El Monstre de l'Espagueti Volador no serà considerat un Déu, però els creients el continuen venerant
Publicat el 22 d’octubre 2020

No té finalitat d'entitat religiosa. Aquest és el motiu pel qual la Sala del Contenciós de l’Audiència Nacional espanyola ha denegat la inscripció al Registre d’Entitats Religioses del Ministeri de Justícia a la denominada Església Pastafari. És ja la cinquena sol·licitud que es presenta des del 2010 sol·licitant la inscripció d’aquesta agrupació en el registre amb noms diferents, com ara Església del Monstre de l’Espagueti Volador o Legionari de Monesvol.

Però és que l’Església Pastafari no representa una religió com les habitualment conegudes. Té uns estatus estrambòtics en els quals es defineix, per exemple, que l’Oració principal al Monesvol és la següent: “Oh Tallarines que estan en els cels gourmets. / Santificada sigui la teva farina. / Vingui a nosaltres els teus nutrients. / Fes la teva voluntat a la Terra com en els plats. / Dóna’ns avui les nostres mandonguilles de cada dia i perdona la nostra golafreria, així com nosaltres perdonem als que no et mengen, / no ens deixis caure en la temptació (de no alimentar-nos de tu) i allibera’ns de la fam... Ramén”.

Els articles dels Estatuts es recullen doctrines i principis que han fet d’aquesta una resolució segur que divertida per als jutges. Es poden llegir declaracions com: 

  • “El déu més poderós gran i perfecte és el Monstre de l’Espagueti Volador, també referit com a Monesvol o MEV. Ell és invencible i indetectable, creador de l’Univers després d’una borratxera, el que explica les imperfeccions d’aquest món”.

  • “La pasta amb mandonguilles i la cervesa són els elements que formen el cos del creador, i són, per tant, un aliment ideal i de fàcil preparació”.
  • “Monesvol va revelar al capità Mosley i a Bobby Henderson que són profetes de l’Església Pastafari”.
  • “Monesvol guia de forma contínua i invisiblement la conducta de cada ser humà creient o no, per mitjà dels seus apèndix tallarinescs”.

Vídeo explicatiu de la pàgina web de l'Església Pastafari.

No sorprèn que després de llegir aquestes cites, els magistrats hagin sentenciat que no es tracta de cap entitat religiosa. Concretament han dit que “seria, en principi, respectable com a associació, però no pot pretendre que es tracti d’una religió, perquè vist el seu credo, estatuts i manaments, no s’aprecia en absolut finalitat religiosa”. Sembla ser, doncs, que adorar la pasta i els tallarins no convenç com a Déu legítim.

El moviment Pastafari va començar l’any 2005, en la protesta contra certes decisions en matèria educativa de l’estat nord-americà de Kansas. El Consell Educatiu d’aquest estat va permetre que s’ensenyés el disseny intel·ligent com una alternativa a la teoria científica de l’evolució. Després d’aquest fet, Bobby Henderson va decidir fundar aquesta agrupació i demanar que tingués el mateix pes en l’educació que les altres religions. Des d’aleshores, el símbol de l’espagueti ha estat utilitzat per molts no creients com a element simbòlic i irònic de la religió.

Segons els magistrats, “les seves finalitats són alienes a les d’una entitat religiosa, una religió, entitat com a un conjunt de dogmes sobre la divinitat, de sentiments de veneració i de normes morals i de pràctiques rituals basades en creences profundes, serioses i transcendents”.

Els Pastafaris consideren que es vulnera el seu dret d’associació però la Sala ha estipulat que res els impedeix d'associar-se, reunir-se, expressar-se i realitzar tot tipus d’activitats privades en forma d’associació si s'inscriuen en el Registre d’Associacions, però no en el d’Entitats Religioses.

La resolució afegeix que el fet que els pastafaris fossin creats amb una finalitat de fer una paròdia crítica a decisions del sistema educatiu de Kansas és un fet històric que “permet confirmar la posició sustentada per la resolució recorreguda” i conclou que no s’ha vulnerat la llibertat religiosa dels recurrents.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —