'Escape rooms': en perill per la crisi del coronavirus
Publicat el 24 de juny 2020

Els jocs d'escapada, coneguts popularment pel seu nom anglès escape rooms, s’han convertit en tota una tendència en els darrers anys. Actualment, a Catalunya hi ha al voltant de 800 sales de tota mena de temàtiques repartides per les diferents localitats del territori. Una bona part, però, s’han vist durament afectades per la crisi del coronavirus fins al punt de veure’s en l’obligació d’haver de tancar el negoci o d’endeutar-se amb els bancs perquè no poden fer front a les despeses.

Aquest és un sector de l’oci en el qual un grup de persones s’endinsen en una sala i disposen d’un temps determinat (normalment 60 minuts, tot i que varia en funció del joc) per resoldre diferents enigmes i proves. La resolució dels diferents mecanismes els ajuda a anar concloent la història plantejada a l’inici del joc i aconseguir resoldre-la i escapar abans que s’esgoti el temps.

Ara, després de l’impacte econòmic del coronavirus, el principal repte ja no el tenen els jugadors, sinó les empreses d’aquest sector, ja que moltes es troben en una situació molt crítica i necessiten recuperar-se de la crisi com sigui per tal de remuntar els negocis.

L’impacte econòmic: un 25 % es planteja tancar

Com la majoria d’empreses, els escape rooms han estat gairebé tres mesos tancats per l’estat d’alarma i sense rebre ingressos. "Els ajuts que ha rebut el sector han sigut molt pocs, ja que, com que és tan nou, ni tan sols disposa d'una catalogació pròpia d'activitat econòmica i se l'acaba englobant dins l'oci recreatiu, les experiències o els casinos", explica Marc Moruno, delegat de l'Associació Espanyola de Jocs en Viu Escape Room (AEJEVER) a Catalunya.

Espanya es considera una referència mundial en aquest tipus d’oferta, “tant en volum com en qualitat dels jocs”, destaca Moruno. "Aquest sector dóna feina a unes 10.000 persones a tot l'Estat, repartides en poc més d'un miler d'empreses, de les quals un 80 % són a Catalunya". Algunes, però, ja no han pogut tornar a aixecar la persiana després del confinament, i d’altres no podran aguantar el sotrac econòmic durant molt més temps.

De fet, des de l’AEJEVER han detectat que "el 25% de les sales s’estan plantejant no tornar a obrir", assegura Moruno. Això es deu al fet que moltes són gestionades per autònoms i micro pimes "d’un o dos treballadors", i que de vegades estan registrades com una SL. Encara que a la pràctica els impulsors són autònoms, pel fet de constar com una SL "només un 10% de sales ha rebut ajudes" per superar la crisi.

Escape rooms que s’han vist obligades a dir adéu

La crisi del coronavirus, doncs, ja ha provocat el tancament d’algunes sales d’escape room que vivien exclusivament d’aquests negocis i, com que no rebien ingressos i van haver de subsistir amb estalvis, han esgotat els diners dels quals disposaven. Un exemple és Agència846, una empresa de Granollers dedicada als jocs en viu que no ha aconseguit superar la crisi econòmica derivada de la Covid-19. Així ho van comunicar amb un vídeo el passat mes d’abril.

 

Un cas similar és el de Brain Squeeze, un negoci format a Ripollet fa tres anys per quatre aficionats als escape rooms. Fa uns dies n'anunciaven a través de les seves xarxes socials el tancament. "Marxem satisfets sabent que després de molts retocs vam aconseguir crear l'experiència que buscàvem: unir el bon rotllo amb un toc de por i intentant que cadascun de vosaltres sortís de cada sessió amb un somriure", comunicaven a través del seu compte d’Instagram.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hace 3 años, con toda la ilusión del mundo, 4 aficionados a los rooms nos embarcamos en este viaje. Hoy lamentablemente tenemos que decir adiós, no sin antes dar las gracias a todos los que os habéis alojado en nuestros apartamentos. Nos vamos satisfechos sabiendo que después de muchos retoques, conseguimos crear la experiencia que buscábamos, unir el buen rollo y el vacileo con un toque de miedo, intentando que cada uno de vosotros saliera de cada sesión con una sonrisa. Daros las gracias también porque cada sesión fue algo especial y nos hicisteis disfrutarlas una a una de forma totalmente diferente. Por todo esto nos da bastante pena haber tenido que llegar hasta este punto, pero de una cosa podéis estar seguros, el señor cuervo os echará de menos. Y una última cosa, nos gustaría que el juego siguiera vivo, así que si conocéis a alguien interesado en un traspaso no dudéis en contactar. Nos vemos en los escapes, pero esta vez como jugadores!! #hastasiempre #ripollet #escaperoom #traspaso

Una publicación compartida de Brain Squeeze Escape Room (@brainsqueezere) el


Segons han explicat al Diari de Barcelona els integrants del blog Escape Room Life, format per un grup d’amics aficionats als jocs d’escapada, creuen que els escape rooms que es veuran més afectats per aquesta crisi són els que responen a algunes de les següents característiques:

Característiques dels escape rooms més afectats per la crisi del coronavirus

Encara que la situació d’una quarta part dels negocis d’aquest sector d’oci estiguin en perill d’extinció, els membres d’Escape Room Life es mostren esperançadors i creuen que "la unió fa la força". Per això, estan treballant per "donar visibilitat a les sales i les reobertures", així com als descomptes que ofereixen per incentivar als jugadors. A més a més, estan treballant en un vídeo amb testimonis reals en el qual propietaris de sales i game masters expliquen de primera mà el que han viscut o estan vivint durant aquesta situació.

Canvis a les sales que han pogut reobrir

Tot i les dificultats econòmiques causades per la crisi de la Covid-19, moltes empreses d’escape room han pogut tornar a obrir les sales recentment. Per tal de garantir la seguretat i la tranquil·litat de tots els jugadors, l’AEJEVER ha elaborat un protocol sanitari que ha estat validat per una empresa de riscos laborals i acceptat per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

En aquest sentit, s’ha establert un seguit de mesures sanitàries entre les quals es troba l’ús obligatori de mascareta i disposar de gel hidroalcohòlic dins les sales de joc. "Ara mateix, el més important és transmetre seguretat a tots els nostres clients, per això serà tan important que tothom implementi aquest protocol estrictament", subratlla Moruno.

L’empresa Unreal Room Escape és una de les més famoses d’aquest sector arreu del país, i recentment ha tornat a la seva activitat habitual. Durant l’estat d’alarma, van haver de continuar pagant el 100 % del lloguer, els sous del personal, del dissenyador de la pàgina web, de qui porta les xarxes socials per mantenir-les actives i altres despeses. Per tant, tot i que comptaven amb diners estalviats, "el compte bancari de l’empresa ha disminuït molt ràpidament sense que entressin beneficis", explica el creador, Aitor Sas. Tot i això, dóna les gràcies per haver pogut subsistir.

Els mesos d’estiu solen ser "els més forts de l’any" per a empreses com la de Sas, ja que solen rebre força públic estranger o gent que ve de vacances a Barcelona. Aquest any, però, serà un estiu diferent i més complicat per a tothom, sobretot per a negocis com aquest, els quals normalment es veuen beneficiats pel turisme. "Aquest estiu tocarà fer més turisme nacional i, per tant, confiem en el fet que la gent tingui ganes de fer oci per aquí, vingui i remuntem les reserves", apunta Sas, amb positivisme.

Una demanda fluixa

Amb tot, el retorn a l'activitat evidencia una altra dificultat afegida: la confiança dels jugadors. Abans de la pandèmia, els jocs d’escapada en viu s’havien tornat una opció de lleure molt freqüentada per tota mena de gent, i les sales més populars solien estar amb aforament complet.

Ara, però, des que han tornat a obrir, s’ha notat una certa disminució de la demanda. Tot i que es compleixen les mesures de seguretat necessàries per evitar la propagació del virus, "encara existeix un cert respecte, perquè hi ha molta gent que ho ha passat o ho està passant molt malament amb aquesta pandèmia", asseguren els membres del blog Escape Room Life.

Unreal Room Escape, tot i ser una de les empreses de jocs d’escapada més populars arreu del país, també ha notat aquesta disminució de l’interès del públic escapista. "Estem anant a poc a poc, ja que hi ha gent més previnguda que prefereix esperar una mica més abans de tornar a fer vida normal i activitats d’oci", explica Sas. Compleixen amb el protocol sanitari, les recomanacions de l’Estat i netegen les sales "com a mínim dues vegades al dia de manera exhaustiva".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚠️ ¡IMPORTANTE! ⚠️ Estas son las medidas de seguridad obligatorias que habrá que seguir a partir de ahora para poder jugar sin inconvenientes en @unrealroomescape ? RECORDAD QUE REABRIMOS EL 8 DE JUNIO ? ℹ️ Mañana os informaremos sobre la gestión de reservas, pero podéis poneros en contacto con nosotros para resolver cualquier duda mediante las redes sociales o en [email protected] . . . #unrealroomescape #unreal #roomescape #escaperoom #escapismo #escapista #escapistas #saladeescape #hospitalet #hospitaletdellobregat #barcelona #thenarcos #narcos #ocio #diversion #lamina #laminahospitalet #minahospitalet #reapertura #fase2 #bcn

Una publicación compartida de Unreal Room Escape (@unrealroomescape) el


No obstant això, assegura que el més important és "que la gent té ganes" i que, a poc a poc, els van arribant reserves. Sas és optimista i confia que "en un futur pròxim s’anirà recuperant la normalitat d’abans i una afluència de gent similar a l’anterior al virus".

En general, els escape rooms es troben en una situació de molta incertesa, com passa a molts altres sectors després del gran impacte que ha deixat la pandèmia mundial del coronavirus. "Hem d’intentar estar preparats per noves situacions semblants i poder actuar d'una manera més flexible i àgil", assegura Moruno.

Tot i això, no hem de tenir por de la "nova normalitat", sinó que ens hem d’adaptar a ella per poder tornar a una vida com més similar millor a la que teníem abans. Com diuen els escapistes del blog Escape Room Life: "cal jugar amb seguretat, però hem de continuar escapant!".

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —