Les restriccions de l'esport a Barcelona per la pandèmia posen en entre dit l'existència dels clubs més modestos de la ciutat
Publicat el 18 de novembre 2020
Temps de lectura 4 minuts

Les restriccions de la pandèmia per la Covid-19 han afectat molts àmbits de la societat. Un d'ells, sens dubte, és l'esport de base. A Barcelona, actualment no es poden realitzar ni entrenaments, estan tancades les instal·lacions esportives i no s'hi poden jugar partits. A més, amb la instauració del toc de queda les instal·lacions (quan estaven obertes) havien de tancar sempre a les 21:00.

L'UD Parc, un club petit de futbol del barri de Fort Pienc, n'és un exemple: l'activitat s'ha vist aturada en les últimes setmanes per les noves restriccions per la Covid-19. El cert és que el club està passant un mal moment en l'àmbit econòmic i encara no se sap si podrà continuar existint la pròxima temporada. A més, amb les restriccions els entrenaments són pràcticament impossibles (alguns grups de membres del club ho estan fent en males condicions a platges i parcs amb grups reduïts per poder afrontar les competicions amb garanties). 

Aquesta situació no només es dona als clubs de futbol de Barcelona, sinó que també es trasllada als clubs d'handbol, bàsquet i voleibol de la capital catalana. Per aquest motiu, hem contactat amb el Jac Sants, el CV Vall d'Hebron i el Club d'Handbol Poblenou. Tots amb situacions ben semblants i properes al col·lapse de l'esport regulat no professional i semiprofessional a Barcelona.  

Club Voleibol Vall d'Hebron, un històric en perill

Fundat oficialment al 1999, però amb orígens que es remunten fins al 1986, el Club Voleibol Vall d'Hebron és un dels històrics de la disciplina a Barcelona. El president i director del club, David López, ha explicat que "està sent un infern constant". Com declara al Diari de Barcelona, "des del principi estem afectats per la localització de l'hospital de campanya ubicat a l'Olímpic de la Vall d'Hebron (instal·lació habitual)".

Pavelló Olímpic de la Vall d'Hebron reconvertit en hospital de campanya. (ACN)

Un fet que ha provocat que hagin "perdut hores d'entrenament, estem jugant els partits sempre a una altra instal·lació, hem hagut de modificar horaris i espais per adequar-los a la majoria", assegura López. A més, el toc de queda a les 22:00 limita l'accés a les instal·lacions més enllà de les 21:00 i "afecta greument el Superlliga 2 femení, amb el qual estem patint tots aquests sense sentits en les decisions que es prenen des del Govern", explica López.

Una situació que fa que l'equip femení entreni "a mitges, ja que les noies que formen l'equip són treballadores o estudiants universitàries i no arriben en aquests horaris. Això fa que estiguem competint en ínfimes condicions i repercuteix en la classificació". És més, López recorda que en un any han passat de "renunciar a l'ascens la temporada passada a estar abaix de la taula en risc de descens", un fet que pel club suposaria "un pal a afegir a més" del que ja estan vivint econòmicament. 

López afegeix que el club és "del parer que l'esport regulat i controlat no és el problema" i no entenen com des del Govern "no es posen mitjans per erradicar l'esport no regulat que sí que forma part del problema i en canvi, castiga l'esport regulat com ho està fent".

Els problemes de compartir un Pavelló Municipal

Un altre equip històric de Barcelona, en aquest cas de bàsquet,  és el Jac Club Sants, fundat el 1935 a l'ombra de la Parròquia de la Mare de Déu dels Dolors. Per tant, és considerat un dels pioners de la disciplina a Catalunya i també a l'Estat espanyol. 

L'equip del 1940 (Jac Club Sants)

El responsable de competicions del club, Albert Gómez, assegura que tenen "la base tancada des de fa 3 setmanes" i que el sènior en categoria estatal (EBA) està entrenant en un "pavelló alternatiu". Cal recordar que el Jac Club Sants disputa els seus partits al Pavelló Olímpic de l'Espanya Industrial, gimnàs municipal tancat per les restriccions de la Covid-19.

Tot i això, es van produir situacions difícils també amb l'horari del toc de queda quan encara es podia entrenar fins a les 21:00. Segons el mateix Gómez, "una setmana amb toc de queda va ser un disbarat". El problema principal és que en haver d'entrenar en un gimnàs municipal s'han de "repartir totes les hores amb altres entitats". 

Com explica Gómez, "som 20 equips al club, necessitem moltes hores i molt pavelló". Això va fer que alguns dels equips comencessin els seus entrenaments a les 16:45 perquè d'aquesta manera equips sèniors i júniors poguessin "arribar a les 19:30". "Va ser una setmana absolutament caòtica", defineix Gómez. 

Sènior Jac Club Sants. (Districte Esportiu)

Un dels problemes principals és quadrar els horaris. "No són feines que es facin en 5 minuts i molta gent depèn de tu", declara Gómez, que va "haver de refer els horaris 3 vegades" en un mateix cap de setmana. 

No obstant això, no tot són males notícies pel club. Econòmicament, diu que no han "notat una davallada" quant a inscripcions i ingressos. El fet d'apostar per gent de la casa ha fet que molts dels equips no perdessin jugadors davant d'una temporada complicada a nivell extraesportiu i, a més, explica que no passaran "rebuts quan no hi hagi activitat". 

Planificació individualitzada per practicar handbol

El Club Handbol Poblenou és un equip fundat el 1999 que neix arran de la signa d'un conveni entre l'Adrianenc i el FC Barcelona, que va provocar que un grup de joves (la majoria de 16 anys) es trobessin sense equip. Enlloc de separar-se, es va fundar el projecte d'un club de barri d'handbol al Poblenou.

Sergi Millán, jugador senior i coordinador esportiu del club, ens explica que ara mateix només l'equip "senior A (primer equip) està entrenant", ja que és l'únic que competeix en categoria estatal.

La resta d'equips segueixen entrenant però amb formes alternatives. En el cas del senior B, en categoria catalana, "l'entrenador es ha passat un planning individualitzat", comenta Millán. Un planning que duen a terme a la platja, al carrer o al propi habitat "amb diferents materials que puguem tenir per casa", assegura Millán. 

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —