Erdogan decreta convertir una altra església bizantina d'Istanbul en mesquita
Per EFE
Publicat el 22 d’agost 2020

El president turc, l'islamista conservador Recep Tayyip Erdogan, va decretar ahir divendres convertir l'antiga basílica bizantina de Txora, a la ciutat d'Istanbul, en mesquita, setmanes després de fer el mateix amb la icònica Santa Sofia.

D'aquesta manera, el govern transfereix la titularitat del temple, que actualment estava en mans del Ministeri de Cultura, a la Diyanet, l'organisme públic que gestiona les mesquites a Turquia.

La basílica de Txora, construïda el segle VI, va ser convertida en la "mesquita de Kariye" el 1511, anys després de la conquesta de Constantinoble pels otomans, i va mantenir el seu estatus fins el 1945, quan un decret ministerial la va convertir en un museu.

L'església té nombrosos frescos i mosaics del segle XIV i es considerada com un dels millors exemples d'art bizantí. Després de la seva obertura com a museu, l'edifici va passar per un llarg procés de restauració per a deixar al descobert els frescos i mosaics, coberts amb guix durant el seu ús com a mesquita.

El novembre de 2019, el principal tribunal administratiu del país va aplanar el camí per convertir la basílica en mesquita, en dictaminar que la decisió del govern de convertir l'edifici en museu era il·legal i violava un decret otomà que el designava com a centre de culte musulmà.

A Santa Sofía, que a principis de juliol va ser convertida en mesquita després de 86 anys com a museu laic, s'han desplegat unes cortines per a cobrir els mosaics durant els resos musulmans.

Encara no es coneixen els efectes pràctics d'aquesta decisió, ja que l'islam rebutja la presència d'imatges en els seus temples, però s'espera que el govern turc recorri al mètode que empra en l'antiga església bizantina de Trebisonda, també convertida en mesquita: col·locar dossers per a evitar que es vegin els mosaics.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —