Xènia Guerra (PSC): “Quan no es respecten les opinions de la resta es produeix una fractura social” - Diari de Barcelona


Xènia Guerra (Sant Fost de Campsentelles, 2000) és la candidata número 70 del Partit Socialista de Catalunya per la llista de Barcelona. Des dels 16 anys està afilada a la joventut socialista de Sant Fost i del Vallès Oriental, i el primer congrés del PSC al qual va assistir va ser amb 14 anys. La Xènia estudia Ciències Polítiques i Dret a la UAB, i assegura que sempre ha estat molt involucrada en temes d'actualitat i de política, sobretot per la forta tradició de la seva família, que li ha ensenyat la importància de formar part de la política.
Quina és la proposta més important que presenta el PSC amb relació als joves?
Tenim moltes propostes, però tres dels eixos principals que considerem que són cabdals per als joves són treball, habitatge i educació. I una de les propostes que presentem en el tema d'habitatges és garantir el dret d'habitatge als joves amb la creació de parcs públics municipals amb un percentatge reservat per als/ i les joves per tal que aquests puguin gaudir del dret d'habitatge.
Quin espai sol donar el teu partit als polítics de menys de 30 anys?
Doncs molt. Som les joventuts, no? Llavors ens tenen molt en compte en tot el que fa referència a les propostes i això es demostra al programa que portem en aquestes eleccions, perquè hi ha moltes propostes que són fetes per nosaltres, que estan presentades per als joves, perquè al final a nosaltres ens afecta tot. Per això hi hem posat tot el que hem pogut per tal de millorar la vida dels joves.
Però compteu realment dins el partit, o sou una quota que no té massa poder de decisió? Si ets el número 70....
Per descomptat que no. Hi ha molta gent jove que està a la llista, per exemple la Judith Riera que és la candidata jove de les joventuts socialistes, de 30 anys. Per tants, som molts joves i se'ns ha tingut en compte a l'hora de fer les propostes per a la candidatura.
Què poden aportar a la política els joves com tu?
La gent jove pot aportar moltes coses, més que res perquè és la generació de l'avui i del demà. I hem d'aportar tota la frescor possible i donar el nostre punt de vista, perquè al final se'ns tingui en compte en aspectes on potser podem aportar un altre punt de vista que no s'havia tingut en compte en certs moments. Per tant, cal incidir en aquest aspecte: que els joves no som una generació perduda i hem de fer veure que estem aquí. Per això és important que ens involucrem, perquè és el nostre futur, el nostre país i la nostra vida.
Alguna proposta que hàgiu llançat?
Així en fred.... Doncs garantir l'habitatge, donar beques per a l'educació, beques integrals i equitatives, propostes en tots els àmbits. Perquè al final no ens reduïm només en un àmbit, volem proposar en tots els sentits perquè els joves tinguin suport en tots els àmbits de la seva vida per poder crear un projecte de vida autònom i sòlid.
Una cosa que el Govern hagi fet bé durant aquesta legislatura?
Quina pregunta... Jo crec que personalment s'haurien d'haver esforçat en molts més aspectes i haver-se centrat en els problemes reals que afecten la societat.
Com quins?
Doncs problemes sobre l'habitatge, sobre l'educació... L'augment de les taxes de les universitats del 66% el 2012 no les ha abaixat la Generalitat, només les ha reduït el govern espanyol durant el 2020-2021.
I respecte a les beques, què faríeu des del PSC?
Nosaltres volem que qui vulgui fer estudis superiors pugui fer-ho, i posar tots els mitjans per fer que aquesta realitat sigui possible i real.
I una cosa que el Govern hagi fet malament?
Jo crec que la més dolenta que ha fet ha estat la fractura social que pateix la nostra comunitat autònoma. Més que res pel procés independentista. Independentment de ser independentista o no, al final tothom ha de respectar les opinions de la resta, i quan no es respecten, llavors es produeix una fractura social. La fractura social és molt gran i durarà molt de temps, i serà molt difícil poder tractar d'ajuntar aquesta societat dividida. I aquest és el nostre objectiu.
Per tant, aquesta ruptura prové de que l'independentisme no ha escoltat l'altra part?
Jo crec que prové dels radicalismes. Una de les coses més importants és respectar les opinions de tothom, independentment de la força política a la qual pertanyis o de les opinions polítiques que una persona tingui. Si no es respecten aquestes idees, en tots els àmbits, és quan es produeix una ruptura de la societat. I quan va en augment l'únic que crea és confrontament social.
I què proposeu perquè la ruptura es desfaci?
Governar per a tots i no per a uns sols.
Com governaríeu per a tots?
Tractant els problemes reals, problemes que afecten tothom, problemes que no afecten únicament una part de la societat. Escoltant a tothom i tractant de dialogar amb totes les persones i tots els problemes que tenen. Tractant de solucionar totes les coses que les persones consideren que es poden millorar.
Si una part de la societat vol una cosa, i l'altra tot el contrari, quines solucions es poden trobar?
Parlant, dialogant. És l'única forma d'arribar a un punt mitjà, quan es tenen dues idees oposades. Ha d'haver-hi punts mitjans. L'única forma d'arribar-hi és dialogant i parlant amb tothom, és l'única solució.
Pau Morales, d'Esquerra, va comentar a l'entrevista que li vam fer, que cap partit polític està aportant projectes alternatius a l'independentisme, i que l'únic que fan és oposar-se a la seva proposta, en lloc de fer propostes alternatives de país. Què li respondries?
Jo crec que el partit socialista som l'única opció real de canvi i crec que amb això ho dic tot. Al final hem vist com el Govern format per partits independentistes només s'ha centrat en uns aspectes determinats: la independència per la via unilateral és una d'aquestes. Però no s'han centrat en els problemes reals que afecten de debò la gent jove, la societat i els col·lectius més perjudicats de la societat. Crec que som l'única opció real de fer una nova gestió.
Algunes enquestes us presenten com a guanyadors de les eleccions, però lluny de la majoria. Us plantegeu pactar amb En Comú Podem per crear un govern similar al que hi ha ara a Espanya? Seria viable?
Poden passar moltes coses el diumenge i no em correspon a mi respondre.
No saps si el PSC es planteja pactar amb En Comú?
Jo crec que abans de dir si pactem, no pactem, si fem o no fem... si s'han vist els mítings de Salvador Illa durant aquestes setmanes, ha dit amb quins partits ens podríem plantejar parlar i amb quins, no. El que passa és que a mi no em correspon dir-ho, perquè poden passar moltes coses i canviar-ne moltes encara.
En aquest cas, en Pau Morales, candidat jove d'Esquerra, va manifestar que descartaven pactar amb el PSC. I Mar Gilabert, del PP, creu que el més adient és que pacteu amb les forces constitucionalistes per evitar que guanyi l'independentisme. Com ho veus?
L'únic que et puc dir és que Salvador Illa va dir que no pactaríem amb Esquerra.
Era el millor moment perquè Illa passés a ser candidat del PSC tenint en compte la pandèmia?
Sí, perquè Illa és un candidat fort, que ha treballat molt. És un candidat que pot fer la diferència i creiem que és el candidat adient per a aquestes eleccions.
Per què us hauríem de votar a vosaltres i no constitucionalistes com PP, C's o En Comú podem?Perquè som el canvi real i hem demostrat durant tota la campanya que estem preparats per fer front a totes les necessitats que té la gent, a totes les inquietuds que té la nostra societat, i per això tenim el programa que tenim. El que volem és millorar la vida de les persones i tots els problemes que no s'han solucionat de forma correcta o suficientment. Som l'única opció real de canvi.
I ara toca respondre el nostre test final en aquesta sèrie d'entrevistes electorals... Preparada?
L'últim llibre que has llegit?
Per la uni Sistema político español que és un manual de Ciències Polítiques, i si és per interès personal Els germans karamàzov de Tolstoi Esquí.
Sèrie a la que t'hagis enganxat més?
A casa estem enganxadíssims a Outlander.
Cafè, cervesa o aigüeta?
Cafè, cafè.
Un personatge històric a qui admiris molt.
A molts. Un d'ells, en Xavier Soto.
A quina discoteca sorties més de festa abans de la pandèmia?
Depèn del grup d'amics amb qui anés. Amb el grup que més anys portem junts, ho feiem de forma democràtica: votavem a quina discoteca anavem, per tant, depenia del dia.
Tens Tiktok?
No.
Quina música escoltes a Spotify?
De tot tipus, no tinc un gènere establert.
Digues-me una cançó.
En aquests moments estic escoltant molt I like me better de Lauv.
La podries cantar?
No, no canto bé...
Si els restaurants estiguessin oberts, amb qui aniries a sopar Garriga, Carrizosa o Laura Borràs?
Doncs mira, ja que la Borràs va dir que era més socialista que l'Illa, doncs potser m'agradaria dinar amb ella.
El ridícul més gran de la teva vida?
Caure rodolant per unes escales.
A quina comarca de Catalunya no viuries?
Viuria a totes, depèn del moment o de la situació, però viuria a totes. No crec que hi hagi una limitació.
Què et fa més por, una PCR positiva o la idea de pujar al faristol del Parlament?
La idea de pujar al faristol del Parlament, sí.
Només em saltaria el confinament municipal per….
Una emergència mèdica.

