Substitutes en lluita
Publicat el 05 de juliol 2020

El personal docent substitut té un paper essencial en el sistema educatiu català: han de tenir disponibilitat completa, incorporar-se en noves aules i a maneres de fer d’un dia per l’altre, adaptar-se a un claustre per a una durada incerta, i crear vincles amb l’alumnat sent conscients que en qualsevol moment se’ls pot acabar la substitució i hauran de començar el cercle altra vegada. En definitiva, una tasca clau dins el sistema, però que es caracteritza per la incertesa constant i que condueix els mestres substituts a una situació de “vulnerabilitat”. 

No saber quan es treballarà, si es cobrarà el cap de setmana o les vacances de Nadal o si es podran agafar baixes o permisos són algunes de les principals dificultats. I a aquesta situació laboral, ja de per si difícil, se li ha sumat el confinament pel virus de la COVID-19. I el consegüent tancament dels centres educatius, que ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Quan va començar el confinament els nomenaments, o sigui, l’atorgament de substitucions, es van aturar durant un mes i mig. Això va implicar que els docents substituts a poc a poc s’anessin quedant sense feina, alguns fins i tot sense poder cobrar l’atur, ja que l’havien hagut d’agafar prèviament per cobrir les vacances.

Arran de la decisió del Departament d’Educació de no fer nomenaments mentre durés el confinament, va néixer la plataforma de Substitutes en Lluita, un col·lectiu format amb l’objectiu de “defensar els drets dels substituts i una escola pública i de qualitat”. El 4 d’abril, la plataforma, amb el lema “no volem molles, volem el pa sencer” cobrava vida a les xarxes socials, i diferents docents substituts aprofitaven per compartir les seves experiències.

Amb tot, des de Substitutes en Lluita pretenen reivindicar la tasca essencial que duen a terme, que qualifiquen “d’apagafocs”, i que sovint és menystinguda. “El sistema no pot viure sense nosaltres, el Departament ens necessita”, conclou Calvet. “I em sap greu que així i tot no se’ns hagi donat cap mena de solució davant la situació de la Covid-19”.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —