seguís l’ordre de la borsa sense ser modificat i que es computessin com a treballats tots els mesos des del tancament dels centres fins al juliol. Però cap d’aquestes demandes “es va solucionar”, manifesta l’Ariadna.
Davant la negativa del departament d'@educaciocat a les nostres demandes comencem campanya!
— substitutes_en_lluita (@SubstitutesL) April 20, 2020
?Cap infant sense docent, cap susbtituta sense feina!✊#BARGonya @JosepBargallo pic.twitter.com/HMnOlkE042Demandes per al proper curs
El curs 2019/2020 va finalitzar sense que els docents substituts veiessin les seves peticions satisfetes. Només es va retornar als nomenaments ordinaris, però amb una remarcable diferència respecte a les xifres del curs passat. Mentre que de l’11 de març al 3 de juny hi ha hagut 570 nomenaments, durant el mateix període del curs anterior va haver-n'hi 5725, segons apunta la plataforma.
Amb el punt de mira en curs següent – que el conseller d’Educació, Josep Bargalló ja va afirmar que començaria el 14 de setembre, amb grups "segurament de més de 15" alumnes i amb la contractació “d’un mínim de 5.000 professionals” – Substitutes en Lluita ha proposat noves demandes, que de moment tampoc han “obtingut resposta”.
“Ja que hem començat a trobar-nos com a substitutes, volem reclamar més enllà, que la nostra situació no sigui tan precària”, afegeix Calvet. "La incertesa és el plat fort de ser substituta". En aquesta línia, demanen que hi hagi estabilitat laboral mitjançant un contracte anual, que el nou personal que es vol contractar s’ofereixi com a plaça vacant (i no com a plaça de substitució), i que es redueixin les ràtios a les classes. El passat 29 de juny la plataforma va organitzar un Berenar Docent, on va manifestar les seves demandes.
❗❗Volem acomiadar el curs i #EnsMengemElPaSencer
— substitutes_en_lluita (@SubstitutesL) June 25, 2020
? Vine al BERENAR DOCENT!
⌚ Dilluns, 29 de juny a les 17:00
? Departament d'ensenyament, Via Augusta, 202, Barcelona
1. Volem treballar
2. Nomenaments extraordinaris
3. Cobrament de juliol
4. Reconeixement
5. Respostes pic.twitter.com/FZFt39zB3Q
Amb tot, des de Substitutes en Lluita pretenen reivindicar la tasca essencial que duen a terme, que qualifiquen “d’apagafocs”, i que sovint és menystinguda. “El sistema no pot viure sense nosaltres, el Departament ens necessita”, conclou Calvet. “I em sap greu que així i tot no se’ns hagi donat cap mena de solució davant la situació de la Covid-19”.

