Les estacions d'esquí ultimen els preparatius per fer front a una temporada d'hivern marcada per la covid-19
Per ACN
Publicat el 18 d’octubre 2020

Les estacions d'esquí acaben els últims preparatius per fer front a la pròxima temporada d'hivern, que, com tot, estarà marcada per la crisi sanitària de la covid-19. En el cas de La Molina, situada a Alp (Cerdanya), l'objectiu és tenir-ho tot a punt per a l'1 de novembre, amb la idea de poder arrencar quan les condicions d'innivació i meteorològiques ho permetin. La resta de complexos gestionats per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) treballen amb el mateix calendari i han dissenyat un pla de prevenció que indica, entre d'altres mesures, l'ús obligatori de la mascareta per pujar als remuntadors: funcionaran sense cap limitació d'aforament, seguint les recomanacions de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM). 

L'objectiu del protocol és aconseguir que els usuaris de les estacions puguin gaudir dels esports d'hivern de manera segura, aprofitant que aquest tipus d'activitats es practiquen a l'aire lliure i són beneficioses per al benestar de la població. Així doncs, no es preveu establir un límit d'aforament a les pistes d'esquí i surf de neu, però els adults i infants de més sis anys han de cobrir-se obligatòriament la cara amb una mascareta, o bé amb un tapacoll homologat als remuntadors, zones d'espera o als embarcaments de les instal·lacions mecàniques i de transport.

Per la seva banda, des de l'ACEM asseguren que els telecadires són un mitjà de transport segur, ja que els trajectes duren menys de deu minuts, es duen a terme a l'aire lliure i els viatgers han d'anar ben protegits. A més, detallen que a l'itinerari es crea un flux d'aire direccional constant cap enrere i que les distàncies entre grups de cadires són, com a mínim, de 15 metres.

L'entitat també aposta per fer funcionar els remuntadors amb la màxima capacitat i a la màxima velocitat possible per tal de reduir el temps d'espera a la cua. En aquest sentit, afegeix que la longitud dels esquís ja produeix, de forma natural, un cert distanciament entre les persones. Tot i això, en el document de bones pràctiques que ha elaborat, demana dimensionar l'espai d'espera i organitzar les cues per aconseguir que els clients puguin mantenir la distància de seguretat.

Sobre les zones d'espera per accedir als telecadires, el director de l'estació de La Molina, Xavier Perpinyà, ha dit que es faran més amples per afavorir el distanciament entre persones i que, a més, quedaran més definides en relació amb la resta dels espais esquiables. "El client es trobarà molta senyalització", ha assegurat Perpinyà, per després detallar l'esforç de sectorització d'espais que s'ha fet i el que es durà a terme per indicar els diferents circuits i accessos per on passaran els usuaris de l'estació.

El director de La Molina ha afirmat que la temporada d'estiu ha estat un "banc de proves important" i que ha servit per encarar la feina amb la voluntat de "reinventar una estació nova perquè es pugui treballar amb tranquil·litat". Perpinyà també ha destacat la importància que tenen els preparatius previs a l'inici de la temporada, tenint en compte que és una tasca que requereix temps. Finalment, ha assegurat que en el moment de la pràctica de l'esport blanc, el client hi "trobarà menys diferències" respecte a temporades anteriors.

Les mesures s'aplicaran a les sis estacions del grup FGC (La Molina, Vall de Núria, Espot Esquí, Port Ainé, Vallter 2000 i Boí Taüll) i impliquen la limitació de l'aforament en espais tancats, com ara a cafeteries, botigues, punts d'atenció al client i taquilles, on es demanarà mantenir una distància mínima d'un metre i mig entre persones. A més, es reforçarà el servei de neteja i desinfecció de les zones comunes i dels transports i hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic a les taquilles i edificis i restaurants. Per tal de garantir la qualitat d'aquestes mesures, des d'FGC s'està treballant per verificar i certificar les estacions com a espais segurs amb el segell oficial d'AENOR, així com el de l'Institut per la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), "Safe Tourism Certified".

Reserva i compra per mitjans electrònics

Pel que fa a la reserva i compra dels forfets, bitllets i altres serveis de les estacions, es recomana utilitzar els llocs web de les estacions per evitar aglomeracions als punts de venda físics. En aquest sentit, es reforçarà el servei de 'check-in' automatitzat amb la incorporació de noves màquines ubicades als diferents accessos dels complexos. També es recomana fer els pagaments a través de mitjans electrònics 'contacless' per evitar la manipulació de diners en efectiu per part dels treballadors.

D'altra banda, s'han previst noves condicions de contractació i cancel·lació per a la compra de productes i serveis a les estacions de muntanya d'FGC. Pel que fa als forfets de temporada, s'ha aprovat una política de compensació als clients d'aquells complexos que no puguin oferir un mínim de 90 dies d'esquí durant la temporada per causes derivades de la pandèmia de la covid-19. Així, es contempla el reemborsament parcial o total dels imports satisfets en aquests casos i la mateixa política també s'aplicarà als forfets de dia.

— El més vist —
- Etiquetes -
- Comentaris -
— El més vist —