Una vintena de persones sense llar de Girona passen el toc de queda a un espai habilitat per l'Ajuntament
Per ACN
Publicat el 31 d’octubre 2020

Llençols, mantes i desenes de lliteres repartides al primer pis del Palau de Fires de Girona. Però també, perquè la pandèmia hi obliga, gel hidroalcohòlic, mascaretes i presa de temperatura a l'entrada. Una vintena de persones sense llar de Girona —l'espai en pot acollir fins a 60— ja passen el toc de queda al recurs habilitat per l'Ajuntament. De moment se'ls dona brou calent a la nit i esmorzar, en espera que aviat també s'obri per servir dinar.

A les vuit del vespre, l'hora en què s'obren les portes del primer pis del Palau de Fires, ja hi ha alguns sensellar que s'esperen a fora. Abans d'entrar, se'ls registra el nom, se'ls pren la temperatura i també se'ls dona gel hidroalcohòlic. 

Després, unes voluntàries de la Creu Roja els donen llençols i mantes i els acompanyen fins a un de la seixantena de llits que hi ha a banda i banda. També, en espera que se serveixin àpats, se'ls dona una tassa de brou calent i una mica de menjar, com ara magdalenes. 

Una voluntària serveix una tassa de brou a una persona sense llar 

Un dels primers en arribar és Antonio Jaén, de 64 anys, que ja fa un parell de nits que hi dorm. Ell explica que "al carrer fa fred, tenia totes les mantes molles", i per això, quan la Creu Roja li va explicar que s'obria aquest recurs per a les persones que havien de dormir al carrer en ple toc de queda, no s'ho va pensar dues vegades: "Vaig venir molt de pressa: al carrer no hi podia estar". 

Abans de dormir al Palau de Fires, l'Antonio ha passat per La Sopa, un centre d'acollida de la ciutat. Allà hi va dormir 20 dies, tots els que va poder. Després, explica ell mateix, va decidir recórrer a la Creu Roja i assegura que es troba molt bé en aquest nou espai. A més, Jaén valora que poden passar la nit tranquils: "Hi ha vigilants i no hi ha problemes ni rebombori".

 Antonio Jaén es prepara el llit per a poder passar la nit al Palau de fires de Giorna

Accelerat arran del toc de queda

El cap de l'àrea de Drets Socials i Cooperació de l'Ajuntament de Girona, Marc Geronès, ha explicat que ja feia setmanes que treballaven amb la previsió d'haver d'accelerar la posada en funcionament del pla de fred, que en anys anteriors s'activava al novembre, per la situació sanitària: "El toc de queda i la declaració de l'estat d'alarma ho ha precipitat, per poder donar un espai a les persones que han de viure al carrer i no tinguin un lloc prou digne on passar la nit". 

L'espai habilitat per l'Ajuntament pot arribar a acollir 60 persones 

Durant la planificació del dispositi es van adonar que aplicar les distàncies de seguretat i les mesures preventives per evitar la propagació del virus a l'antiga Uned —l'espai utilitzat fins ara a l'hivern— obligava a reduir el nombre de places disponibles. Per això, van començar a buscar un lloc alternatiu més espaiós per poder ampliar-les per donar resposta a les necessitats. "El Palau de Fires permet comptar amb 60 places, que són les persones que comptem que poden necessitar aquest servei", ha explicat Geronès. 
 
Espai d'aïllament

Al primer pis del Palau de Fires hi ha diferents espais habilitats. D'una banda, la zona de dormitori per a homes i un altre reservat per a dones que han de viure al carrer. També hi ha cinc llits en una zona d'aïllament, perquè s'hi puguin estar els usuaris amb simptomatologia compatible amb el coronavirus. Segons ha explicat Geronès, si es detecta algun cas el derivaran al CUAP Güell perquè li facin la prova PCR. 
 
També hi ha un espai habilitat amb taules perquè els usuaris hi puguin sopar i esmorzar. A partir de la setmana vinent, es preveu també començar a reobrir al migdia (entre la una i les quatre) perquè els usuaris puguin anar-s'hi a dutxar o a dinar al servei de menjador social.


Antonio Jaén valora que poden passar la nit tranquils: "Hi ha vigilants i no hi ha problemes ni rebombori"

"L'any passat aquest servei no el donàvem, es feia al menjador social de La Sopa, però allà, per la situació sanitària, també estem prenent mesures de seguretat que ens porten a disminuir el nombre de persones. Tot i que hi fem torns, no podíem arribar als mateixos àpats que abans de la crisi sanitària", ha explicat Geronès. 
 
El cap de l'àrea de Drets Socials i Cooperació de Girona ha remarcat que l'espai per a les persones sense llar no podria funcionar de la mateixa manera sense el suport de voluntaris: "El dispositiu parteix de recursos municipals que coordinem els professionals, però és indispensable la col·laboració de voluntaris tant en el muntatge com en el funcionament diari". I aquí és on agraeix la col·laboració de Protecció Civil, la Creu Roja i entitats de la ciutat que treballen habitualment amb els sense llar.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —