L'escàndol Pegasus sacseja de nou Israel i amenaça el judici a Netanyahu - Diari de Barcelona

L'escàndol per l'ús del programa Pegasus sacseja de nou Israel, on aquest dilluns s'ha conegut que una àmplia esfera de ciutadans, des d'activistes fins a alts càrrecs ministerials, familiars de Netanyahu, així com testimonis i acusats en el seu judici per corrupció, van ser espiats amb el polèmic programari per la Policia israeliana.
La revelació de la llista d'afectats, avançada avui pel mitjà hebreu Calcalist, suggereix que la Policia va articular una vasta xarxa de vigilància on "ningú era immune". Aquesta recaptava detalls dels espiats sense autorització judicial, la qual cosa podria condicionar el judici contra Netanyahu en haver-hi indicis de rastreig de mòbils de diversos acusats i testimonis en un dels casos de corrupció.
"Directors generals de ministeris, periodistes, empresaris, executius corporatius, alcaldes, activistes socials o fins i tot familiars del primer ministre. Tots van ser objectius policials i els seus telèfons piratejats" amb l'spyware de l'empresa israeliana NSO, remarca Calcalist, que ja va publicar fa setmanes un primer reportatge sobre l'ús il·lícit de Pegasus per part de la Policia israeliana.
El diari revela que Pegasus es va usar per a robar informació personal a dotzenes de persones, fins i tot abans d'obrir-se una investigació judicial, i que va ser "l'eina més útil per a recopilar intel·ligència" per part d'una unitat especial policial anomenada ciber-Sigint, que "va penetrar els telèfons de ciutadans en secret, en contra de la llei i assumint que els jutges no aprovarien tal activitat".
El judici contra Netanyahu, en qüestió
Es va usar per a espiar al cercle més íntim de Netanyahu, inclòs el seu fill Avner i dos assessors, i contra testimonis i acusats en un dels tres arxius pel qual es jutja a l'excap de Govern, el cas 4.000.
En aquest, Netanyahu és acusat d'haver fet favors entre 2012 i 2017 al gegant de telefonia israeliana Bezeq a canvi de cobertura favorable per ell i la seva dona en el popular digital de notícies Walla, tots dos controlats pel mateix empresari, Shaul Elovitch, també acusat al costat de la seva dona, Iris.
Això posa en qüestió el judici per corrupció contra l'excap de Govern i la resta d'acusats, ja que la recerca que va derivar en la seva acusació s'hauria pogut basar en informacions recaptades de manera irregular. Davant d'això, la defensa ha demanat que es pari el procés judicial fins a esclarir els fets.
De fet, la Policia hauria instal·lat l'spyware als telèfons d'Iris Elovitch i dos directors executius de Bezeq; de l'exdirector de Walla, Ilan Yeshua —testimoni del cas 4.000— i altres periodistes d'aquest mitjà; a més de Shlomo Filber i Avi Verguer, tots dos exdirectors del Ministeri de Comunicació, vells col·laboradors de Netanyahu i testimonis del cas 4.000.
Espiar activistes
La recerca també revela que Pegasus es va usar per a espiar activistes que en els últims anys del mandat de Netanyahu van organitzar manifestacions periòdiques per a demanar la seva dimissió, en estar imputat en diversos casos de corrupció; però també a grups jueus etíops que protestaven per abusos policials.
La Policia va recopilar "la ubicació de les protestes, el pla per a les mobilitzacions, quantes persones hi assistirien i quins encreuaments podrien estar bloquejats", amb "un pla operatiu" per a cadascuna de les manifestacions, tractades com a "amenaces reals", segons Calcalist.
Davant les al·legacions, el ministre de Seguretat Pública, Omar Bar Lev, ha anunciat que formarà una comissió d'investigació governamental per esclarir les actuacions de la Policia, després que la Fiscalia General i el Controlador de l'Estat ja obrissin sengles recerques sobre aquest tema setmanes enrere.
El president israelià, Isaac Herzog, també ha instat a dur a terme una perquisició "exhaustiva i profunda" sobre l'assumpte.
La Policia israeliana, que inicialment va negar l'ús indegut de Pegasus per espiar els telèfons de ciutadans israelians sense ordre judicial, va admetre la setmana passada que va trobar unes certes evidències sobre un possible ús inapropiat del sistema.
Les al·legacions d'avui suposen també un altre cop a NSO Group, a l'ull de l'huracà després que l'any passat es revelés que Pegasus l'havien usat governs de tot el món, des de l'Aràbia Saudita fins a Mèxic, per espiar activistes, defensors de drets humans o caps d'Estat, com el francès Emmanuel Macron.

