Una escola pública de la Sagrera, contra el màrqueting d’Amazon - Diari de Barcelona
CONTRA EL CAPITALISME DE PLATAFORMES
Una escola pública de la Sagrera, contra el màrqueting d’Amazon
L'escola 30 Passos rebutja adherirse a la campanya 'Un clic per al cole' per considerar que el model de negoci va en contra de la línia pedagògica del centre

Fa dies que ho veiem a xarxes socials. Diversos pares i mares denuncien a Twitter mails enviats per part de les escoles on els incentiven a comprar a Amazon.
La campanya ‘Un clic per al cole’, engegada pel gegant tecnològic, proposa destinar un percentatge —del 2,5%— dels seus ingressos als centres escolars adherits a aquesta iniciativa. És a dir, els pares o mares, o altres usuaris d’Amazon que així ho vulguin, passen a finançar parcialment —i a través d’un “crèdit virtual”— a l’escola que seleccionin, la qual podrà utilitzar els diners per a comprar equipaments pel centre.
Des d’un primer moment, la campanya va resultar sorprenent per algunes families d’infants que consideraven inapropiat que els propis centres escolars incentivessin aquest tipus de compres en línia. “Ens hem tornat bojos?”, es preguntava amb incredulitat, per exemple, l’usuari @oriolpujols a Twitter. “Una escola pública fent rentat d’imatge d’una empresa privada”, afegia també l’usuària @annamonreal, qui a més, reclamava una rectificació pública per part de la seva escola. La xarxa n’és plena d’exemples com aquests.
Jo també! Una escola pública fent rentat d'imatge d'una empresa privada i a més amb multitud d'exemples d'explotació i evasió d'impostos. Cal una rectificació pública o demanar responsabilitats @educaciocat@canalreus @reus_cat
— GuiuDisseny (@GuiuDisseny) October 16, 2020
Malgrat això, també ha destacat el posicionament de l’escola pública 30 Passos, al barri de la Sagrera (Barcelona), qui a través d’un comunicat de l’Associació de Famílies ha declarat el seu rebuig total a adherirse a aquest campanya malgrat haver rebut també una invitació a formar-ne part. “Considerem que el model del gegant tecnològic de compres per internet no s'adiu amb la línia pedagògica de l’escola”, expressa el comunicat. Una escola pública, per cert, que es troba en barracons des de 2016. "No tenim ni projecte executiu de l'edifici definitiu, el qual és necessari abans de començar a licitar les obres de l'edifici", denuncia Jose Luis Muñoz, portaveu de l'Associació -AF30Passos- al Diari de Barcelona. "Fins i tot vam haver de reclamar més barracons perquè ja es quedava petita", afegeix.
"Per a nosaltres va ser molt fàcil, ens sobta molt que altres escoles no ho facin", enfatitza Muñoz, qui explica que tant l'associació de famílies com l'escola es van posar d'acord en la negativa. Per això, el comunicat està signat per tota la comunitat educativa, que inclou les dues parts. "Tenim moltes necessitas de finançament, moltíssimes, ens agradaria tenir, sobretot, un edifici, però no ho volem a qualsevol preu", reflexiona Muñoz. Consideren que la campanya d'Amazon és un "caramel enverinat". "Ara tindré un llapis, però demà no tindrem botigues".
Comunicat de la comunitat educativa de l’#Escola pública #30Passos del barri de #LaSagrera de #Barcelona en relació amb la iniciativa d’@Amazon “Un Clic para el cole” on #renunciem a participar a la campanya de màrqueting de la multinacional del comerç electrònic. pic.twitter.com/PWVUv0NA8H
— Associació de Famílies Escola Pública 30 Passos (@AF30Passos) October 31, 2020
D’entre els motius que justifiquen el seu rebuig subratllen la forta petjada mediambiental d’aquest tipus de comerç ultraràpid i el fort impacte que té per l’economia local i de proximitat, que obliga a molts comerços a tancar davant la falta de clients i la impossibilitat de competir amb un model que et proporciona el que necessites —“o el que no necessitem”— en menys de 24 hores, sense sortir de casa. “El comerç local distribueix la riquesa i no la concentra com fa Amazon”, denuncia el comunicat.
El text, a més, recorda que l’escola “aposta pel comerç de barri, un ecosistema del qual l’escola forma part”. També insisteix en la idea que aquestes campanyes de propaganda comercialitza amb les nostres dades, “un dels principals actius amb els quals compta la multinacional”.
Imatge de Diari Educació contra la campanya d'Amazon a les escoles.
Contra la “caritat” d’Amazon
El discurs de l’escola 30 Passos està en la línia d’altres associacions i col·lectius, que també s’han posicionat en contra. Belén Tascón, presidenta de la Federació d’Associació de Mares i Pares de Catalunya (FAPAC) va recordar, entre d’altres coses, que la “caritat” d’Amazon no és més que un rentat d’imatge a costa dels consumidors. “En el 2018 hauria d'haver pagat més del doble del que va pagar en 2017”, va recordar la portaveu des del seu compte personal tot recordant que Amazon se serveix d’un engranatge fiscal precís que li permet evadir impostos amb total impunitat. L'escola pública 30 Passos, igual que Tascon, defensen que, lluny del que pugui semblar, aquesta campanya pot produir més segregació i diferències entre escoles. “Les famílies que més consumeixen són les de renda més alta, més recursos per als que més tenen”, apunta Tascón a Twitter.
Per la seva banda, la Federació d’escoles cooperatives de Catalunya també considera “el que sembla una generosa injecció pel sistema educatiu per les EscolesCoop no és més que un ‘esquer’ per convertir les escoles i les seves famílies en clients”.
En la mateixa línia, més d’un centenar d’entitats comercials van reclamar a la Generalitat que no doni suport a la iniciativa del gegant digital i que prengui mesures. Consideren que les escoles han de ser territori neutral i no poden estar subjectes a les dinàmiques del mercat.
Amazon, en el punt de mira
El gegant tecnològic es troba en el punt de mira també per les condicions laborals dels seus treballadors i repartidors. Diversos treballadors han denunciat les precàries condicions, la duresa del treball i la desregularització dels seus contractes, com denuncia aquest reportatge de Bussines Insider. La companyia ha estat acusada també de presionar de forma excessiva als seus treballadors i d'estar sotmesos a una hipervigilància i control a travès dels seus sistemes automàtics de rastreig.
Jeff Bezos, director executiu d'Amazon és, a més, l'home més ric del món. La companyia, de fet, va superar les expectatives dels analistes i en plena pandèmia va batre el seu propi rècord, va disparar els seus ingressos en el primer trimestre un 40% i va arribar als 88.910 milions de dòlars de facturació. Pronostiquen una campanya de Nadal "sense precedents".

