ERC empata amb el PSC però supera JxCat i aposta per "un govern ampli" - Diari de Barcelona

El PSC guanya en vots les eleccions al Parlament de Catalunya, però empata en escons (33) amb ERC. Aquest resultat suposa una millora per als socialistes, que havien aconseguit 17 escons en l’anterior legislatura, però no és suficient per governar en solitari. Malgrat això, el candidat socialista, Salvador Illa, ha anunciat en una compareixença que se sotmetrà a la investidura per dur a terme “el canvi a Catalunya” i “passar pàgina”.
\uD83C\uDF39 @ salvadorilla:
— Socialistes PSC/\u2764 (@socialistes_cat) February 14, 2021
"Quiero agradecer a todos los ciudadanos que han votado con esperanza.
La victoria tiene un significado: Pasar página.
Cataluña ha vuelto.
Les anuncio que me presentaré a la investidura ".
# PSC / \u2764\uFE0F pic.twitter.com/ZrdXWRemQB
ERC se situa com a primera força independentista i Junts queda en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11, ocupa la quarta posició, seguida de la CUP amb 9, En Comú Podem amb 8 i Cs amb 6. Els últims llocs els ocupen el PP amb 3 escons i el PDeCAT, que no ha aconseguit representació.
El PSC guanya les eleccions al @parlamentcat en número de vots, però ha empatat en número d'escons amb ERC amb 33 diputats cadascun, seguits per JxCat amb 32 diputats. Vox entra per primer cop a la cambra amb 11 diputats i la CUP suma 9 diputats, En Comú Podem 8, Cs 6 i el PPC 3 pic.twitter.com/NjubcQJdzk
— Parlament de Catalunya (@parlamentcat) February 15, 2021
El dilema d’ERC
Els resultats d’aquestes eleccions ofereixen dos possibles escenaris: un govern independentista, amb el suport o l’abstenció de la CUP. Encara que sembla un pacte difícil d’aconseguir després de les picabaralles entre ERC i JxCat, primer, al Govern i també durant la campanya electoral. No obstant això, Pere Aragonès ha assegurat que “des d’ara mateix” treballarà per “posar d’acord a totes les forces independentistes i partidàries del dret a decidir” i “per aconseguir el seu suport a la meva investidura com a president de la Generalitat de Catalunya”.
\uD83C\uDFA5[VÍDEO] @perearagones: "Catalunya necessita començar una nova etapa sota el lideratge d\u2019@Esquerra_ERC per fer possible \uD83C\uDF97\uFE0Fl\u2019amnistia i \uD83D\uDDF3\uFE0Fl\u2019autodeterminació i per reconstruir el \uD83D\uDC6Bpaís des de l\u2019esquerra" pic.twitter.com/AMEQuTuuK4
— Esquerra Republicana (@Esquerra_ERC) February 14, 2021
L’altra opció seria un Govern d’esquerres amb un acord entre PSC, ERC i En Comú Podem. La candidata dels comuns, Jéssica Albiach, ha defensat aquesta opció i ha assegurat que demà trucarà a Salvador Illa i Pere Aragonès per començar a negociar. Albiach també ha demanat que cap candidat es presenti a una investidura si no té els suports necessaris.
El govern d'esquerres no només és possible, sinó que és imparable. Tindrem el Parlament més d'esquerres de la història de Catalunya.
— Jéssica Albiach (@jessicaalbiach) February 14, 2021
Per això demà mateix trucaré al senyor Illa i al senyor Aragonès, perquè està a les nostres mans obrir una nova etapa al país.#Eleccions14F pic.twitter.com/ogCpksdCyN
Aquesta fórmula sembla altament improbable a causa dels vetos creuats: ERC ha signat un document al costat de la resta de formacions independentistes en el qual es compromet a no pactar el Govern amb el PSC, mentre que Illa aposta per fer coalició amb els comuns i no governarà amb cap partit que prioritzi la independència.
La posició de Junts i el rebrot de la CUP
Laura Borràs ha declarat a l’Hotel Barceló Sants de Barcelona, confiada per un govern plenament independentista. Amb una compareixença inicial de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya han confirmat que “la d’avui és la victòria més gran de l’independentisme”. Borràs, acompanyada de Jordi Turull, Jordi Sànchez, Elsa Artadi i altres membres del partit ha assegurat que el grup parlamentari de Junts per Catalunya té “un deure amb el poble català” i ha valorat molt positivament tot l’esforç que han fet els simpatitzants del partit durant tota la campanya.
Més enllà dels resultats del partit, la gran celebració de la candidata ha sigut per la victòria amb la majoria dels escons independentistes al Parlament de Catalunya. Ha assegurat que l’independentisme ha vençut “el 155” i que la formació independentista no deixarà els seus objectius sobiranistes.
La candidata també ha afirmat que ja ha parlat amb Pere Aragonès (ERC) i Dolors Sabater (CUP) i ja haurien decidit “treballar plegats” per un govern amb una majoria independentista. “Si és per nosaltres tindrem un parlament independentista fort”.
La candidata de la CUP, Dolors Sabater ha assenyalat que la seva formació és “l’opció clau” per la governabilitat a Catalunya i ha emplaçat JxCat, ERC i ECP a reunir-se dilluns per articular consensos al voltant de l'autodeterminació, l'amnistia que "aturi la repressió", el pla de rescat social per fer front a la pandèmia i la lluita contra el canvi climàtic. "Sobre aquestes idees ja hi ha un consens, però l'hem de convertir en propostes concretes i serà a partir d'aquí que decidirem la nostra posició a l'hora configurar o donar suport a un Govern", ha dit.
La irrupció de Vox i la davallada de Ciutadans i PP
Vox, el partit d’extrema dreta, es converteix en el quart partit amb més escons al Parlament. Ignacio Garriga s'ha presentat com a “líder de l’oposició a l’esquerra” i assegura que han “guanyat una batalla”, però que “queda molt camí per recórrer”, ja que “segurament el separatisme governarà”. Més de 200.000 catalans han donat el seu suport al partit ultradretà, que encara no tenia representació a la cambra catalana.
\u203C @Igarrigavaz tras conocer los resultados:
— VOX \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDF8 (@vox_es) February 14, 2021
"No os vamos a defraudar. No vamos a dar ni un paso atrás" \uD83D\uDCAA\uD83C\uDDEA\uD83C\uDDF8#EleccionsCatalanes pic.twitter.com/ewnNTJrtli
La caiguda més destacada ha estat la de Ciutadans, que ha passat de ser primera força amb 36 escons a ocupar la setena posició amb 6. Carlos Carrizosa ha afirmat que no han sabut mobilitzar “l’electorat constitucionalista com hauríem volgut” i Inés Arrimadas ha reconegut “la sensació de tristesa perquè aquestes eleccions l’independentisme surt reforçat”.
\uD83D\uDC49 Felicitamos el triunfo del PSC y lamentamos que casi la mitad de los catalanes se quedaran hoy en su casa.
— Ciudadanos \uD83C\uDDEA\uD83C\uDDF8\uD83C\uDDEA\uD83C\uDDFA (@CiudadanosCs) February 14, 2021
\uD83C\uDF4A @CarrizosaCarlos "Es lamentable la subida del separatismo, que no representa a la mayoría social" #Eleccions14F pic.twitter.com/X6z9dY6wVj
D'altra banda, Alejandro Fernández, candidat del PPC, ha assumit el fracàs: “el nostre resultat és molt dolent”. A més, ha admès que no han aconseguit cap dels dos objectius fixats per aquestes eleccions, que eren millorar els resultats i aconseguir grup parlamentari propi.
Fernández ha atribuït els resultats a “errors” propis que l’executiva del partit haurà d’analitzar, però també a factors externs, com la manca de mobilització de l'electorat constitucionalista o el "soroll" mediàtic a l'inici de la campanya en al·lusió al cas Bárcenas. També s'ha referit, sense citar-lo, a Vox, com una "moda" que polaritza la societat i atia el conflicte.
\uD83D\uDD35 @alejandroTGN: \u201CMi agradecimiento a la candidatura que he tenido el honor de encabezar; estoy orgulloso de ellos. El equipo humano del @ppcatalunya ha dado la talla\u201D.
— Partido Popular (@populares) February 14, 2021
\uD83D\uDC49 \u201CNuestro resultado es malo, ya que no hemos logrado crecer ni obtener grupo parlamentario\u201D.#Elecciones14F pic.twitter.com/gxpWJTdGGb

