Espanya és el vuitè país en el finançament d’empreses d’armament
Per Joan Sánchez
Publicat el 15 de juny 2020

BBVA, Banco Santander, Banc Sabadell, CaixaBank i Bankia, en aquest ordre, són els bancs espanyols que han aportat gairebé 8 mil milions d’euros a empreses d’armament des del 2014. La campanya Banca Armada, liderada pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau, ha tornat a denunciar una vegada més que els principals bancs de l’Estat espanyol ajuden a finançar el sector de l’armament amb els diners dels ciutadans, fet que indirectament repercuteix en el finançament de la guerra.

Segons un avançament del proper informe de Banca Armada, que es farà públic al juliol, el BBVA i el Banco Santander conformen més del 90 % de la xifra, poc més de 7.300 milions d’euros, mentre que els dos grans bancs catalans, Banc Sabadell i CaixaBank en representen 290 milions. Entre les empreses que més s’han beneficiat dels diners espanyols hi ha General Dynamics, un conglomerat que fabrica des de blindats, submarins i armes lleugeres a tota classe d’explosius i armes nuclears. Altres empreses de la llista que també reben un elevat finançament són els grups Aecom, Airbus, Boeing, Thales i Rolls Royce, que també participen en la creació d’armament nuclear.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Un any més, la campanya Banca Armada ha denunciat com els principals bancs estatals financen el negoci de la guerra mitjançant els seus vincles amb les empreses d'armament. Les companyes han dit #NoBancaArmada a les juntes d'accionistes del #BBVA, #BancoSantander, #BancSabadell, #Bankia i #Caixabank gràcies a la cessió del vot de moltes accionistes crítiques. Gràcies per visibilitzar aquesta dura realitat: cal seguir fent-ho per rebaixar la violència al món! I a tu et fan falta més raons per fer el pas a les #FinancesÈtiques??? Més info a www.bancaarmada.org #NoArmas #NoWeapons #Desarme #FinanzasÉticas

Una publicación compartida de Comerç Just i Finances Ètiques (@lacoordi) el

 

El 2018, el govern Espanyol va bloquejar la venda de material militar a l'Aràbia Saudita per un valor de 200 milions d'euros per part de Maxam, empresa líder a Espanya en la fabricació d’explosius, que ara en pateix les conseqüències i demana ajuda als seus principals creditors, el BBVA i al Banco Santander. Maxam, és l’empresa de la indústria armamentística que més finançament ha rebut des dels bancs catalans, uns 175 milions d’euros. Fins fa poc, era l'única empresa del sector finançada per CaixaBank, que ara també ha passat a ser accionista d’Indra, empresa dedicada entre altres coses a l’electrònica militar i la seguretat de fronteres.

David Montesinos, membre del Centre Delàs d’Estudis per la Pau a València, compara l’equivalència de les inversions que s’han produït en armament si s’haguessin destinat a l’obtenció d’altres recursos. Assenyala que “els 121 milions d’euros de CaixaBank equivaldrien a la compra de 126 milions de mascaretes a un cost de 0,96 euros”, preu màxim fixat pel govern Espanyol. També “equivaldrien a la compra de 8 milions de tests PCR”, a un preu de 15 euros la unitat, per detectar la Covid-19. Val a dir, que es tracta de diners invertits al llarg de més de 5 anys.


Dades del finançament d’empreses d’armament a Espanya en l’últim informe oficial publicat per la campanya Banca Armada (2013-2018)

Els Estats Units són la principal potència en qüestió de finançament d’empreses armamentístiques per part de la banca a escala mundial. Ella sola ha aportat més capital al sector de la guerra que la resta de països combinats, fins a més de 600 mil milions de dòlars. Entre els altres països es troba Espanya, en la vuitena posició. A més a més, cal tenir en compte que la majoria de països que lideren la llista en qüestió són els seus aliats o pertanyen a l'OTAN.

Per expandir la campanya de Banca Armada a les universitats, Edu Aragón, tècnic del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, promou el moviment Volem Carnet Ètic. Una iniciativa que demana ajuda als estudiants a l’hora de pressionar les universitats per desvincular el seu carnet dels bancs que financen la indústria militar i fòssil.

Tot seguit, us detallem les inversions armamentístiques dels bancs espanyols facilitades pel centre Delàs:

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —