Episodi X: Que el quatre de maig t’acompanyi
Publicat el 03 de maig 2020
Temps de lectura 3 min.

"May the force be with you", en anglès, o "Que la força t’acompanyi", en català, és possiblement un dels lemes més famosos de la història del cinema. Es va poder sentir per primera vegada el 1977, amb l’estrena de Star Wars, també coneguda com La guerra de les galàxies. L’èxit de la primera pel·lícula, Episodi IV: Una nova esperança, va ser majúscul i va tenir impacte mundial. Tot i no tenir un bon cap de setmana d’estrena, va acabar sent la pel·lícula de la saga que ha obtingut una recaptació més gran amb 3.266 milions de dòlars. Aquest va ser el primer pas d’aquest nou món, llunyà i desconegut per tothom fins aleshores.

Des que el creador George Lucas va crear aquest univers cinematogràfic fa més de 40 anys, se n’han fet 11 films, una sèrie de televisió i diverses sèries de dibuixos animats, i fins i tot existeix un Dia Mundial de Star Wars. Els fans el celebren avui, quatre de maig, però la data no té a veure ni amb el dia de llançament de la primera pel·lícula ni amb el de cap de les deu posteriors. De fet, només té relació amb un element de la galàxia Star Wars, que va ser suficient perquè els milions de seguidors que té la saga arreu del món adoptessin la data com el seu dia. Aquest component és el famós lema "May the force be with you". 

El 4 de maig del 1979, ara fa 41 anys, es van celebrar eleccions generals al Regne Unit. El partit conservador, liderat per Margaret Thatcher, es va imposar a les urnes amb un suport del 43,9 % i la posteriorment anomenada Dama de Ferro es va convertir en la primera dona en la història  a assumir el càrrec de primera ministra britànica. El que no sabien ni Thatcher ni cap de les tretze milions de persones que van votar-la és que aquell dia no només seria un punt d’inflexió per al Regne Unit, sinó també per a la saga de pel·lícules creada dos anys abans per George Lucas, una inesperada connexió entre la política i la cultura. 

La unió entre aquests dos mons tan diferents necessitava un nexe i aquest va ser un mitjà de comunicació. El mateix quatre de maig, el diari britànic The London Evening va publicar en un espai publicitari una nota escrita per diferents membres del Partit Conservador amb el missatge "May the 4th (fourth) be with you, Maggie. Congratulations".

Els polítics del Partit Conservador van jugar amb el lema de la pel·lícula que s’havia estrenat dos anys abans: Star Wars: Episodi IV - Una nova esperança. D’aquesta manera van aprofitar el quatre de maig (Fourth of May) i la similitud the la paraula force i fourth per felicitar Thatcher i, alhora, convertir-se en els accidentats propulsors del Dia Mundial de Star Wars

Celebracions de tot tipus

Des que es va establir el quatre de maig com a Dia Mundial de Star Wars, s’han promogut múltiples celebracions per part dels fans i també de la mateixa companyia. Disfressar-se, mirar pel·lícules o assistir a congressos organitzats per Disney són algunes de les opcions que tenen els milions de seguidors de la sèrie. 

Les desfilades de fans disfressats són un dels actes habituals el Dia Mundial de Star Wars. FOTO: Scott Smith

L’esdeveniment més important ha estat, any rere any, una fira als estudis Disney de Hollywood. Milers de fanàtics de la saga hi assisteixen bona part d’ells disfressats per gaudir de les diferents activitats que s’hi realitzen. Hi destaquen les projeccions i recreacions de pel·lícules, que permeten als assistents sentir-se a prop dels films. 


Les persones que hi assisteixen expliquen les diferents maneres que tenen de celebrar el Dia Mundial de Star Wars, des de jugar sense parar al videojoc de la saga Knights of the Old Republic fins tenir una cita romàntica i fer una marató de pel·lícules. El ventall per commemorar aquest dia és ben ampli. 

 

Aquest any, condicionats per la situació de confinament que es viu arreu del món, les celebracions hauran d’adaptar-se i renovar-se. No hi haurà congressos ni grans aglomeracions de fans, però existeixen opcions per reinventar-se i no perdre la tradició del quatre de maig. 

D’una banda, Disney+, plataforma de pagament de sèries i pel·lícules en streaming que va arribar a Espanya a finals de març, ja ha anunciat que el quatre de maig estrenarà una nova sèrie documental de vuit episodis titulada Disney Gallery: The Mandalorian, que permetrà als espectadors veure el com-s'ha-fet de la sèrie The Mandalorian, una oportunitat per als seguidors, que podran conèixer en detall els secrets de la sèrie. A part d’aquesta estrena, també s’emetrà per primera vegada l’últim capítol de la sèrie de dibuixos animats Star Wars: The Clone Wars.

D’altra banda, hi ha fans que ja han proposat opcions per celebrar el dia sense sortir de casa: mirar totes les pel·lícules i acompanyar-les amb cançons de la banda sonora, o fer la famosa recepta de hot dogs de Chewbacca en són algunes, sempre respectant el confinament però sense perdre l’esperit del quatre de maig. Ara, més que mai, que la força ens acompanyi!

 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —