Justícia restaurativa
Per EFE
Publicat el 29 de setembre 2021

El catedràtic en Dret Penal i Investigador líder del grup Sistema de Justícia Penal de la UOC Josep Maria Tamarit ha denunciat "l'escassa" implantació de la Justícia restaurativa a Espanya, malgrat la seva utilitat per "satisfer les necessitats de les víctimes i evitar la reincidència".

Així ho ha posat en relleu en un comunicat de la institució, que celebra dimecres un simposi en el qual s'abordaran els reptes de la Justícia Restaurativa i els resultats de la mateixa en els temps de la Covid-19.

"A l'Estat espanyol continua tenint un paper molt secundari", ha asseverat Tamarit, per qui "la cultura judicial legalista, els interessos de determinades professions i la por al canvi han frenat el desenvolupament d'aquests programes, que han donat bons resultats en els llocs en què s'han instaurat".

Un exemple és el Servei de Mediació de Navarra, que va obrir 314 expedients el 2020, la majoria per lesions i amenaces, i va tancar positivament un 70%.

Al País Basc, apunta la UOC, la xifra de casos que usen aquesta eina s'ha triplicat en sis anys en els casos de jurisdicció de família, fins els 1.209 expedients el 2019, el 75% dels quals va acabar en acord.

No obstant això, segons Tamarit, malgrat que el Consell d'Europa recomana adoptar aquests programes, "la major part d'estats ha donat pocs passos eficaços per impulsar la seva aplicació".

"La justícia convencional ha evidenciat les seves dificultats per donar resposta als drets de les víctimes i a la finalitat de reinserir socialment les persones ofensores, d'una banda, i restaurar les relacions socials, per l'altra", ha apuntat.

Per això, ha advocat per una "reforma legal que ofereixi garanties a totes les parts" i doti de mitjans per a què les persones que intervinguin siguin professionals.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —